Z przyczyn technicznych konieczna była zmiana etykiety przesyłki Smart. Podczas takiej zmiany płaci się 10,95 zł, które potem można wycofać, bo ta przesyłka była już opłacona tylko zmieniła numer. Nie jest to nowa przesyłka, nie jest to druga przesyłka, tylko jedyna do danego odbiorcy, czyli zgodna ze Smart. Chodzi więc o przeksięgowanie kosztów które Allegro płaci firmie Inspost za transport przesyłki Smart z jednego numeru na drugi, aby Inpost nie pobierał dwóch opłat za jeden transport.
Zgodnie z art. 405 Kodeksu cywilnego, InPost uzyskał na ten moment bezpodstawne wzbogacenie, bo pobrali dwie opłaty za jeden transport. Chyba że Inpost uczciwie odda pieniądze do Allegro, a Allegro przekieruje te środki z etykiety anulowanej na tą która faktycznie pojechała do odbiorcy. Proste. Tylko jak to zrobić fizycznie?
Całe zamieszanie powstaje z winy Allegro, które w ramach Smart wadliwie rozlicza skrawki papieru, nawet anulowane etykiety, zamiast wykonanych prawdziwych usług transportowych, przez co opłaty się dublują. Drugi raz się płaci za coś co już jest opłacone. Regulamin Smart mówi, że jest to bezpłatna dostawa, czyli usługa transportu, a księgowość rozlicza nie transporty tylko etykiety, co jest błędem, bo etykietę czasem się zmienia dla jednej i tej samej paczki.
@Pengano zwrot środków za niewykorzystaną etykietę należy złożyć przez formularz na stronie inpost
Z tego co wiem to nie da się. Jak pierwsza etykieta była za darmow smart i ją wygenerowałeś to pozamiatane. Za kolejną się płaci.
Prawdziwa inteligencja projektantów Allegro wówczas poległa, ale mamy sztuczną mądrzejszą. Tym razem bądźmy dobrej myśli.
@Pengano ale etykietę w impost możesz wydrukować dopiero po opłaceniu.
A że w smart jest za 0 ale jest opłacone i tyle impost może Ci zwrócić.
Nie płaci się za etykiety. Płaci się wyłącznie za usługi. Potocznie mówimy "opłata za etykietę" ale jest to przedpłata za transport, a nie za nalepkę. Jeśli anulujemy etykietę to kasa wraca. Możemy do jednej paczki kupić nawet 10 etykiet, ale jeśli wykorzystamy do transportu jedną etykietę to reszta pieniędzy wraca. Wadliwe rozliczenia dotyczą tylko Smart, bo błędnie to oprogramowano.
Za transport przesyłek Smart płaci Inpostowi Allegro i to wcale nie 0 zł. Przecież nie przewożą za darmo. Czy jest taki numer, czy inny nie ma znaczenia. Paczka Smart jest opłacona jeśli jest zgodna z zasadami Smart, czyli pierwsza przesyłka dostarczona w ramach zamówienia Smart. A skoro został ten transport opłacony przez Allegro, to nie ma powodu, aby pobierać opłatę drugi raz (mimo zmiany numeru to nadal ta sama paczka i ta sama usługa).
Płaci się chwilowo zadatek, żeby wysłać. Ale potem można w drodze reklamacji bez trudu ustalić, że była to pierwsza i jedyna dostawa w ramach Smart i skorygować rozliczenie. Smart dotyczy przecież wykonanych usług transportowych a nie drukarskich, a etykieta jest tylko środkiem pomocniczym z numerem i adresem. Nie przedstawia żadnej wartości. Może czasem zmienić się numer paczki bez zmiany samej przesyłki i rodzaju usługi, więc nie może to być powodem odmowy prawidłowego rozliczenia.
Nie moja wina, że sposoby rozliczeń w Allegro mają takie grube błędy. Ktoś pomylił się i zamiast rozliczania faktycznych usług dostawy rozlicza jakieś kartki, etykiety, nawet te anulowane i ulega bezpodstawnemu wzbogaceniu. Nie ma technicznie problemu aby rozliczyć to uczciwie, bez okradania. Wystarczy ustalić kto przywłaszczył opłatę za przesyłkę czy Inpost czy Allegro. Jeśli Inpost zwrócił do Allegro środki za niewykorzystaną etykietę, a paczka Smart pojechała za opłatą 10,95 zł zamiast 0 zł, to należy rozliczyć nadpłatę, a nie przywłaszczać.
Allegro może powiadomić Inpost że Smart pojechał nie z tym numerem tylko z nowym i przeksięgować należność. Wtedy Inpost odnotuje że nowy numer jest opłacony przez Allegro jako Smart i odda pieniądze zapłacone po raz drugi. Może to też zrobić sam Inpost, bo ma wszystkie dane. Ma opłatę za anulowany numer i może tą opłatę przenieść na nowy numer. Wszystko jest do zrobienia.
A ta cała "przyczyna techniczna" to wynikła z czyjej strony? Jeśli z Twojej, to z jakiej racji chcesz domagać się zwrotu? Chyba, że zapłaciłeś za "zmianę etykiety", ale chcesz żeby ta opłata została rozliczona przez Allegro jako kolejna wysyłka w ramach Smart. O ile nie ma o tym zapisu w regulaminie, to taki "zwrot" to dobra wola Allegro (mogą "zwrócić", ale nie muszą).
To proste: Smart gwarantuje dostarczenie pierwszej przesyłki na koszt Allegro. Nie ważne z jakiego powodu zmienia się numer etykiety. Przesyłka i usługa nie zmienia się. Nie jest to niczyja wina. Ja nie wysłałem żadnej drugiej przesyłki płatnej, tylko pierwszą przesyłkę za którą zapłaciło już Allegro. Nie ma więc powodu naliczania drugiej opłaty za tą samą usługę i paczkę, która już została opłacona. Dwie opłaty za jedną usługę nie przysługują. Zgodnie z art. 405 Kodeksu cywilnego jest to bezpodstawne wzbogacenie. Jedna usługa - jedna opłata, a nie dwie.
"Nie ważne z jakiego powodu zmienia się numer etykiety. Przesyłka i usługa nie zmienia się." - A masz to zapisane w regulaminie (Allegro, firmy przesyłkowej), czy to tylko własne przekonanie?
Zanim kogoś zaczniesz oskarżać wręcz o oszustwo, to może najpierw ustal na czym stoisz: wyślij zapytanie z opisem sytuacji do Allegro - a także do przewoźnika, czy faktycznie "usługa się nie zmienia" przy zmianie numeru (oraz czy Allegro pokrywa opłatę za taką zmianę), bo być może nie ma z tym problemu i koszt przesyłki zostanie "zwrócony" (w jakiejś postaci).
Tak, jest to w Regulaminie Smart - pierwsza przesyłka bezpłatna, kolejne płatne. Ja wysłałem pierwszą przesyłkę Smart, więc proszę o zwrot opłaty. Usługa nie zmienia się, bo jest to jedna i ta sama paczka do tego samego odbiorcy wygenerowana w tym samym systemie Manager Inpost na podstawie danych importowanych z Allegro dla konkretnie tej transakcji. Takie zdarzenia są raz na 2-3 miesiące u mnie i pieniądze nigdy nie są zwracane. Allegro twierdzi że to Inpost ma zwrócić, a Inpost twierdzi że to Allegro ma zwrócić. Od Annasza do Kajfasza. Jeden z nich te pieniądze faktycznie przywłaszcza. Powinien się przyznać i oddać.
Błędnie zrobiono oprogramowanie księgujące. Rozliczane są nie faktycznie usługi transportowe, tylko jakieś usługi drukarskie etykiet, co niekiedy nie ma związku z rzeczywistością i z wykonaną pracą przewoźnika. W przypadku zwykłych przesyłek nie ma problemu - można nadrukować 5 etykiet do jednej paczki, a rozliczenie będzie prawidłowe za transport jednej paczki. Reszta wraca na konto. Można więc i do paczek Smart zrobić takie prawidłowe rozliczenia usług niezależne od numeracji. Są dane ze śledzenia co faktycznie pojechało. Skoro rozliczenie jako przedpłata jest wadliwe, to ja mogę chwilowo założyć dodatkową opłatę, ale chciałbym żeby ją zwrócono, bo była to pierwsza paczka w ramach Smart i taką paczkę opłaca Allegro, a nie ja.