Swego czasu otrzymałem informację od Allegro na email że spalił się samochód z przesyłkami gdzie przewoźnik Orlen wiózł przesyłki do punktu odbioru.
Klien kupujący nie otrzymał przesyłki ponieważ uległa zniszczeniu.
Wypłaciłem klientowi całą kwotę zakupu.
Pytanie : czy allegro miało te przesyłki ubezpieczone i czy ja jako sprzedający odzyskam środki za utraconą przesyłkę.
wystąp z reklamacją do allegro bo pewnie to na ich umowie orlen allegro szło ze smartem
jak nie złożysz reklamacji do allegro to na pewno nic nie dostaniesz
nie wiem jak wyglądała sytuacja ale za coś takiego powinna być w dyskusji wypłata z pok
bez konsekwencji dla Ciebie
Miałem taką sytuację ale z Inpost. Inpost sam po całej sytuacji wysłał link do zgłoszenia zniszczenia przesyłki i od razu zajęli się tą sprawą (tak jakby z automatu). W tym przypadku pewnie będzie zgłoszenie takiej przesyłki jako zniszczoną zagubioną do przewoźnika (Allegro lub Orlen jeśli było to na umowie własnej).
Powinieneś otrzymać odszkodowanie z ubezpieczenia OC przewoźnika (to co innego niż ubezpieczenie przesyłek).
I teraz Orlen Paczka i Allegro Delivery Orlen Paczka to formalnie dwóch osobnych przewoźników (nawet jak obu przesyłki jechały w jednym aucie).
Złożyłem reklamację do Allegro, ale wcześniej kontaktowałem się przez infolinię z Orlenem.
Odpowiedź Orlenu że Allegro sami powinni wypłacić za tą utraconą przesyłkę.
Z allegro nie mam żadnej informacji.