Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, allegro zaczęło pobierać absurdalne wielkości prowizji od sprzedanych produktów, czy ktoś wie gdzie i ijak można złożyć zapytanie do allegro o tą kwestie, bo szukam i nie mogę znaleźć.
@e-krewetkowy to mało prawdopodobne , ale może napisz coś więcej .
Nawet jak złożysz reklamacje na zbyt wysoka prowizje to nie licz że ci ją rozpatrzą pozytywnie .
@e-krewetkowy Chodzi Ci o ten zaworek za 1,19 zł? Sprzedałeś tylko jedną sztukę? W kategoriach Pozostałe prowizja wynosi 20%, a minimalna prowizja za każdy sprzedany przedmiot wynosi 0,30 zł (w tej kategorii), więc liczą co wychodzi więcej. Oczywiście do tego liczymy prowizję od kosztów wysyłki i taki sam % prowizji z kategorii.
Ile wyszło Ci prowizji? 3 zł?
@DarkStoorM podobno "dzięki niemu twoje akwarium zmieni się nie do poznania"
Tylko, że jak?, bo nie potrafię sobie tego wyobrazić, w środku będzie większe niż na zewnątrz? Czy jak...
Towar za 1,19zł ma 1,30zł prowizji i jest to kolejny już towar z absurdalną marżą allegro. Gdyby to był jeden tylko to bym olał. Wygląda to tak że wszystko poniżej 3,49zł musi mieć dodatkowy narzut 3zł żeby opłacało się sprzedawać bez strat.
@e-krewetkowy jakiej pomocy oczekujesz , cennik allegro jest powszechnie dostępny .... ba , masz narzędzie , które nazywa się ,, kalkulator opłat ,,. Wszystko masz transparentne , Twoją rolą jest ustalenie marży na takim poziomie , aby wyjść na swoje .
Niestety tu jest problem bo oferty cenowo mają być konkurencyjne i są to oferty likwidacyjne a przez prowizje od wysyłki szlak trafia sens sprzedaży niewielkiej ilości sztuk tanich produktów. Problem znika gdy zamówienia są większe ilościowo i przychód sumaryczny jest znacznie większy. Dziękuje za przypomnienie że można wszystko samemu. Pozdrawiam.
@e-krewetkowy osobiście hołubię zasadzie ,, jak mam nie zarobić to wolę w ogóle nie robić ,, , a Ty rób jak uważasz .
Ten towar sprzedawaliśmy po 64grosze i nadal uważam że nie jest wart więcej jak 99 groszy. Ale nie szkodzi po prostu usuniemy oferty tych tanich produktów z allegro bo masz rację, że dokładać do tego nie ma żadnego sensu.
@e-krewetkowy po mojemu usuwać nie ma sensu tylko cenę wywindować lub sprzedawać po kilka sztuk z zestawach ,a można i pojedynczo i w kompletach w osobnych ofertach z odpowiednią różnica w cenie / szt..
@e-krewetkowy no i wszystko sie zgadza
1) prowizja za przedmiot- 50 gr
2 Prowizja za wysyłke - 0,80
razem : 1,30
Oczywiściee nie wiem jaka byla wysyłka wiec wartości są w przybliżeniu o mogą sie odrobine różnić. Ale generalnie myśle że właśnie stąd wzieło sie 1,3 prowizji.
Tak wysyłka miała wpływ, ten efekt oszałamiającej prowizji jest tylko przy zamówieniach o niewielkie wartości i ilości produktu, stąd takie rozbieżności w wysokości prowizji. Dziekuje za odpowiedź i pozdrawiam.
Musisz zapoznać się dobrze z prowizjami, niestety tak łapczywie pobierają opłaty że ceny są już wyższe niż w marketach czy sklepach stacjonarnych.... A powinno być na odwrót. W tym że sklep stacjonarny jeśli masz i nie masz konkurencji to cena może być wyższa, plus dla ciebie, jeśli jest konkurencja jak np sklep nazwa i korporacja płaz w ilość 5 na 1 km upadniesz. Tak samo na allegro, Polak to nie Niemiec i nie ma 8 tys aby kupować w takich cenach, tym bardziej allegro to nie hurtowania bo po co komu 10 suwaków?? Bedzie chciał 5 czy 10 i więcej kupi w hurtowni lub od producenta. Czyli allegro podkłada sobie same minę.
Takie drobne rzeczy sprzedawaj na innych portalach, tam sprzedaż za 66 gr i zapłacisz 7 gr prowizji nic więcej , decyzja należy do ciebie.
Pozostaje ci zbadać kalkulatorem prowizji ceny twoich produktów i o tyle podnieść cenę. Te poniżej 2.5 zł zdejmij lub jak wyżej podnieś cenę.
Tylko pamiętaj że ten efekt też ma swoje granice, klient potrafi, kupić suwaków 20 za 2 zł i zwrócić 19 🤣
Tak, masz absolutną rację. Nie ma już miejsca na allegro dla małych sklepików i to już się nasila dość mocno. Absurdy gonią absurdy a rynek jest coraz bardziej nie konkurencyjny. Wiem bo niektóre marki "polskich" produktów są tańsze znacząco na allegro niż w dobrej starej hurtowni o uznanej renomie. Przestudiowałem sobie rozbieżności marżowe i już wiem co robić. Dziękuje serdecznie za podpowiedźi i odpowiedzi.