Witam. Prowadzę sprzedaż na Allegro w sposób uczciwy i rzetelny. Klient zamawia u mnie model kolekcjonerski samochodu w oryginalnym opakowaniu bez uszkodzeń w stanie kolekcjonerskim. Następnie zgłasza zwrot twierdząc że otrzymał uszkodzony towar ( zaznaczając że przesyłka buła nienaruszona ). Zapytany telefonicznie jak wygląda uszkodzenie wysyła zdjęcie towaru na którym widać ewidentnie że jest bardzo duże pęknięcie opakowania. Wszystko było by ok gdyby nie to że klient wysyła mi zdjęcie innego modelu i próbuje zrobić po prostu podmiankę uszkodzonego na nieuszkodzony. Jak mam się w takiej sytuacji bronić i myślę że to pytanie zadaję w imieniu wielu sprzedających, którzy są w ten sposób traktowani a kupujący czują się bezkarni.
@DD_Sklep Jeżeli to inny model, to zakładam że między zdjęciem w ofercie a przesłanym przez kupującego są różnice, tak? Wystarczy je wskazać i odrzucić roszczenie.
Model jest ten sam ale widzę różnice opakowania
Czy w momencie gdy wprowadzę na opakowaniach ukryty znacznik by taka sytuacja mogła się bronić Allegro będzie brało to pod uwagę ?
Jeżeli widać te różnice również na zdjęciu w ofercie, to wykaż je.
Nie mogę wykazać różnic ze zdjęcia w ofercie wyświetlonej ponieważ posiadam na stanie 50 sztuk takiego modelu i nie mogę wystawiać każdego osobno
Nagrywasz pakowanie do celów dowodowych dla policji a mamy allegro nie ma przy zgloszeniu art 286kk
Chodzi mi o zabezpieczenie na przyszłość. Czy wprowadzenie ukrytego znacznika na opakowaniach będzie akceptowane przez Allegro w momencie dyskusji ?
@DD_Sklep dla policji jak najbardziej dla allegro nie. Plomby możesz pozakładać.
@DD_Sklep dla allegro odpowiadasz nawet za to że oddychasz najlepszy dowód to dowód z nagrania pakowania z dopiskiem że w przypadku obciążenia sprawa trafi na policję z art 286kk próba doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzenia mieniem
@az1rael dziękuję za Twoją aktywność i pomoc autorowi wątku tutaj, ale poproszę też o powstrzymanie się od tego typu komentarzy, bo nie jest to prawda.
@_HolaOla_ czyli wg ciebie skoro reklamację do przewoźnika można wnieść do 1 roku od doręczenia to allegro jest zdania, że odpowiada sprzedawca i go obciąży bo takie wiadomości rozsyłacie? To nic że nie ma nagrań bo te się trzyma 2 tyg do miesiąca zależy od tego czy paczkomat czy sortownia, to nic że przewoźnik albo łaskawie odpisze że skoro ma w śledzeniu doręczone to doręczył lub prędzej nic nie odpisze konkretnie bo stwierdzi, że wszak było 7dni na wniesienie zastrzeżeń i że można sobie teraz wniesieniem reklamacji kuper przetrzeć bo teraz po takim czasie oni nic nie muszą. Ja myślałem że Polska to jest kraj praworządny i by kogoś o coś oskarżyć i obciązyć to muszą być przynajmniej dowody i proces, a najlepiej sąd. Wychodzi na to że na allegro nie musi bo po co zaocznie można wmówić komuś że jest wielbłądem i to on musi udowodnić że nim nie jest. Nie oskarżyciel, a oskarżony ma udowadniać że coś wysłał mimo, że w tym momencie dowody wyparowały bo ktoś np wie ile trzymane są nagrania u przewoźnika i przeczytał sobie ustawę konsumencką plus prawo pocztowe.
@_HolaOla_ jak ktoś kiedyś opisze dokładnie w necie mechanizm wyciągania kasy z protect to zbankrutujecie i albo terapia szokowa podziała albo pójdziecie na dno z waszym indywidualnym mechanizmem rozpatrywania spraw w 99% łap kasę z protect a ten 1% to błąd systemu pt leć na policję zgłaszać przestęstwo. Ocena wg analizy postów z forum dotyczacych tematu wypłaty odszkodowań.
@az1rael nie, tego nie napisałam, a moja wypowiedź odnosi się do tego fragmentu: "dla allegro odpowiadasz nawet za to że oddychasz "
@_HolaOla_ no to już tłumaczę z analizy postów to sprzedawca odpowiada za wszystko. Kupujący robi awantury o np czas predykcji który bierze za czas doręczenia regularnie sprzedawcy zbierają ochrzan, odpowiada za paczkę do momentu wydania mimo że nie on na swojej umowie ma podpisanych podwykonawców smarta i wg mnie powinien odpowiadać ale za doręczenia z umowy własnej przewoźnik sprzedawca nie za pośrednictwo allegro smart a kupujący allegro, allegro a podwykonawcy allegro, sprzedawca a allegro. Sprzedawca odpowiada nawet za reklamację z rękojmi towaru z wyłączoną rekojmią na allegro gdzie nie musi nawet odpowiadać na reklamacje bo po to wyłączył rękojmię. Za opinie wręcz podchodzące pod art 212 kk pomówieni też odpowiada sprzedawca.. Odpowiada za byki w katalogu bo system sobie coś pozmieniał bo wg regulaminu za podpięcie odpowiada sprzedawca etc etc czyli satkastycznie za to że oddycha tez odpowiada bo niejeden post sprzedawcy zawierał treści kupujący mnie zjechał od xxx epitetów za wszystko. Allegro wyrażało wtedy delikatne ekhm proszę zachowac w dyskusji kulturę lub siedziało cicho. Jednak moglibyściue wyważyć stosunki wzajemne między stronami i być obustronnie obiektywni bo wam to nie wychodzi
@az1rael masz prawo do własnej opinii, ale Twoje wnioski i obciążenia nas za całe zło systemu prawnego w Polsce są trochę zbyt daleko idące. Odnosząc się natomiast do samego problemu autora wątku, @DD_Sklep najlepiej jeśli korespondencja między Wami będzie prowadzona w obrębie naszych systemów. W tym konkretnym przypadku, trudno będzie nam cokolwiek Ci doradzić, bo nie mamy wglądu ani do tych zdjęć, ani do rozmowy między Wami.
@DD_Sklep jeśli nie jest to hipotetyczna sytuacja, podaj mi proszę numer zamówienia, którego dotyczy.
Na tą chwilę jest to po prostu szukanie sposobu na zabezpieczenie się przed nieuczciwym kupującym i dlatego tyle pytań. Pytania rodzi właśnie to że Sprzedający nie czują się bezpiecznie na Allegro i powstaje wiele nerwowych sytuacji jak choć by na wpisie #21 Demiurg.
@DD_Sklep
sprzedawcy drogich kosmetyków stosują znakowanie niewidzialnym markerem i plomby na opakowaniach. Przydaje się.
Poszukaj na tym forum, bo była dyskusja na temat znakowania towaru.
Dzięki