Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
W zakładce "Moja sprzedaż" Allegro pokazuje obrót i koszty sprzedaży. Jakiś czas temu sprawdzałam i było ok. 12 %, teraz jest 16,73 %. Jak jest u Was ?
Czy to są wszystkie koszty ponoszone na Allegro do danego obrotu czy jeszcze coś dochodzi ?
ZapfCreation jest to parametr ruchomy , na którego wysokość ma wpływ % transakcji o niskiej wartości w stosunku do kosztu przesyłki . Musisz jeszcze wziąć pod uwagę koszty pakowania , reklamacji oraz zwrotów .
@ZapfCreation U mnie te koszty wyświetlają się w złotówkach 😂
Kaliope_Brzeg tak ☀️ jak u wszyskich , ale % bardzo łatwo wyliczyć 😁
@mdrogeria Skąd ja mogę wiedzieć jak jest u wszystkich 😊 Allegro bywa nieprzewidywalne i tak jak z widocznością telefonu mogło jednym wyświetlać w złotówkach, innym w procentach 😂
U mnie też, tylko przeliczyłam na %.
@ZapfCreation Aha 😊
Im droższa dostawa tym większa prowizja, za kuriera w smarcie większa dopłata i to wszystko ma wpływ że koszty się zmieniają.
Ostatnio wszystkie transakcje były powyżej 100 zł., a wysyłki to głównie paczkomaty.
Chodziło mi o koszty płacone Allegro czyli np. 1,99 zł. od Smarta. Te opłaty są w tych kosztach ?
ZapfCreation W zakładce masz podany obrót brutto czyli wszystko co Otrzymujesz od kupujących , a koszty to są wszystkie opłaty jakie pobrało allegro .
@ZapfCreation O ile się nie mylę, to nie są w to wliczane koszty promowania ofert, tylko prowizja i koszty wysyłek.
@Agent051 To by było niedobrze. Moim zdaniem prawie 17 % to już bardzo dużo.
ZapfCreation wliczane są wszystkie pobrane opłaty przez allegro , również za promowanie .Wszystko co masz w zakładce ,, rozliczenia z allegro ,, .
@mdrogeria Zakładka Moja sprzedaż pokazuje bieżące saldo i to są wszystkie koszty, ale mówimy o Obrocie i kosztach, a tam jest uwzględniona tylko prowizja i koszty wysyłek.
Agent051 ads nie jest za darmo . Jeśli płacisz za promowanie , a nie masz sprzedaży to jak wygląda bilans ?
@ZapfCreation Przy ads i promowaniu koszty sprzedaży mogą sięgnąć nawet 30%. Wszystko zależy od algorytmów Allegro.
Agent051 przy ADS i promowaniu w skrajnych przypadkach koszty mogą przewyższyć przychód .
@mdrogeria Jak ktoś ślepo wierzy w plotki o wzroście sprzedaży dzięki promowaniu, to rzeczywiście może mieć problem.
Agent051 stosuję promowanie owszem , ale tylko w sprytny sposób .
@mdrogeria Każdy ma swoje sposoby, jedni skuteczne a inni mniej skuteczne.
Agent051 tak , alegro swoimi pomysłami często strzela sobie w stopę , w przemyślany sposób da się to wykorzystać .