Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Od jakiegoś czasu allegro nas namawia na wystawienie ofert na Czechy, mieliśmy już chwile oferty aktywne i po pierwszym zamówieniu wyłączyłem rynek czeski. Nie rozumiem jaki dokument mam wystawić dla klienta prywatnego w Czechach i w jakiej walucie. Napiszcie jak to robicie w praktyce
Faktura imienna, stawka w PLN po kursie nbp z dnia poprzedniego. Dla prywatnego to akurat nie problem. Gorzej jak chce na firmę
Dlaczego problem z fakturą? Wydaje mi się że jeśli płatnik jest w VIES to wystawiamy normalna wewnątrzwspólnotową na 0%?
No zgadza się, i zawracasz 23% kwoty przez allegro finanse (bo cena była z polskim vatem) a płacisz prowizje od całości. Jeśli to ci się będzie kalkulowało to spoko. Mi tak średnio.
No tak, rozumiem że w tym wypadku jesteśmy stratni ale byłbym w stanie na tyle podnieść cene na czechy żeby się to w całości jakoś zbilansowało. Mam założony jeszcze jeden wątek na gadane i ktoś mi napisał że dla klienta prywatnego wystawia tylko fakturę imienną (bez wystawiania paragonu) czy wy również tak robicie? U nas dla polskiego klienta wystawiamy paragon a do paragonu robimy fakturę imienną. I teraz to już nie wiem czy my robimy błąd?
Jak zapewne zauważyłeś, problem jest, wsparcia brak.
My zrezygnowaliśmy już w czerwcu po kilku transakcjach. To największa porażka Allegro jaką wymyślili do tej pory.
Jeśli chodzi o wyliczenie zysku i podniesienie ceny, bierz pod uwagę, że do 3 lub 4 miesięcy masz te transakcje nie rozliczone w całości. Za sprzedaż w czerwcu dostajemy dodatkowe obciążenia, doliczenia i opłaty dodatkowe jeszcze w październiku.
Po kalkulacji klamka do IVECO za 67 zł sprzedana na Allegro CZ to obciążenia 48 zł.
W innych przypadkach marża Allegro przekracza 17% ceny.
To koszmar.
Nie robisz paragonu do faktury imiennej do Czech. "lagobonito" dobrze to opisał i zgadzam się z nim. Nie do końca zgadzam się z "brakestop" - ja podniosłem ceny na Czechy o 10% i to wystarcza aby zarabiać tyle co na allegro.pl bo rzeczywiście te przesyłki są droższe ale nie ma tragedii. Zamówień wpada sporo więc trochę szkoda rezygnować z tego rynku.
No dobrze, a co w przypadku jeśli handlujemy przedmiotami które nie są zwolnione z obowiązku nabijania na kasę, np. części samochodowe ? Wg polskiego prawa sprzedaż takich produktów musi być fiskalizowana. Tylko jak to zrobić skoro jest inna stawka VAT ? Kasa nie pozwoli na nabijanie tego samego produktu raz na 21 a za chwilę na 23%.
Dzień dobry, nie można tej sprzedaży wybijać na kasie fiskalnej. Do limitu obrotu 10 tysięcy euro rocznie przy sprzedaży wewnątrzunijnej dla osób prywatnych, jest obowiązek wystawienia faktury imiennej w walucie w jakiej zamówienie zostało opłacone ( zastosowanie polskich stawek VAT). Kurs waluty na fakturze ma być z poprzedniego dnia roboczego według kursu NBP. Przy rozliczeniu miesięcznym należy sumować obrót (netto) z miesiąca na miesiąc, ponieważ po przekroczeniu 10 tys euro należy zgłosić się niezwłocznie do procedury OSS (One Stop Shop) , wówczas wystawiamy dokumenty OSS ze stawką VAT kraju odbiorcy. Rozliczenie VAT jest wówczas kwartalne, sumy kwot wynikające z wyliczeń VAT wysyłać musimy w kwocie walut zamówień na specjalny rachunek US w Warszawie. Jednocześnie przy przystąpieniu do procedury OSS mamy dodatkowy obowiązek raportów okresowych do GUS, który sam się o to upomni. Faktury dla firm to inny temat, tam w zależności od Nip: UE czy nie , stawka VAT 0 lub krajowa. Pozdrawiam
Czy możesz rozwinąć fragment "Faktury dla firm to inny temat, tam w zależności od Nip: UE czy nie , stawka VAT 0 lub krajowa."? W zależności od mojego NIPu, czy w zależności od NIPu tej zagranicznej firmy kupującej?
Bo mam takich klientów (Francja, Litwa), co mają firmy, ale nie mają nr VAT... To ich traktować jak klienta prywatnego, czy jakoś inaczej?
I jeszcze pytanie o wystawianie dokumentu OSS. Chyba będę musiał niebawem się do tej procedury zgłosić. Czy wystawianie tych dokumentów jest proste/szybkie jak paragonu, czy raczej bardziej jak wystawianie faktury?
do procedury OSS trzeba przystąpić jeśli zbliża sie wspomniany limit obrótów , u mnie to zrobiło biuro księgowe które mnie rozlicza. Dokumenty OSS dotyczą tylko sprzedaży dla osób prywatnych, wystawianie takiego dowodu sprzedaży jest dość proste.
Jesli korzystasz z jakiegoś programu do wystawiania faktur VAT, to powinna być tam możliwość wystawiania dokumentów OSS. Jesli nie ma to trzeba zmienić operatora.