anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kara za urlop niezgodna z prawami człowieka

MAMY ROZWIĄZANIE!
nikl
#14 Krzewiciel

W ocenie jakości Sprzedawcy obniżacie punktację z 500 punktów na 125 wyłącznie z tego powodu, że Sprzedawca wziął urlop. Te represje przeszkadzają przez 3 miesiące w powrocie z urlopu do normalnej sprzedaży, bo oferty lądują na dalekich pozycjach.

Represje dotykają głównie najlepszych sprzedawców. Bardzo proszę to zmienić, bo osoby prowadzące samodzielnie jednoosobową działalność mają prawo do urlopu. To są podstawowe prawa człowieka gwarantowane przez ONZ, UE i Konstytucję RP.

Nie wolno stosować represji, pogorszenia ocen i pozycjonowania, Nie wolno wywierać nacisków na pracę ciągłą i rezygnację z urlopów czy choroby. System ocen jest wadliwy, bo powinien w takim przypadku przenieść oceny z poprzedniego miesiące jeśli w sierpniu działalność była zawieszona i nie było żadnej sprzedaży ani aktywności na Allegro. Jeśli nie ma aktualnych danych statystycznych do wystawienia oceny w danym miesiącu, to trzeba brać pod uwagę poprzedni miesiąc, a nie pogarszać ocenę aż czterokrotnie bez żadnej winy ze strony Sprzedawcy!

Zrzut ekranu 2025-09-02 104003.jpg

oznacz moderatorów
59 ODPOWIEDZI 59
_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@nikl rozumiem Twój ból ale moim zdaniem niestety nie masz racji.

JDG to forma prowadzenia działalności gospodarczej - ergo frimy nie człowieka. Jako własciciel JDG masz prawo zatrudnić pracownika ( jak każda inna firma) oraz pójśc na zasłużony urlop. Podobnie jakprezes Sp Z o.o. czy innej S.A. Wiec prawa do urlopu nie zostały w żaden sposób ograniczone.

To kwestia ciągłości prowadzenia działalności....

A swoją drogą ciekawe co by powiedziała wiekszośc sprzedawćów jakby nagle allegro ogłosiło : zamykamy serwery i idziemy na dwa tygodnie urlopu ;)))))

Wyobrażasz sobie ten lament jakby internet huczał od komentarzy sprzedawców pt: "odebrano mi możliwość zarobku " ?????? 😉

oznacz moderatorów
Health___Beauty
#16 Inspirator

@_Likos_  ale jako JDG @nikl  ma też prawo prowadzić działalność samemu i nikomu nic do tego. Jak masz pracownika/pracowników na stałe i są to ogarnięci i zaufani ludzie (a to też nie takie oczywiste w dzisiejszych czasach) to możesz sobie co miesiąc latać na wakacje i oni Ci ten biznes pociągną. Ale jeśli prowadzisz sklep sam to przecież nie zatrudnisz kogoś z ulicy na miesiąc, nie dasz mu kluczy do magazynu gdzie masz towar za dziesiątki czy setki tysięcy złotych i nie polecisz sobie na miesiąc na wakacje na drugi koniec świata. Bo nie będzie do czego wracać.

Skoro ZUS zobaczył w przedsiębiorcy człowieka i dał prawo do wakacji składkowych to tym bardziej Allegro by mogło 😉 Wiem, ze tego nie zrobi ale mogłoby. 😉 Kiedyś były urlopy na Allegro i jakoś świat się nie skończył. 

oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Health___Beauty  nie zgodze sie. JDG to firma i jako taka powinna miec ciągłośc działania.

W przeciwnym razie ograniczasz prawa konsumenta. Choćby prawo do odstąpinia od umowy czy rozpatrzenia reklamacji. 

Ponadto tzw wakacje zus takze dotycża tylko niektórych składek a nie całości zusu. 

Już widze wyjasnienia do skarbowego : "Szanowny US uprzejmie informuje że w miesiącu lipcu nie wpłące należnego za czerwiec VATu i PITu ponieważ jestem na urlopie ;)"

Wiec to nie jest tak jak @nikl to przedstawia.

Oczywiście ma prawo pojechać na urlop lecz powinien zapewnić ciągłość prowadzenia działalności.

oznacz moderatorów
nikl
#14 Krzewiciel

Gdyby było tak jak piszesz, to przepisy wręcz wymagały by w JDG ciągłości i zatrudnienia pracownika na czas urlopu właściciela. Tak nie jest. JDG można prowadzić jednoosobowo. Przy miesięcznym zawieszeniu żadnych składek ZUS nie płaci się, choć nadal działa ubezpieczenie zdrowotne. Podstawowe prawa człowieka i Konstytucja są ważniejsze niż prawa konsumenckie i gospodarcze. Jak najbardziej można odroczyć wszelkie terminy wyjaśniając, że korzysta się z prawa człowieka do urlopu. https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00141

oznacz moderatorów
Health___Beauty
#16 Inspirator

nie zgodze sie. JDG to firma i jako taka powinna miec ciągłośc działania.

To Twoje zdanie czy jest to gdzieś uregulowane prawnie?

W przeciwnym razie ograniczasz prawa konsumenta. Choćby prawo do odstąpinia od umowy czy rozpatrzenia reklamacji. 

Właśnie dlatego dobra była opcja URLOP na Allegro. Kupujący widzi, ze sprzedawca np. od 1 do 14.07 ma urlop, dostaje takie powiadomienie np. przy próbie składania reklamacji czy zgłaszania zwrotu. Sprzedawca musiałby ten urlop wcześniej tej ogłosić, dokładnie określić jego ramy czasowe a po zakończeniu urlopu byłyby zobowiązany np. w ciągu 3 dni załatwić zaległe sprawy z urlopu (zakładając, że jest to działalność prowadzona przez 1 osobę to też tych zgłoszeń nie będzie nie wiadomo ile - pewnie jakieś pojedyncze). Sprzedający wprowadza urlop w system, Allegro o tym wie więc w razie jakiejś dyskusji ma taką informację - czas np. na odpowiedź w dyskusji biegnie od momentu gdy sprzedawca zadeklarował powrót do pracy.

Ponadto tzw wakacje zus takze dotycża tylko niektórych składek a nie całości zusu. 

Owszem - płaci się składkę zdrowotną co nie zmienia faktu, że gdy robisz sobie urlop to jednak takie "wakacje składkowe" odciążają Twój budżet. 

Już widze wyjasnienia do skarbowego : "Szanowny US uprzejmie informuje że w miesiącu lipcu nie wpłące należnego za czerwiec VATu i PITu ponieważ jestem na urlopie ;)"

Tu już nie widzę związku ze sprawą. Masz czas do 20.07 na zapłacenie podatku za czerwiec więc jak 20.07 będziesz na wakacjach to robisz przelew przed wakacjami albo ustawiasz sobie przelew wcześniej z datą wykonania 20.07. 

oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Health___Beauty "Masz czas do 20.07 na zapłacenie podatku za czerwiec więc jak 20.07 będziesz na wakacjach to robisz przelew przed wakacjami albo ustawiasz sobie przelew wcześniej z datą wykonania 20.07. "

Własnie. Czyli dokładniepotwierdzasz co napisałem - że zobowiązania mają być wykonane.

A jeśli jade na cąły lipiec na wakacja i nie moge zarobić na podatki ? No bo przecież mam urlop???

"Właśnie dlatego dobra była opcja URLOP na Allegro. Kupujący widzi, ze sprzedawca np. od 1 do 14.07 ma urlop, dostaje takie powiadomienie np. przy próbie składania reklamacji czy zgłaszania zwrotu." 

1) kupujący ma określony czas na zgłoszenie odstąpienia

2) kupujący NIE MUSI sie stosować do urlopu sprzedawcy - poniwaz ma określone prawa wynikające z ustawy ( własnie dlatego napisałem że urolp może ogranicza prawa konsumenta)

"To Twoje zdanie czy jest to gdzieś uregulowane prawnie?"

Oczywiście. A kodeksie cywilnym oraz ustawie o prawach konsumenta......

oznacz moderatorów
Health___Beauty
#16 Inspirator

W lipcu płacisz podatek za czerwiec więc z tego co zarobiłeś w czerwcu. W lipcu nie pracujesz więc w sierpniu nie będziesz płacić podatku, bo nie masz od czego. 

tak - kupujący ma wg ustawy 14 dni na odstąpienie od umowy ale przecież to jest czas minimalny. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby dać kupującemu 30 czy 60 dni na zwrot. Nawet na allegro możesz sobie tak ustawić. 

pytałam o uregulowanie prawne tego że jdg „musi mieć ciągłość działaności” - nie pytam złośliwie po prostu jestem ciekawa. Nigdy się nad nie zastanawiałam szczerze mówiąc. 

mam wrażenie że cały czas piszesz o sytuacji gdy jakaś gigantyczna firma mająca nie wiadomo ile zamówień, zwrotów i reklamacji zamyka się na miesiąc i ma klientów gdzieś. Sytuacja poruszona w tym wątku dotyczy jdg prowadzonej przez właściciela. Więc z założenia jest to niewielka firma skoro jedna osoba jest w stanie ogarnąć wszystko. I taka firma przez nawet miesiąc urlopu nie będzie miała nie wiadomo ile zgłoszeń od kupujących a te co będą pewnie w większości udałoby się z tymi ludźmi dogadać i oni jak ludzie by zrozumieli, że właściciel prowadzi firmę sam, jedzie na urlop, jak wróci to rozliczy zwrot/rozpatrzy reklamacje itp. 

oznacz moderatorów
TechartGSM
#14 Krzewiciel

@_Likos_ Doprecyzuj proszę w jaki sposób urlop JDG ogranicza prawo konsumenta np. do odstąpienia od umowy?

oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@TechartGSM jade na urlop- trzy dygodnie, zamykam firme . nastepnego dnia konsument który kupił produkt wcześniej odstępuje od umowy i odsyła produkt. Kurier paczki nie dostarcza bo firma zamknieta.

Paczka wraca albo jedzie do przesyłek niedoręczalnych. Wracam z urlopu i nie oddaje środków ponieważ nie otrzymałem przesyłki

Podobnie sytuacja z reklamacją........

Dlatego istotnym jest zapewnienie ciągłości pracy firmy nawet przy JDG

oznacz moderatorów
TechartGSM
#14 Krzewiciel

@_Likos_ Super, a co to obchodzi kupującego i w jaki sposób ogranicza jego prawa? Zwrot zostaje w tym momencie uznany za dostarczony, a reklamacja ustawowo uznana. Co dalej? Że zwrot pieniędzy się opóźni o tydzień? To jest ograniczenie praw?

oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@TechartGSM "Super, a co to obchodzi kupującego i w jaki sposób ogranicza jego prawa?" już pisałem.

1) kurier nie doręcza paczki

2) sprzedawca może wstrzymać sie ze zwrotemśrodków domomentu zwrotu towaru

3) w przypadku niedoręczenie paczki ze zwrotem - sprzedawca ma prawo nie zwrócić środków

oznacz moderatorów
TechartGSM
#14 Krzewiciel

@_Likos_ Mylisz pojęcia. Idąc Twoim tokiem rozumowania, wystarczy że powiem kurierowi "Stary, napisz tutaj że mnie nie było, OK?" i po problemie... Nie. To tak NIE DZIAŁA.

oznacz moderatorów
Health___Beauty
#16 Inspirator

@_Likos_  właśnie dlatego informacja o urlopie powinna być widoczna np. 2 tygodnie przed jego rozpoczęciem (czy nie tak było kiedyś w Allegro?), żeby kupujący wiedział, że w tym czasie będzie utrudniony kontakt ze sprzedawcą, a zwroty i reklamacje mogą być rozpatrywane z opóźnieniem. Jak robisz sobie 3 tygodnie urlopu to dajesz wtedy kupującym wydłużony czas na zwrot - np. 30 dni zamiast 14 - wszystko się da bez ograniczania praw kupujących. 

I znowu - my nie mówimy o gigantach e-commerce tylko o jakimś małym sklepiku prowadzonym tylko przez właściciela, który nie ma tysięcy zamówień i setek zwrotów/reklamacji tygodniowo. 

oznacz moderatorów
nikl
#14 Krzewiciel

W polskim prawie jest możliwość prowadzenia działalności jednoosobowo, czyli samozatrudnienia, bez obowiązku zapewnienia ciągłości, czyli można zawieszać działalność np. sezonowo, na czas leczenia, na urlop, co czyni prawie 400 tys. przedsiębiorców. Jest to więc dość powszechne i wolnorynkowa swoboda prowadzenia działalności na to pozwala. W tej formie działalności prawa człowieka i prawa firmy splatają się: np. jest odpowiedzialność majątkiem prywatnym. W JDG umowę zawiera właściciel, bo prawnie to on jest stroną – firma to tylko nazwa handlowa. A skoro właściciel, to jest to człowiek, a nie osobowość prawna. W takim przypadku druga strona umowy, Allegro, musi brać pod uwagę prawa człowieka.

Prawa człowieka są tu na pierwszym planie, ważniejsze niż prawa gospodarcze, bo te sprawy reguluje Konstytucja, oraz m.i. Powszechna Deklaracja Praw Człowieka ONZ. Artykuł 24: "Każda osoba ma prawo do odpoczynku i do czasu wolnego.". Zwracam uwagę: Nie każdy pracownik w rozumieniu Kodeksu Pracy, tylko każda osoba, także ta prowadząca samodzielnie JDG. 

Duża firma może w umowie określać oczekiwania co do dostępności, ale nie może skutecznie odebrać JDG prawa do urlopu ani zakazać zawieszenia działalności.

Represje (np. groźba zerwania współpracy za to, że JDG idzie na urlop, lub inne naciski jak kary punktowe obniżające pozycjonowanie) mogą być nadużyciem przewagi kontraktowej i nieuczciwą praktyką rynkową.

W tle zawsze stoi zasada, że prawa człowieka mają pierwszeństwo nad czystą swobodą kontraktową.

Można długo się spierać, ale po co, skoro rozwiązanie jest bardzo proste. Podczas urlopu czy choroby jakość pracy Sprzedawcy nie spada tylko rośnie, bo wróci wypoczęty, pełen energii, zdrowszy. Nie ma więc potrzeby stosowania represji czy dyskryminacji jak to jest obecnie.

oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

zauważ, że moderatorzy milczą, bo mają prawo do urlopu 🙂

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Właściciel firmy jdg nie ma prawa do urlopu, nawet w naszej konstytucji prawo do urlopu ma pracownik

https://www.infakt.pl/blog/urlop-dla-samozatrudnionych-na-czym-polega-i-jak-dziala/

https://www.prawo.pl/biznes/nie-wszystkie-urlopy-przysluguja-przedsiebiorcy,220976.html

Co jest karygodne na allegro - skracanie terminów ustawowych i zwyczajowo przyjętych na reakcję przedsiębiorcy wobec konsumenta

i to działanie można uznać za łamanie praw człowieka

w pełni się zgadzam z @nikl 

kiedyś, nawet w prl, właściciel firmy miał przynajmniej 7 dni na reakcję - czyli tyle mógł trwać jego urlop bez żadnych konsekwencji, a wg allegro ile to jest 24h , 2dni?

oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@nikl @TechartGSM @Health___Beauty  a ja nadal nie przeczytałem Waszego zdania jakby to allegro nagle ogłosiło: " wyłaczamy serwery i idziemy na urlop" 🙂

oznacz moderatorów
TechartGSM
#14 Krzewiciel

@_Likos_  napisał(a):

@nikl @TechartGSM @Health___Beauty  a ja nadal nie przeczytałem Waszego zdania jakby to allegro nagle ogłosiło: " wyłaczamy serwery i idziemy na urlop" 🙂

Znowu mylisz pojęcia. Rozmawiamy o JDG, nie o korporacji.

oznacz moderatorów
Health___Beauty
#16 Inspirator

@_Likos_  Bo my tu piszemy o małej jednoosobowej firmie prowadzonej przez właściciela. Tylko. Tu nie ma żadnej analogii do Allegro. Gdyby właściciel jakiejś firmy zatrudniającej tysiące osób powiedział - ja jadę na urlop, zamykamy wszystko na miesiąc, ja mam urlop więc wy też to można by tę sytuację porównywać. Ty porównujesz jdg bez pracowników do korporacji zatrudniającej tysiące ludzi i współpracującej na zasadzie b2b z milionami kolejnych. Analogia żadna. 

oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Health___Beauty  ależ jak to analogia żadna??????

1) DOKŁADNIE  takie same obowiązki przed konsumentem

2) dokładnie takie same obowiązki wobec skarbu Panstwa

3) jeślii mają JDG ktoś zatrudnia pracowników to DOKŁADNIE takie same obowiązki wobec pracowników

Różnice polegają tylko na innych sposobach raportowania. Allegro jako S.A. ma obowiązki dodatkowego raportowania 

Natomiast reszta zobowiązań zaówno wobec konsumentów jak i partnerów b2b - jest taka sama. Czy to spółka czy JDG

Oczywiście allegro jako duży podmiot ma większe możliwości aleto nie jest zależne od formy działalności lecz od wielkościfirmy

Aha zauważ jeszcze że ani w KC ani w Ustawie konsumenckiej, ani w kodeksie pracy nie ma zapisów że Spólka ma inne obowiązki niż JDG . Wszędzie jest toopisane jako obowiązki PRZEDSIĘBIORCY/PRACODAWCY niezależnie od tego jaką forme działalnosci obrał.......

oznacz moderatorów
nikl
#14 Krzewiciel

Inne są przepisy odnośnie zawieszenia działalności. JDG nie zatrudniając pracowników może dowolnie często zawieszać działalność podczas choroby, urlopu itp. Inne są też przepisy dla osobowości prawnej, a inne dla osób fizycznych prowadzących działalność, bo tu dochodzą prawa człowieka, nadrzędne wobec ustaw. Jeśli ustawa konsumencka czegoś wymaga, a pogwałci to prawa człowieka np. do pobytu w szpitalu, czy do urlopu, to prawa człowieka są ważniejsze, bo to gwarantuje Konstytucja i podpisane umowy międzynarodowe.

Czyli gość na OIOMie nie musi nagle obrywać kroplówek i zagipsowany lecieć załatwić reklamację Konsumentowi. Termin przesuwa się aż wyzdrowieje. Z resztą jest to intuicyjne, że człowiek otwierający firmę JDG nie przestaje nagle być człowiekiem. Po prostu zarejestrował i prowadzi działalność.

Dla Konsumenta ma to pewne wady, ale ma też zalety. Np. Sp. z o.o. powie że nie wyreklamuje mu samochodu bo ma mały kapitał, właśnie się zamyka i cierpi na brak gotówki, a JDG odpowiada za kontrakty całym majątkiem, łącznie z prywatnym mieszkaniem. Są więc pewne różnice w zobowiązaniach, nie tylko raportowanie.

https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/ou885

oznacz moderatorów