anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Konto firmowe, a NIP

NewForMe
#8 Zapaleniec#

Witam,

Jestem przed przekształceniem konta zwykłego na firmowe i pytanie brzmi: czy mogę podać numer NIP załóżmy, mojego taty firmy (wszystkie rozliczenia szły by wtedy w jego imieniu) czy koniecznie muszę ja zakładać działalność?

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@NewForMe weryfikuję tę sprawę. 🙂 

Nicol
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

NewForMe
#8 Zapaleniec#

Dobrze, czekam na odpowiedź 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

🤗

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

A niby jak to miałby wygalać, dane konta właściciela byłyby inne niż cała reszta, sądzę że tak nie można.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@NewForMe   Chcesz powiedzieć że zakładasz z ojcem spółkę cywilną?   Jeśli tak to trzeba całe przedsięwzięcie najpierw w sądzie  zarejestrować.  A dopiero potem zalegalizować na Allegro na podstawie nowych dokumentów.

Jeśłi kombinujesz dodać nieuprawnionego użytkownika do twojego konta to z automatu twoje konto powinno być zablokowane.

oznacz moderatorów

NewForMe
#8 Zapaleniec#

Źle zrozumiałeś, a na pewno "kombinuje" to zły dobór słów.

Chciałem dowiedzieć się czy muszę otwierać swoją działalność (jak przekroczyłem próg), czy mogę wpisać NIP innego właściciela działalności i bym wtedy jego działalność rozszerzył o sprzedaż produktów na allegro.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Nie możesz tak działać.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@NewForMe  No dobrze,  nie kombinuje bo to ma negatywny wydźwięk, może być próbuje....

Pamiętaj że to TY  musisz otworzyć działalność bo nie ojciec czy ktokolwiek inny przekroczył progi.   Nawet przeniesienie ofert sprzedaży na inne konto na przykład ojca nie zwalnia cię z odpowiedzialności  z tego co już zdziałałeś.  To TY musisz otworzyć własną działalność,  chociażby po to żeby usprawiedliwić wcześniejsze  przychody.  Zorientowałeś się, usiłujesz właśnie naprawić,  wykazujesz czynny żal że tak późno ...  itd...

oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#12 Orędownik#

@NewForMe Najprościej byłoby, gdyby tata Cię zatrudnił. Wtedy sprawa jest czysta - konto na firmę ojca, a Ty prowadzisz sprawy

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@SpeedyGonzalezz   Tak ale takie rozwiązanie nie  usuwa odpowiedzialności za progi podatkowe które już sa przekroczone.  Tylko własna działalność gosp. rozwiązuje problem. Niestety nie można do własnej działalności dopisywać innej firmy bo jest inny regon, nip , owszem można połączyć dwie firmy  w spólkę ale to zupełnie co innego, inna procedura.

@NewForMe  To pytanie radzę zadać księgowej w firmie ojca, albo w najbliższym biurze rachunkowym które rozlicza podatki. Można ewentualnie dopytać w Urzędzie Skarb.

oznacz moderatorów

-PRORIDE-
#12 Orędownik#

Załóż konto firmowe na swojego ojca tylko pamiętaj ze teraz będziesz potrzebował faktury na swój sprzedawany towar. A kto zarządza kontem i kto pakuje paczki to kogo to obchodzi. Często rodzina pomaga więc nie będziesz zatrudniał członków rodziny. Oczywiście ojciec musi wiedzieć co sprzedajesz. Najlepiej by było wyprzedać cały towar jaki masz i na kolejne zakupy już brać faktury zakupowe bo bez tego nie wystawisz paragonów. Swojej firmy bym nie zakładał bo masz za małą sprzedaż. Jak nie masz dochodu ze sprzedaży minimum 3000zł na miesiąc to będziesz zarabiał na same koszty. No chyba że masz z 10k kasy aby utopić w towar to może wtedy sprzedaż wzrośnie ale porównaj oferty z konkurencją bo jest ogromna. Teraz jeszcze wprowadzą łączenie ofert tego samego towaru w jedną więc tylko najtańsze produkty będą się sprzedawać.

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@NewForMe przepraszam za długi czas oczekiwania na odpowiedź. 

Niestety, nie przekształcisz takiego konta. (twoje konto, a dane firmy taty). Przekształcenie z zasady jest możliwe tylko w przypadku jdg, albo jednoosobowej spółki.

W przypadku innej formy działalności pozostaje nowe założyć nowe konto, ale właściciel konta= właściel firmy. 

Nicol
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów