Dzień Dobry,
Czy mieliście taką sytuacje, w której konsultant Allegro pomaga klientowi w próbie wyłudzenia środków?
Klient nabył obuwie a zwrócił 3 napisałem do klienta informację w komunikatorze Allegro. Niestety z jego strony brak odpowiedzi, za to klient założył dyskusję, ze nie otrzymał środków.
Konsultant Allegro napisał:
"...proszę zwrócić pieniądze do 09.12.2025 do godziny 13:00. Bardzo na to liczę, ponieważ w przeciwnym razie będziemy musieli nałożyć ograniczenia na Państwa konto, a kupującą skierujemy do Allegro Ochrony Kupujących. stokrotka78..."
Załączyłem zdjęcia otrzymanego towaru, paczka została zwrócona po ustaleniach z centralą DPD. Co w takiej sytuacji zrobić?
@firmowebuty wypowiedź doradcy w dyskusji nie była poprawna, za co przepraszamy. Zweryfikowałam Twoją dyskusję i widzę, że dodaliśmy już kolejną odpowiedź i skorygowaliśmy wcześniejszy błąd. Nie oczekujemy zwrotu środków do klienta, jeżeli nie otrzymałeś zwrotu towaru.
Dzień Dobry,
Kolejna wypowidź w dyskusji konsultana Allegro jest równiez skandaliczna, konsultant Allegro nie zadał sobie odrobiny trudu, aby zapoznać sie ze sprawą. Pisze bzdury, nie zadał sobie odrobiny trudu aby zapoznac sie ze sprawą! Pisałem wyraźnie, ze towar na polecenie DPD zwróciłem kurierowi. towar finalnie trafił do kupującego co kupujący potwierdził. Konsultant Allegro napisał do mnie w dyskusji cyt" ...to Państwo są jedyną stroną, która posiada fizyczny dowód w postaci błędnego towaru." Nie wiem czy robi to celowo, czy złośliwie, prosze o pilną interwencję. Na koniec wiadomosci konsultant jeszcze napisał: cyt "Oczekuję złożenia reklamacji do 19 grudnia, do godziny 15:05 i wklejenia potwierdzenia jej nadania bezpośrednio w dyskusji." Prosze o pilną interwencje.
@firmowebuty Przekazałam prośbę o ponowną weryfikację dyskusji. Przykro mi, że sprawa się przedłuża.
Jeżeli chodzi o reklamację przesyłki, to stroną uprawnioną do złożenia reklamacji jest nadawcy (czyli w tym przypadku kupujący lub Allegro w zależności od typu przesyłki, a tu może być to: DPD, Allegro DPD, Allegro Delivery Kurier DPD).
Po drugie. Kurier czy DPD nie mają prawa nakazać ci wydania przesyłki kurierowi, co najwyższej może grzecznie poprosić. Nie jesteś ani jego pracownikiem, ani podwykonawcą. Oczywiście masz oficjalne pismo od DPD, że proszą o zwrot błędnie wydanej przesyłki, a także pokwitowanie jej odbioru od kuriera?
Po trzecie, jeżeli to była przesyłka Allegro Delivery, to podmiotem uprawnionym do występowania z roszczeniem o zwrot błędnie doręczonej przesyłki jest Allegro. DPD nie przysługują żadne prawa do przesyłki, bo formalnie nie jest to ich przesyłka (tu prawnie przewoźnikiem jest Allegro).
Po czwarte. Możesz rozważyć złożenie zawiadomienia na policji lub w prokuraturze, jeżeli podejrzewasz, że to kupujący odesłał inny towar, a nie była to pomyłka firmy kurierskiej (DPD lub Allegro).
pecela
Konsultan Allegro cały czas grozi i straszy terminami
ad.1 konsultant mi nakazł złożyć reklamacje, najpierw w DPD potem w Allegro ONE
ad2. Chciałem sprawę jak najszybciej rozwiazać...
ad3. Konsultant Allegro albo łamie regulamin świadomie albo nieświadomie
ad4. podejrzewam, ze to kurier pomylił etykiety
Do Allegro: Zostałem kategorycznie przymuszony do reklamacji w DPD, choć paczka należy do sieci Allegro One – te sprzeczne instrukcje naraziły mnie na stratę czasu i podważyły zaufanie do Państwa procesów. Skoro towar jest u kupującej, a błąd leży po stronie Państwa wytycznych, oczekuję rzetelnego naprawienia tej sytuacji.
W usłudze Allegro Delivery, to Allegro jest operatorem pocztowym, który powierza wykonanie usługi pocztowej innemu operatorowi (art 35 ust 1 i 3 ustawy Prawo pocztowe). Nadawca zawiera umowę z Allegro, a nie ich podwykonawcą i Allegro, jako operator usługi nie ma prawa kazać składać reklamacji u ich podwykonawcy.
Możesz złożyć skargę na operatora i konsultanta do UKE (bo sprawa dotyczy usługi pocztowej). Może widmo kary (UKE, w przeciwieństwie do UOKiK-u, może karać personalnie) sprawi, że następnym razem ktoś pomyśli co pisze.
W tej sprawie kluczowe jest oddzielenie emocji od faktów i przepisów. Kupująca skutecznie odstąpiła od umowy, co co do zasady oznacza obowiązek zwrotu środków, jednak zgodnie ze stanowiskiem UOKiK sprzedawca ma prawo wstrzymać się ze zwrotem pieniędzy do momentu faktycznego otrzymania towaru albo dowodu jego prawidłowego odesłania. W Twoim przypadku nie otrzymałeś swojego towaru, a w przesyłce znajdował się przedmiot, który nie należy do Twojego asortymentu, więc nie można uznać, że zwrot został zrealizowany prawidłowo.
Z opisu wynika również, że na polecenie przewoźnika przekazałeś paczkę kurierowi, a przesyłka finalnie trafiła z powrotem do kupującej, co sama potwierdziła. Skoro fizycznie nie posiadasz towaru, nie ma podstaw do uznania, że proces zwrotu został zakończony po Twojej stronie ani do wymagania od Ciebie zwrotu środków na tym etapie.
W sprawie została uruchomiona reklamacja logistyczna dotycząca obsługi przesyłki w ramach Allegro Delivery i to jej wynik powinien być rozstrzygający. Do czasu jej wyjaśnienia niezasadne jest wywieranie presji terminami czy grożenie ograniczeniami konta, szczególnie że nie ustalono jeszcze, czy doszło do błędu po stronie przewoźnika, czy do nieprawidłowego zwrotu po stronie kupującej.
W przypadku Allegro Delivery stroną umowy przewozu jest Allegro, a nie podwykonawca realizujący fizycznie doręczenie, dlatego kierowanie Cię do składania reklamacji bezpośrednio u firmy kurierskiej tylko komplikuje sprawę i prowadzi do sprzecznych informacji. Na dziś masz podstawy, by wstrzymać zwrot środków do momentu wyjaśnienia losów przesyłki w ramach reklamacji logistycznej, a dalsze decyzje powinny zapaść dopiero po jej rozstrzygnięciu.
Dziękuje za obszerną odpowiedź, chodzi jednak o wprowadzanie w błąd przez konsultantów Allegro, ich niekompetentnosć, brak podstawowej wiedzy oraz stosowanie gróźb i wyznaczanie bezpodstawnych terminów. To jest główny problem.
Konsultant groźbą wymusił na mnie zgłoszenie bezsensownej reklamacji w DPD. Wiedziałem, ze to nie ma sensu, straciłem tylko czas i nerwy, a odpowiedź DPD była dokładnie taka jakiej sie spodziewałem,
cyt: " ...Operatorem realizującym usługę dotyczącą przesyłki, którą Pan reklamuje jest Allegro Sp. z o.o. i to właśnie Allegro będzie wyjaśniać wątpliwości dotyczące przesyłki lub rozpatrywać reklamację na nienależycie wykonaną usługę..."
Allegro natomiast wysyła do klientów takie informacje: cyt" ...Sprzedajacy jako nadawca paczki jest uprawniony do złożenia reklamacji logistycznej" ...
@firmowebuty skierowałam dyskusję do weryfikacji, przez nasz dział jakości obsługi. Zdecydowanie rozbieżność informacji, nie jest standaredem, na którym nam zależy.
@gdvorek brawo! Brawo za znajomość przepisów i merytoryczną zgodną z prawem odpowiedź.