Cześć,
Zastanawiam się jak inni sprzedawcy ogarniają temat faktur KSeF do zamówień B2B z Allegro.
Ręcznie? Przez Apilo + Fakturownia? BaseLinker + coś?
Buduję narzędzie, które ma to w pełni zautomatyzować:
Czy coś takiego byłoby przydatne? Czego by brakowało? A może to w ogóle bez sensu? 😅
Chętnie poznam Wasze opinie!
@Client:140539513 zastanawiam się po co ? i tak każdy sprzedawca będzie musiał pobrać faktury z ksef bo będą tam też inne, a nie będzie obowiązku wysyłania ich na maila, taki zamysł tego systemu, druga sprawa nie wiem czy Allegr nie zrobi jakieś integracji jak pojawią się faktury w ksef może zaciągnie ją do zamówienia ?
Trzecie,
Allegro powoli blokuje maile z fakturami i innymi **piiip**ołami, ten punk zbędny 😞
Ja odkąd wejdzie ksef nie mam zamiaru wysyłać żadnych faktur, będzie wystawiona i wysłana do ksef i na tym kończę 😄
@Client:140539513 @kostas11 też tak uważam. Po to jest ten KSEF, żeby było tam wszystko.
No nie wszystko jak się okazuje. Tankujesz paliwo, płacisz 370 zł, bierzesz fakturę z NIPem ale w większości przypadków nie zobaczysz jej w KSEF bo to wydruk fiskalny.
@AQUASYSTEMS Ale to jest tylko w okresie przejściowym. Orlen i inne stacje chciały od 1 lutego wysyłać faktury do KsEF, ale z powodu wielu protestów przesunęli ten termin (chyba na 1 kwietnia).
Pracuję jako księgowa w firmie, w której pracownicy dokonują zakupów na allegro, prosząc o wystawienie faktury na firmę. Niestety, Allegro nie przewiduje możliwości podania dodatkowych danych, które mogłyby identyfikować pracownika. W strukturze KSeF są pola przeznaczone dla tzw. podmiotu trzeciego, w których można podać symbol tzw. roli - pracownik, oraz jego nazwisko. Kupując na allegro, możemy poprosić jedynie o wystawienie faktury na firmę, nic więcej.
Efekt jest taki, że prawie codziennie uruchamiam śledztwo pt. kto jest autorem tego wydatku?
A może jest jakaś opcja, której nie mogę znaleźć, a która umożliwia pojawienie się nazwiska pracownika na fakturze, już nieważne w jakim polu KSeF?
1. Nawet jeżeli Allegro pozwoli na dodatkowe pola, to jeszcze pozostaje implementacja tego w programach do wystawiania faktur. A to już zależy od dostawców softu.
2. U nas zrobiliśmy tak, że w uwagach na FV do ksef przesyłamy numer zamówienia i numer płatności oraz nick kupującego, od tygodnia dodaliśmy jeszcze opcję dodawania do faktur z automatu uwag Klienta. Więc u nas: jeżeli Klient w uwagach do zamówienia poda jakieś dane dla księgowej, to one z automatu pojawią się w uwagach i księgowa po pobraniu faktury z ksef zobaczy je.
Dziękuję za informację - właśnie tak sobie wyobrażam cały temat, tzn. Twój punkt nr 1.
Myślę, że w miarę upływu czasu dotrą się pewne ścieżki. Na razie moi pracownicy wpisują dodatkowe informacje w uwagach do zamówienia, ale nie pokazały się one na żadnej fakturze w KSeF. Niemniej jednak będziemy tak robić, może w końcu się uda uzyskać efekt, o który nam chodzi 😉
W mnie w ifirma.
1. Ściągają się zamówienia z Allegro.
2. Dwa kliki - i faktura wystawiona - nic nie muszę poprawiać
3. Faktura leci do KSef, a jak chcę, to i do Panelu Klienta.