anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Klient nie chce zamknąć dyskusji, próbuje wyłudzić towar

NewLight_pl
#9 Pomysłodawca#

Dzień dobry,

Pierwszy raz mamy do czynienia z klientem, który wysuwając nierealne żądania, grozi tym że nie zamknie dyskusji. Sprawa dotyczy sprzedaży ed92b0c0-2033-11f0-8d84-1fe3101f5af1

Klient żąda dosłania dodatkowego przedmiotu, który widnieje na jednej z fotografii obrazującej sprzedawany produkt, konkretnie sprzedawany jest pędzel do golenia, a na jednej z fotografii jest on umieszczony w miseczce. Ani tytuł aukcji, ani jej opis NIE wspominają nic o tym, że sprzedawany jest zestaw 2 przedmiotów. Po odpowiedzi klientowi na jego żądanie dosłania miseczki, zagroził, że jak nie otrzyma tego, co chce, nie zamknie dyskusji. Moim zdaniem widać tu "doświadczenie" klienta w podobnych wyłudzeniach, bo Allegro już mu odpisało, że jak nie rozwiąże dyskusji, to otrzyma pieniądze z Allegro Protect -czy słusznie? Podobnie, kupując samochód, można żądać całego salonu, bo przecież na jednym ze zdjęć widnieje on na tle budynku dealera.

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

az1rael
#21 Demiurg#

Sama się zamknie po 30dniach chyba że oznaczy jako nierozwiązana

oznacz moderatorów

NewLight_pl
#9 Pomysłodawca#

KLient oznaczył, że nierozwiązana, a Allegro odpisało w dyskusji:
"Lxxxxxx, przykro nam, że nie udało się rozwiązać tej Dyskusji.

Jednak nie wszystko stracone, możesz otrzymać zwrot pieniędzy w ramach Allegro Protect. Szczegółowe informacje. Jeśli masz już złozony wniosek APT, nie musisz nic więcej robić"

Z tego wynika, że Allegro z góry zakłada rację klienta, odda mu kasę, którą będzie ściągać ode mnie. Dodam, że klient nie dokonał zwrotu konsumenckiego w terminie 14, zapewne dlatego, że musiał by pokryć koszt wysyłki zwrotnej.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@NewLight_pl skoro nie sprzedajesz miseczki z pędzelkiem to po co jest na zdjęciu ? zaznaczyłeś w opisie że miseczka nie jest w zestawie i prezentuje produkt ?

________
Κώστας
oznacz moderatorów

NewLight_pl
#9 Pomysłodawca#

A po co robi się zdjęcia pokazowe, reklamowe itp? Allegro pozwala na wiele zdjęć, a w każdym sklepie internetowym, sprzedawany produkt występuje na tle innych z którymi jest używany. Nie ma obowiązku dodatkowego informowania, że ani niebo, słońce, drzewo, czy stół na tle których stoi prezentowany produkt, nie są "w komplecie". Jeszcze raz porównanie, czy na stronie dealera jest napisane, że sprzedawany jest wyłącznie samochód, bez salon na którego tle jest sfotografowany?

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@NewLight_pl co innego aranżacja, tło, sceneria a co innego na zdjęciu pędzelek w miseczce 🙂 skoro wiesz że masz rację po co Ci ten post 🙂 ja piszę z doświadczenia prawie 20 letniego że musi być jasno opisane bo potem masz takie problemy jak teraz 🙂 Ale rób jak chcesz Twoja kasa i czas 🙂

Mowa o tej ofercie https://allegro.pl/oferta/pedzel-do-golenia-syntetyczne-wlosie-danvelde-7853763086 też bym domagał się miseczki tym bardziej że jest na główniej, jakoś na innych masz bez miseczki same pędzle 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

NewLight_pl
#9 Pomysłodawca#

Wiesz, co innego, czy jesteś wygadanym cwaniakiem, czy myślącym człowiekiem 😉
Zarówno nazwa aukcji jak i opis zawierają wyłącznie słowo pędzel i tylko na jednym z kilku zdjęć jest on łącznie z miseczką.
Z jednym się zgodzę, powoli dołączamy do grona państw, gdzie jak nie napiszesz, że kawa w kubku jest gorąca, to klient pozwie Cię na miliony dolarów 🙂 .

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@NewLight_pl na białym tle masz czarną miseczkę z pędzlem sam se odpowiedz co sprzedajesz ?

________
Κώστας
oznacz moderatorów

NewLight_pl
#9 Pomysłodawca#

P.S. NA jednym ze zdjęć pędzel występuje w zestawieniu z 7 innymi -mam szczęście, że nie zażądał kompletu 8 pędzli w cenie 1 🙂

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

@NewLight_pl Niestety klient ma rację i słusznie upomina się o miseczkę. Zgodnie z regulaminem allegro na miniaturze ma być ujęty sprzedawany produkt plus ewentualnie aranżacja. U ciebie wygląda to tak, jakby pędzel był oferowany wraz z miseczką jako zestaw. Niestety wygląda to jak całość.

Oprócz negatywa możesz mieć jeszcze interwencję Allegro.

Moim zdaniem określenie do kupującego w stylu "wyłudzenie" jest obraźliwe, bo niestety ty jako profesjonalista robiąc taką miniaturkę zachowałeś się jak amator. To było proszenie się o kłopoty i się ich doczekałeś.

NewLight_pl
#9 Pomysłodawca#

Szczerze, to mam gdzieś negatywy/upomnienia obowiązkowy EAN i inne **piiip**y. Mam inne źródła dochodu, nie muszę walczyć z ciągle zmieniającymi się warunkami sprzedaży tutaj. Trzymam się litery prawa i na 100% wygrał bym w sądzie w tej sytuacji. 
Co do A, to i tak robią, jak chcą, sami sortują listę sprzedaży wg. własnych kryteriów i widzi mi się, zawsze przyznają rację klientowi.
Spróbujcie wyszukać jakiś produkt wg. ustalonych kryteriów, sortując np. wg. ceny, lista i tak będzie poukładana wg. tajnego wzorca.

Swoją drogą bawi mnie, jak sprzedawcy podlizują się klientom, proponując różne upusty, gratisy, byle tylko Jaśnie Pan Klient nie wystawił negatywa, nawet jak nie ma racji.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@NewLight_pl piszemy tu o głównym zdjęciu, pamiętaj że dokonać zakupu można z poziomu listy 🙂

ps. z tymi 7 innymi w różnych kolorach też możesz mieć kiedyś problem, bo nie wiadomo czy to wzory do wyboru ? napisz nad zdjęciem że to oferta innych wzorów dostępnych w nwszej ofercie 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

NewLight_pl
#9 Pomysłodawca#

Tak już poważnie, jestem skłonny ustąpić klientowi, bo miał wrażenie, bo nie przeczytał itp. i przyjąć zwrot towaru, ale w tym przypadku próbuje on swoistego szantażu, pisząc, że jak nie dostanie, to nie zamknie dyskusji. Ja nie ulegam szantażom.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@NewLight_pl tylko jest tu jeszcze jeden problem 😞 to jest reklamacja, po 14 dniach będzie wniosek do protect i wypłacą mu koszt zakupu i doliczą Ci do salda 😞 bo nie wydałeś decyzji reklamacyjnej 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

poc_2004
#8 Zapaleniec#

To nie jest reklamacja, klient ani razu nie użył takiego sformułowania. Gdyby tak zrobił, otrzymał by decyzję reklamacyjną w ciągu 14 dni. Żądał jedynie produktu nie będącego przedmiotem umowy i takie wyjaśnienie otrzymał.

oznacz moderatorów