anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak ustawić metody dostawy dla płatnej wysyłki i SMARTowej wspólnie, aby SMART nie przepadł

andy1978
#8 Zapaleniec

Proszę o podpowiedź co zrobić w sytuacji kiedy kupujący wylicytuje ode mnie przedmiot z płatną wysyłką ( z uwagi na gabaryt niektóre przedmioty wystawiane są na sprzedaż z płatną wysyłką np. 25zł i wysyłane kurierem poza allegro, ponieważ allegro nie dopuszcza takich wymiarów) i do tego kupujący wylicytuje jeszcze np. 2 inne przedmioty, które są w SMART. Kupującemu automatycznie przy wybieraniu opcji dostawy i płatności łączy te 3 przedmioty w jedno zamówienie i pojawia się info, że koszt dostawy ma ustalić ze sprzedającym (ale tego nigdy kupujący nie robią). Płacą za same przedmioty i żądają wysyłki SMART, ale nie jest to możliwe bo 1 przedmiot nie mieści się w standardach allegro i dlatego ma płatną wysyłkę. Po połączeniu wszystkiego przepada mu także SMART na 2 pozostałe pozycje. Jak można to uprościć, bo ciągle mam takie problemy. Już kiedyś otrzymałem info z allegro, że mam ustalić wspólną metodę dostawy, ale w rozmowie tel. z osobą z allegro dowiedziałem się, że mam ustawić sobie allegro kurier DPD, tylko że nie mogę tego zrobić, bo allegro obciąży mnie karą jak wyślę przedmiot, który przekracza wymiary dopuszczalne na allegro. Proszę o podpowiedź czy istnieje jakiś inny sposób uproszczenia tego? Zdarza się, że kupujący wylicytuje 10 przedmiotów, z czego np. 3 są płatne a reszta to SMART. Jak zrobić aby SMART był zachowany dla kupującego, a płatna wysyłka była płatną po prostu w takiej kwocie jak trzeba. Do kupujących nie docierają argumenty, że jak połączyli wszystko w jedno zamówienie to przepada SMART i nie zawsze można wysłać to w jednej paczce, a wtedy za każdą kolejną muszą dopłacać np. po 25 zł i generują się olbrzymie kwoty, gdzie mógłby skorzystać ze SMARTA w części swojego zamówienia. Czy ktoś jest w stanie mi w tym pomóc?

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

serwis-texas
#21 Demiurg ⭐⭐⭐
oznacz moderatorów

andy1978
#8 Zapaleniec

Czytałem i dalej nie wiem, bo czy to znaczy, że mam dodać wspólną metodę dostawy czyli wszędzie w swoich aukcjach dodać np. kurier DPD - koszt dostawy 25zł i określić ile danych rzeczy mieści się w 1 paczce i wtedy to będzie automatycznie się jakoś zliczało?

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@andy1978 

Dokładnie, do tych małych cenników SMARTOWYCH, dodaj też tego kuriera DPD.

Cenniki duże tylko DPD. Jak włoży dwie małe rzeczy i jedną dużą ( w dużej wybór tylko DPD za 25 zł) i ustawisz

- najdroższą dostawę

będzie gitara!!!

Ile sztuk w paczce zależy ile tych większych gabarytów jesteś wstanie włożyć na to DPD 25 zł.

To trzeba trochę pogłówkować bo jeżeli do tego DPD 25 wchodzi jedna rzecz tylko, to gdy kupi małej rzeczy 3 sztuki to zacznie naliczać klientowi kolejne wysyłki i tu by wyszło dostawa za 75 zł. Nie wiem czy jasno to wyjaśniłem. Ustaw sobie to i testuj. Nic nie przeszkadza potem wkładać do koszyka i podglądać co wychodzi 🙂

oznacz moderatorów

Halfrunt
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Możns założyć drugie konto i tylko na nim sprzedawać gabaryty bez smarta 

oznacz moderatorów