anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kara za urlop niezgodna z prawami człowieka

MAMY ROZWIĄZANIE!
nikl
#14 Krzewiciel

W ocenie jakości Sprzedawcy obniżacie punktację z 500 punktów na 125 wyłącznie z tego powodu, że Sprzedawca wziął urlop. Te represje przeszkadzają przez 3 miesiące w powrocie z urlopu do normalnej sprzedaży, bo oferty lądują na dalekich pozycjach.

Represje dotykają głównie najlepszych sprzedawców. Bardzo proszę to zmienić, bo osoby prowadzące samodzielnie jednoosobową działalność mają prawo do urlopu. To są podstawowe prawa człowieka gwarantowane przez ONZ, UE i Konstytucję RP.

Nie wolno stosować represji, pogorszenia ocen i pozycjonowania, Nie wolno wywierać nacisków na pracę ciągłą i rezygnację z urlopów czy choroby. System ocen jest wadliwy, bo powinien w takim przypadku przenieść oceny z poprzedniego miesiące jeśli w sierpniu działalność była zawieszona i nie było żadnej sprzedaży ani aktywności na Allegro. Jeśli nie ma aktualnych danych statystycznych do wystawienia oceny w danym miesiącu, to trzeba brać pod uwagę poprzedni miesiąc, a nie pogarszać ocenę aż czterokrotnie bez żadnej winy ze strony Sprzedawcy!

Zrzut ekranu 2025-09-02 104003.jpg

oznacz moderatorów
59 ODPOWIEDZI 59
Health___Beauty
#16 Inspirator

@_Likos_  Przeczytaj wątek od początku jeszcze raz. Sytuacja dotyczy małej firmy w postaci jdg niezatrudniającej żadnego pracownika i nie współpracującej z innymi firmami. Zamknięcie takiej firmy na miesiąc, bo właściciel chce jechać na urlop nijak ma się do zamknięcia wielkiego przedsiębiorstwa zatrudniającego setki pracowników. Nikt się nie chce uchylać od obowiązków wobec skarbu państwa ani wobec konsumentów. Porównywanie jdg do spółki zatrudniającej tysiące ludzi mija się z celem. 
to samo z tymi punktami o których pisze @nikl  - korporacja nawet jakby się zamknęła na miesiąc i wrocila do sprzedaży od zera po miesiącu to te punkty momentalnie odrobi ze względu na skalę działaności. A taki jdg będzie je ciułał 3 miesiące żeby wrócić do punktu wyjścia. 

oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Health___Beauty  we wszystkich aktach prawnych JDG jest traktowane tak samo jak spółki jełsi wykonyje te same czynności.

Ma te same obowiązki i podlega tym samym przepisom.

Wiem że generalnie małej firmie jest trudniej niż dużej.Ale podobnie możemy sie odnieść że każdy dodatkowy obowiązek dlamałej firmy jest trudniejszym niż dla dużej. Czy to GPSR, RODO, BDO, za chwile KSEF .CZY INNE ROZPORZĄDZENIA UNIJNE

Kazdy z tych obowiązków dlamałej firmy jest trudniejszym niż dla dużej. Choćby dlatego że w wielu przypadkach właścicielsam sie musi nimi zająć.

Lecz to nie zmienia faktu że obowiązki małych i dużych przedsębiorców w wielu przypadkach są tożsame. I na allegro także zarówno spółka ( takie też tu handlują) jak i JDG także mają ten sam regulamin. I takie same obowiązki i prawa.

Jełsi pracownik spółki obsługującej sprzedaż na allegro idzie na urlop - ta ma obowiązek zapewnić  zastepstwo . ( zresztą jak na każdym innym stanowisku) . Podobnie jak włascicciel JDG idzie na urlop powinien zapewnić zastepstwo.

A jaby Ci kurier powiedział : ide na urlop przez najbliższe dwa tygodnie nikt nie przyjedzie po po paczki ?????. Kurierzy także sa czesto na JDG 😉

oznacz moderatorów
Health___Beauty
#16 Inspirator

@_Likos_  Wybacz ale ta dyskusja przestaje dla mnie mieć sens. Znowu rzucasz porównaniem z ****. Kurier może mieć jdg ale pracuje na b2b dla jakiejś firmy. Ja zlecam wysyłkę/odbior paczek/ cokolwiek tej firmie dla której on pracuje i czy ona mi przyśle tego kuriera co zawsze czy innego bo akurat ten jest na urlopie to dla mnie nie ma żadnego znaczenia. Zlecam usługę firmie x, ona mi wysyła podwykonawcę y a jeśli y jest na urlopie to z. A my tu mówimy o sytuacji gdy jest firma xxx, ta firma się zamyka na miesiąc i przez ten miesiąc nie prowadzi sprzedaży, usług ani z nikim się na nic nie umawia. Ma urlop. Analogia by była gdyby ta firma xxx by wystawiała produkty na sprzedaż a potem ich nie wysyłała, „bo ma urlop”. Gdyby brała zlecenia a potem wyskakiwała z tekstem „ale ja mam urlop”

z mojej strony koniec 

oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Health___Beauty  No to Cie jeszcze bardziej zaskocze.

Prowadzac działalność odpowiadasz zaswoje zobowiązania nawet pojej zamknięciu.A JDG odpowiada prywatnym majątkiem. Wiec nie tylko robiąc sobie urlop ale nawet PO ZAMKNIĘCIU działalności nadal przynajmniej 2 lata JDG odpowiada przed konsumentem całym swoim majątkiem 🙂

Takie są przepisy

Wiec urlop...... to naprawde mały problem......

oznacz moderatorów
Health___Beauty
#16 Inspirator

@_Likos_  I jaki to ma związek z Twoimi analogiami i sprawa urlopu? 

oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Health___Beauty  ano taki że odpowiedzialność na JDG nia zawsze musi być mniejsza od odpowiedzialności spółki. A często jest większa.......

Wiec skoro ktoś sie decyduje na prowadzenie działaności w takiej czy innej formie a do tego na handel na allegro akceptując regulamin, to nie powinien potem płakać że ktoś mu łamie prawa człowieka.........

Bo taką odpowiedzialnośc narzuca sobie sam

oznacz moderatorów
Health___Beauty
#16 Inspirator

@_Likos_  Jesssu ale kto tu mówi i wyłączaniu odpowiedzialności? Mówimy o URLOPIE. O przerwie w prowadzeniu sprzedaży na tydzień/dwa lub miesiąc. Przez który to czas naprawdę świat się nie zawali. To Ty zacząłes temat tego, że urlop rzekomo utrudnia konsumentowi respektowanie jego praw i całe te dalsze tyrady. 

Nie wydaje mi się żeby @nikl  plakal że ktoś mu odbiera prawa człowieka tylko zwraca uwagę na pewną niedoskonałość zarówno przepisów prawa jak i regulaminu Allegro. I wszyscy wiemy że ta dyskusja nic nie zmieni ale to nie znaczy, że nie możemy wyrazić swojej dezaprobaty dla czegoś. ZUS też przez lata uważał że jak jesteś przedsiębiorcą to masz płacić składki a jednak w zeszłym roku wprowadzono możliwość jednomiesięcznych wakacji od składek społecznych. I tak wiem zaraz mi na pewno napiszesz że to polityka, obietnice itp. Ale fakt jest taki, że przez lata takiej możliwości nie było a teraz jest więc MOŻNA. Można iść na rękę przedsiębiorcy. 

Skoro @nikl  prowadzi działalność zupełnie sam to ja mu tak po ludzku współczuję, że nie może np. Pojechać na wakacje i przez tydzień nie włączać Internetu. I rozumiem że sam się na to pisał zakładając jdg i sklep na Allegro ale to nie znaczy, że mamy mu dowalać i pisać „takie są przepisy, tak chciałeś to tak masz”. ja sobie nie wyobrażam żeby przynajmniej 2 razy w roku się nie wyłączyć tak totalnie z wirtualnego świata i współczuję każdemu kto nie ma takiej możliwości. I rady typu „allegro nie jest obowiązkowe” to jest trochę poziom dzieci z przedszkola. No nie jest ale też nie znaczy że mamy przyklaskiwać wszystkiemu co Allegro wymyśliło i wymyśla. Bo allegro tworzą mimo wszystko ludzie - po każdej stronie. 

oznacz moderatorów
nikl
#14 Krzewiciel

To zaczęło się gdy wprowadzono Polski Ład, który dla JDG wykluczył odliczanie ZUS od podatku i nałożył w zasadzie drugi podatek dochodowy w ramach ZUS, zwiększając obciążenia nawet o 8 tys. zł rocznie.

W teorii zrównano obciążenia zatrudnionych na umowę z samozatrudnionymi, ale ktoś zapomniał o drobnej różnicy: zatrudniony dostaje pensje gdy jest na chorobie lub urlopie, a samozatrudnionemu licznik pieniędzy pędzi wstecz - nie zarabia, a ma koszty - ponosi straty gdy weźmie urlop lub chorobowe.

W tej sytuacji działania Allegro zmierzające do utrudnienia powrotu po urlopie lub chorobie są nożem wbitym w plecy. Kuriozalne że miliony właścicieli JDG są chyba jedyną grupą społeczną w Polsce, która nigdy nie strajkowała, nie protestowała i nie domagała się swoich praw. Zawieszenie działalności na 30 dni poza sezonem jest pewnym ratunkiem, gdyby tylko Allegro traktowało ludzi uczciwie i nie podstawiało nogi przy powrocie.

oznacz moderatorów
nikl
#14 Krzewiciel

1. Wolno w Polsce prowadzić jednoosobową działalność bez zastępstwa i bez pracowników

2. Prowadzący JDG bez pracowników ma prawo zawieszać działalność na czas choroby lub urlopu

3. Korzystanie z praw człowieka do wypoczynku lub choroby nie może prowadzić do represji

4. Prawa człowieka są niezbywalne i nadrzędne wobec ustaw, rozporządzeń i przepisów gospodarczych

5. Podczas urlopu lub choroby wszelkie terminy związane z działalnością mogą być odroczone, bo można powołać się na nadrzędne prawa podstawowe, prawa ONZ, UE i Konstytucję RP.

oznacz moderatorów
nikl
#14 Krzewiciel

Allegro nie ma takiego prawa, bo nie jest człowiekiem. Allegro musi zachować ciągłość, bo działa poprzez spółki kapitałowe, które mają osobowość prawną. My tu rozmawiamy o prawach człowieka prowadzącego jednoosobową działalność. To zupełnie co innego. Człowiek ma prawo do wypoczynku czy choroby. Zawiesić działalność np. na urlop, czy pobyt w szpitalu możesz pod warunkiem, że nie zatrudniasz pracowników. Allegro zatrudnia masę pracowników. 

oznacz moderatorów
nikl
#14 Krzewiciel

Międzynarodowy Pakt Praw Gospodarczych, Społecznych i Kulturalnych (1966) – Polska ratyfikowała w 1977 r. Art. 7 lit. d: Państwa uznają prawo do wypoczynku, czasu wolnego, rozsądnego ograniczenia godzin pracy.

Dotyczy to każdego człowieka, także prowadzącego JDG, nie tylko pracownika etatowego. Ratyfikowany pakt jest wiążący w świetle prawa międzynarodowego.

Zgodnie z Konstytucją RP (art. 91 ust. 1–2): ratyfikowana umowa międzynarodowa staje się częścią polskiego porządku prawnego i ma pierwszeństwo przed ustawą, jeśli ustawy są z nią sprzeczne.

oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@nikl  i pełna zgoda.

Lecz jeśłi decydujesz sie założyć działalnośc gospodarczą to Twoja odpowiedzialność wynika także z przepisów związanych z prowadzniem tejże działalności oraz specyfikacją działalności którą prowadzisz wiec:

1) jelsi sprzedajesz - konsument nie moze odczuwać skutków twojego urlopu, 

2) jełsi sprzedajesz na allegro - akcepujesz jego regulamin oraz zasady jakie panują

3) jełsi w czasie urlopu wychodzi Ci termin płatności zobowiązań - urlopnie zwalnia Cie z ich opłacenia

Wiec deydując sie na działalność gospodarczą w określonych warunkach poniekąd sam na siebie DOBROWOLNIE nakładasz pewne obowiązki.

1) nie ma obowiązku prowadzenia działalności

2) nie ma obowiązku handlu na allegro

A jeśli sami na siebie dobrowolnie nakładamy pewne ograniczenia wynikające ze specyfiki pracy ( wykonywanej działaności) to trudno potem powoływac sie na prawa człowieka.

Poza tym jak już wspominałem jako przedsiębiorca masz prawo zatrudnić kogoś kto wykona Twoje obowiązki podczas Twojego wypoczynku

Funkcjonuje w prawie choćby coś takiego jak "umowa na zastępstwo".......

Nie ma tu żadnych ograniczeń praw człowieka ( oprócz Twoich zobowiązań na które zdecydowałes sie dobrowolnie zakładając działalność oraz akcepując regiulamin allegro)

oznacz moderatorów
nikl
#14 Krzewiciel

Prawa człowieka nie są warunkowe, ani nie są zależne od ustaw. To prawa nadrzędne. Mogę jednocześnie prowadzić jednoosobowo działalność, prowadzić sprzedaż na Allegro i jednocześnie korzystać z przysługujących praw człowieka. Nie ma potrzeby abym rezygnował z jednego lub drugiego. Nie ma tu sprzeczności, a jeśli pojawia się, to prawa człowieka są zwyczajnie ważniejsze i mogę domagać się ich respektowania. 

To tak jak masz prawo iść ulicą bez obawy, że zostaniesz pobity. Nie może Ci nikt powiedzieć, że przecież nie ma obowiązku chodzenia ulicą, jeśli na tej ulicy prawa człowieka nie są przestrzegane. Idź gdzie indziej, albo zatrudnij ochroniarza. To tak nie działa. Masz prawo prowadzić firmę na samozatrudnieniu i masz prawo domagać się przestrzegania praw człowieka.

Czasy dzikiego kapitalizmu minęły, mamy cywilizowany kraj. Można korzystać z wolności i swobody prowadzenia działalności bez represji i ograniczania praw człowieka. Nie może partner biznesowy powiedzieć, że albo mam rezygnować z praw człowieka, albo będę represjonowany i banowany za skorzystanie z tych praw.

oznacz moderatorów
Health___Beauty
#16 Inspirator

@nikl  I tu dochodzimy do sedna. Jesteśmy wszyscy ludźmi i traktujmy się jak ludzie. Gdyby Ci jakiś kupujący zgłosił reklamację w trakcie Twojego urlopu i byś mu napisał że jesteś na urlopie i ja rozpatrzysz jak wrócisz to myślę, że w 99,9% przypadków kupujący by to zrozumiał i nie rzucałby tekstami „bo ma Pan 14 dni”. Oczywiście wiemy że kupujący są różni i niczego nie można wykluczyć ale jednak zdecydowana większość z nich to też są ludzie, którzy potrafią zrozumieć że ktoś prowadzi firmę sam i jest akurat na urlopie. 

oznacz moderatorów
nikl
#14 Krzewiciel

Oczywiście, ja w praktyce nawet przy 30 dniowym zawieszeniu starałem się raz na tydzień komunikować się, obsłużyć pytania, reklamacje itp. Spotkałem się z pełnym zrozumieniem gdy trzeba było kilka dni zaczekać. Takiego samego zrozumienia oczekiwałbym od Allegro, bo współpracujemy przecież od 25 lat, wydałem na usługi tutaj jakiś milion zł, a jestem traktowany jak śmieć i co roku karany za niewinność, podobnie jak inne JDG. To jest trochę przykre.

oznacz moderatorów
wojtekmarchewka
#13 Ambasador

@Health___Beauty Niestety tu byś się zdziwiła. 14 dni na rozpatrzenie reklamacji jest betonowe i nie do ruszenia.  Do dzisiaj walczę z klientem, który uważa, że 14 dni, to mam na rozpatrzenie reklamacji i w tych dniach ma także, zostać naprawiona usterka. Mimo tego, że UOKiK, nie ma przewidzianego czasu naprawy. Jedynie czas (14 dni) na rozpatrzenie reklamacji

oznacz moderatorów
TechartGSM
#14 Krzewiciel

@nikl Ile punkcików dzisiaj wróciło?

oznacz moderatorów
nikl
#14 Krzewiciel

@TechartGSM Już jest 240/500, prawie połowa, czyli sporo wróciło. Podziękować 🙂 Pozostaje pomodlić się żeby więcej zamówień było rano niż wieczorem, bo 160 niemal całkowicie losowych punktów Allegro przydziela za zamówienia poranne. Nie wiem co to ma wspólnego z jakością pracy Sprzedawcy. Chodzi oczywiście o miarę Szybka wysyłka. Wszystko wysyłam szybko, a punkty dostaję wtedy ludzie zamawiają rano, a nie dostaję gdy ludzie zamawiają wieczorem. Nie mam na to żadnego wpływu. Totalna loteria.

Najwyższą jakość i 160 pkt. w kategorii Szybka wysyłka można uzyskać wyłączając sklep wieczorem, ale to ogólnie wpłynie na obroty. Ewentualnie obniżać ceny rano i podnosić wieczorem, albo dawać nagrody za zamówienia poranne. Ale czemu rozsądni ludzie, projektanci Allegro, takie głupoty wymyślają? Czy ocena jakości pracy nie może zależeć od faktycznej jakości? Musi być koniecznie losowa w większości aspektów? To jest pytanie do Konsultantów.

oznacz moderatorów
sklep_sweettime
#8 Zapaleniec

Rzeczywiście, system Allegro jest absurdalny. Nawet w procencie nic nie powinno zależeć od przypadku.

oznacz moderatorów
-PRORIDE-
#12 Orędownik

Dlatego sprzedawca nie powinien się skupiać na sprzedaży tylko na allegro. Powinno być 50% zarobku na allegro, a reszta gdzie indziej. W razie urlopu jest łatwiejszy powrót bo dochód jest z kilku źródeł, a nie tylko z jednego. A co mają powiedzieć sprzedawcy co mają Inposta w Strefie D czyli do du.. paczki można wysłać max do 13. Allegro od 13 do 20 nie wyświetla moich ofert.

oznacz moderatorów