anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kontrola inspekcji handlowej

saintskincarepl
#7 Wielbiciel

Witam czy ktoś miał na allegro kontrolę z PIH? Jak to wygląda i co sprawdzają 

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

głównie legalność produktów , cenówki i przeliczniki jednostki miary jeśli Masz sklep stacjonarny 

oznacz moderatorów

saintskincare
#9 Pomysłodawca

Nie mam, sprzedaje tylko online i raczej ofertę mam uboga, miałaś taką kontrolę? 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@saintskincare bo to jedną , głównie stacjonarny , ale raczej nie czepiają się , jak coś błahego im wpadnie każą uzupełnić i przychodzą ponownie sprawdzić , oznaczenie producenta na etykiecie , tłumaczenie na polski , ale w wysyłkowym raczej tego się nie czepiają bo możesz te informacje umieścić w opisie oferty , trochę dziwne jak nie Masz stacjonarnego , coś mi donosem capi 

oznacz moderatorów

saintskincare
#9 Pomysłodawca

Pani powiedziała, że od nowego roku kontrolują branżę kosmetyczną w Internecie, bo większość stacjonarnych się zamyka. Nie mniej jednak, podejrzewam donos bo jedna klientka kłóciła się ze mną bo nie chciałam przyjąć zwrotu używanego produktu i jak potem mnie przeprosiła to powiedziała że zgłasza donos do PIH. Mnie po prostu przed każdą taką rzeczą boli brzuch i zastanawiam się jak to wygląda w świetle rzeczywistym i jak przebiega taka kontrola co muszę przygotować. Pani były bardzo miłe. 

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz

@saintskincare Na bank masz donos, wystarczy popatrzeć na negatywy.

Z forum wynika, że sprawdzają elektronikę, ktoś wspominał że patrzą na prawidłowe oznaczenie USB (jakaś nowa dyrektywa). Oprócz tego legalność kosmetyków.

saintskincare
#9 Pomysłodawca

Wiesz ile osób ma negatywy? Sprzedajemy na Allegro od kilku lat - mieliśmy kilka kont, obecnie mamy jedno na którym mamy 3 negatywy z czego jeden ponieważ Pani wystawiła bo otrzymała zgnieciony kartonik i 2 od jednej i tej samej osoby bo jest z konkurencji. Jak sprzedajesz na allegro to wiesz, że negatywy nie idą w parze z prawdą często i klienci często używają negatywów jako formy szantażu, szczególnie kiedy masz zwrot ograniczony danego produktu. 

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@saintskincare  15 ocen usuniętych (0 przez Allegro, 15 przez kupujących w tym 2 po rekompensacie) - to powiem Ci imponujące jest przy mniej niż 100 ocenach ogółem. 

oznacz moderatorów

saintskincare
#9 Pomysłodawca

Zdajesz sobie sprawę że ludzie niechętnie dają pozytywne opinie a negatywne już bardziej? Mieliśmy opóźnioną wysyłkę w święta bo nie dotarł do nas towar, większość negatywów była z tego powodu i porozumieliśmy się z klientami. 

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@saintskincare  owszem, zdaje sobie sprawę. Wszyscy wiemy też jacy są kupujący i naprawdę szacun jeśli udało Ci się przekonać w miesiąc 15 osób do usunięcia negatywów. WOW.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@drekenzes  @saintskincare  przy takiej wielkości sprzedaży i tak krótkim stażu na Allegro to na 200% donos. 

Jak na oryginalne kosmetyki i koszty sprzedaży na Allegro to masz BARDZO niskie ceny ale jeśli masz na nie faktury to nie ma się czym stresować. 

oznacz moderatorów

saintskincare
#9 Pomysłodawca

Sprzedajemy na Allegro od 4 lat. Mieliśmy inne konta bo sprzedawaliśmy różne rzeczy. Więc nie mamy krótkiego stażu. 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@saintskincare to nie będzie donos tylko próba mediacji - możesz to spokojnie olać/odrzucić

przygotuj dane firmy, sprawdź oznaczenia produktów, jak masz sklep stacjonarny to obowiązków jest więcej - oznaczenia firmy, informacje dla konsumentów i itp

jeżeli sprzedajesz tylko w internecie -sprawdź regulamin czy nie ma klauzul abuzywnych i czy zawiera wszystkie informacje przewidziane prawem

przy kontroli produktów, zawsze możesz twierdzić, że uzupełniasz informacje przy wysyłce

dokładasz z nimi karteczki i itp

możesz z oferty allegro usunąć też czasowo problematyczne oferty

oznacz moderatorów

saintskincare
#9 Pomysłodawca

Dziękuję Ci bardzo za rzeczową i konkretną odpowiedź, bez docięć i “analizy”. Istnieją normalni ludzie 🙂

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

pih robi kontrole falami, szczególnie gdy wchodzą dla danej branży nowe restrykcje

najbardziej wkurzające jest to, że wg ich interpretacji, za towar odpowiada sprzedawca, nie

wprowadzający go na rynek/ hurtownia i itp

ty dostajesz karę, oni zalecenia np: do zmiany oznaczeń

Wszystkie raporty z kontroli pih są jawne i dostępne w internecie, możesz sobie je sprawdzić

co i gdzie kontrolował lokalny oddział oraz czego się czepiali i jak to wygląda

Przyjdą do Ciebie z pisemnym planem kontroli - zapoznaj się z nim i nie daj im wyjść poza te ustalenia

mogą chcieć próbek towaru - tu możesz się postawić i wysłać ich do dystrybutora

najlepiej lokalnego

u nas w zeszłym roku szukali słuchawek bluetooth - chcieli sprawdzać oznaczenia towaru, bo weszły w życie nowe regulacje - na szczęście nie mieliśmy tego towaru w sprzedaży - mimo to zrobili nam kontrolę - wynik kontroli - sprzedawca nie sprzedaje tego towaru 🙂

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐
oznacz moderatorów