Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Przy pakowaniu wielu przesyłek pomyliłem etykiety z adresami. Dwie przesyłki doszły do klientów ale z zamienionymi przedmiotami. Jeden klient zgłosił od razu pomyłkę, a drugi milczy już kilka dni. Nie odbiera telefonów, nie odpisuje na maile i udaje, że go nie ma. Zlokalizowałem gdzie pracuje, jest w pracy ale po pierwszym kontakcie telefonicznym też nikt już nie odbiera telefonów. Czy jest jakiś sposób na taką sytuację ?
keradkon Jeśli masz jego dane z adresem wyślij pismo ponaglające do zwrotu produktu z określeniem daty powołując się na-
Bardzo dziękuję. Już piszę i w poniedziałek wyslę.
On Ci niczego nie musi odsyłać, sam musisz to odebrać lub zapłacić mu za odesłanie.
keradkon pamiętaj poleconym najlepiej za potwierdzeniem odbioru .
Możesz się z nim skontaktować i wysłać własnego kuriera po odbiór niezamówionej przez niego przesyłki. On nie ma obowiązku Ci jej odsyłać swoim staraniem i swoim kosztem.
xyz96 ale facet unika kontaktu .
Są listy polecone, a nawet polecone za potwierdzeniem odbioru.
Tu nie zawinił odbiorca, zawinił nadawca.
Zawinił nadawca, to nie oznacza że odbiorca może sobie zatrzymać(przywłaszczyć). Podaj przepis na który się powołujesz że kupujący może się nie odzywać i mieć to w du...
Oczywiście, że to moja wina i nie obwiniam odbiorcy i chcę zwrócić wszystkie poniesione przez niego koszty związane z odesłaniem. Problem w tym, że unika mnie, nie mogę się w żaden sposób z nim się dogadać, po prostu nie chce oddać...i tyle.
@keradkon Postrasz go że podasz go na Policję za przywłaszczenie.
@keradkon Pismo listem poleconym, bez tego w sądzie niczego nie udowodnisz.
Właśnie unika kontaktu. Kupił za 5 zł a otrzymał przesyłkę wartą 150zł.
@keradkon Nie uniknie kontaktu poprzez list polecony. Jeśli otrzymał świadczenie niezamówione, nie ponosi żadnych kosztów; https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/prawa-ogolne/swiadczenia-niezamowione/
Nie odbierze listu poleconego(wystarczy znać listonosza) i co dalej?
Podwójne awizo - proponuję poczytać i nie pisać głupot. Kropki już umiemy stawiać 🙂 Spacje jeszcze niekoniecznie 🙂
Zacznij żyć w realu i żadna kropka ci nie pomoże, jak się ma plamę na....😁
Idę już. Wolę ŚWK i Arnolda B, jest mądrzejszy 🙂
Nie o to chodzi. Proszę jeszcze raz przeczytać jaki mam problem.
@xyz96 Mylisz pojęcia. Świadczenie niezamówione to jest wtedy jak ktoś mi coś wciska bez zamówienia i żąda zapłaty za to. Tak jak w tym linku co wkleiłeś. Próba wciśnięcia prenumeraty jakiegoś czasopisma i oczekiwanie zapłaty. Wtedy mam prawo odłożyć to na półkę i nie płacić. To są tak zwane agresywne praktyki rynkowe.
Tutaj jest całkiem inna sytuacja. Towar wysłany przez pomyłkę. Sprzedający nie oczekuje za niego zapłaty, ale chce towar odzyskać i ma do tego pełne prawo. Oczywiście to sprzedający pokrywa wszelkie koszty odesłania, ale jeśli kupujący uchyla się od zwrotu to naraża się na odpowiedzialność z artykułu wklejonego przez @mdrogeria .