Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć, społeczność Allegro!
Zauważyłem ostatnio problem z kupującymi, którzy kupują dodatkowe produkty, żeby osiągnąć limit Allegro Smart, a potem zwracają towar. Powoduje to sporo kłopotów, szczególnie jeśli chodzi o księgowość – wycofanie paragonu czy korekta faktury to dodatkowe, czasochłonne procedury.
Czy ktoś z Was spotkał się z podobną sytuacją? Jak radzicie sobie z takimi przypadkami? Czy macie jakieś sprawdzone metody na ograniczenie takich zachowań lub ułatwienie sobie procesu zwrotów i korekt?
Każda rada będzie bardzo pomocna! Dzięki!
Pozdrawiam,
evnetpl
Próba rozmowy z takimi kończy się straszeniem banem. Ja dzwonię, gdy tylko wyłapuję podejrzane takie próby. Za każdym razem chamski głos daje mi do zrozumienia, że on ma to prawo i basta.
Allegro jest portalem, który hołubi wszelkiej maści przekrętasów po obu stronach monitora, gdyż jest podobieństwem lombardu żyjącego z prowizji i wyróżnień.
No, borykam się z tym odkąd jest allegro samrt, nic z tym nie zrobisz. Potafią zamówić 10 rzeczy by przekroczyć 45 zł , a potem zostawiają sobie np. towar za 3,99 zł 🙂 Co zrobisz, jak nic nie rzobisz. Pełno papierkowej roboty, takie życie. Allegro nic Tobie w tym nie pomoże. Oni dbają tylko o kupujących.
@evnetpl proceder się nasila , jeśli nie chcesz rezygnować ze smarta pozostaje tylko jedna ścieżka -sukcesywne podnoszenie marży ,spadnie konkurencyjność portalu na rynku to pójdą po rozum do głowy , widzę ,że to się już dzieje , w ofertach ,które allegro zaakceptuje do programu ,,ceny ,, dopłaty są coraz wyższe ,w końcu osiągną nieakceptowalny pułap .
wtedy nikt nie będzie kupować przez co Ty nic nie sprzedasz i wszyscy będą zadowoleni?? Allegro powinno się wziąć za takich Januszów Biznesu, ma swoje statystyki, ma wgląd co kiedy i jak kupuje klient etc etc. Jeżeli to by nie zadziałało wprowadzić płatne zwroty i po sprawie.
Próbując Twojego sposobu w ramach eksperymentu podniosłem cenę (marże) na 3 dobrze sprzedających się produktach i sprzedaż siadła o ok 70%. Więc wolę nadal sprzedawać 70% więcej niż nie zarabiać na sprzedaży 30%
@eMKaNS od wczoraj allegro dopłaca mi do produktu 12% , gdzie pobierają prowizję 9,5 , pomijam dopłatę do smarka / 1- 1,5 zyla / . Osobiście opracowałem system ruchu cen , na razie działa .
no więc gratuluję systemu niestety nie można odnieść tego do wszystkich sprzedających
Pozdrawiam i życzę jak najlepiej
@eMKaNS nuuu... takie pole do popisu jam masz Ty ze swoim asortymentem to tylko pozazdrościć .
No niestety zaczynając z zerowym budżetem bez pomocy innych bez zdolności kredytowych trzeba było się za coś wziąć. Ale za to z marżą zdarzają się piękne strzały np ostatnio 350 000% na czysto a nie 10% na sprzedanej sztuce. Więc wolę sprzedać 50 produktów niż 500. Dość że 2 tyle oszczędzę na poświęconym czasie opakowaniach etc to zarobię tyle samo.
Ale jak wcześniej wspomniałem życzę jak najlepiej
Nasila się, bo nie można nic znaleźć. Podam siebie za przykład, bo ostatnio w desperacji już nie wiele mi brakło, żeby to zrobić. Oczywiście nie zrobiłam ale kosztowało mnie to dodatkowe pół godziny wyszukiwania. Cel kupić karty pracy ucznia z biologii i chemii. Próbowałam znaleźć 2 produkty u jednego sprzedawcy, bo to tak gdzieś od 26zł kosztuje. I teraz wyniki wyszukiwania to: - pierwsze oferty 2 x droższe
- kolejne co wyskoczyło to w stylu biologia do 1 klasy, chemia do klasy 2. Zapewniam drogie allegro, że moje dziecko tylko do 1nej klasy naraz chodzi.
- kolejne oferty gdzie jedna jest nowa bardzo nowa, a druga nowa 3-5cio letnia. Skąd mam wiedzieć czy coś się nie zmieniło...
- dalej jedna książeczka prawidłowa, druga to jakieś testy maturalne... Zaczynam łapać nerwa.
- jedziemy dalej, hura znalazłam:) Wrzucam do koszyka. Radośnie chcę zapłacić i co moje oczy widzą. Brak darmowej wysyłki, chodź przy wyszukiwaniu pokazywało, ze jest. Zerkam dalej i jest wyjaśnienie- wysyłka za darmo jest tylko do jakiegoś boxa poczty, którego u mnie nie ma...
- powtórka z rozrywki z zaznaczeniem opcji smart, no dopiero znalazłam.
Opcja druga z której korzysta większość klientów:
- wyloguj
- znajdź najtańszą książkę numer1 i dodaj do koszyka
- znajdź najtańszą książkę numer 2 i dodaj do koszyka
- dorzuć cokolwiek od sprzedających do smarta
- zabierz taśmę klejącą do paczkomatu po odbiór:)
- ciesz się godziną więcej czasu i brakiem wrzodów po wybraniu drugiej opcji.
Przed katalogiem szukaj wielu bez problemu sobie radziło. Przed wymuszaniem dziwnych form wysyłkowym większość sprzedawca miała smarta i jak wyświetlało darmową wysyłkę to była darmowa, tera to kpina z klientów, kpina ze sprzedających. Marnowanie naszego czasu i nerwów. Połowę kupiłam u konkurencji. 2 lata temu nawet nie przyszło by mi do głowy tam czegokolwiek szukać...
@evnetpl Większość spotkała się z taką sytuacją. To kolejna paralogia, którą wyhodowało Allegro. Patologia generująca mnóstwo niepotrzebnej, pracy, kosztów, zbędnych wysyłek itd.
Niestety, formalnie nie da się tego ukrócić - dopóki ktoś w Allegro nie pójdzie po rozum do głowy (co zdarza się niezmiernie rzadko) , i zmieni regulamin usługi Smart!
@evnetpl Zdarza się, ale niezbyt często - obym nie wypowiedział tego w złą godzinę 😄. Na pewno nie mam cen na poziomie 3,99zł. bo to się nie opłaca. Oprócz marży procentowej doliczam stałą stawkę całkowitych kosztów minimalnego smarta do ceny każdego produktu. Nawet jeśli klient zamawia 2 produkty po 30zł. i zwraca 1 bo oczywiście ten jeden mu nie pasuje 😃 to i tak sprzedaż tego drugiego skompensuje cały koszt smarta.