Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zwrot kupujący ma za darmo w ramach smart, ale ja jako sprzedający zostałam obciążona przez allegro kosztami zwrotu????
GajaPolska to był zwrot czy niepodjęcie przesyłki ? napisz coś więcej .
Odmowa przyjęcia bez podania przyczyny.
GajaPolska jeśli kupujacy w jakikolwiek sposób przyczynił się do poniesienia przez Ciebie dodatkowych kosztów masz prawo o tą kwotę pomniejszyć zwrot środków .
Nie może. Zgodnie ze stanowiskiem UOKiK, po odstąpieniu od umowy przed dostawą, kupującego można obciążyć kosztem powrotu paczki w takiej wysokości, jaki on by poniósł po jej odebraniu i odesłaniu. W przypadku Smart, kupujący po odebraniu zapłaciłby zero zł za odesłanie.
zgodnie z UK koszt powrotu ponosi kupujący , a w tym przypadku jest wymierny .
A co konsumenta obchodzi UK w tym przypadku, skoro on ma darmowy zwrot?
Tak, konsument może złożyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy również przed otrzymaniem towaru. W takiej jednak sytuacji przedsiębiorca – jeżeli wysłał już zamówiony przez klienta produkt – ma możliwość obciążenia go kosztami , które konsument zobowiązany byłby ponieść, w sytuacji odstąpienia od umowy po odbiorze towaru (odstąpienie od umowy)
https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/pytania-odpowiedzi/odstapienie-od-umowy-zawartej-na-odleglosc/
a co sprzedawcę obchodzi ,że kupujacy ma ,,smarta,, ? Umowa smarta nie jest zawierana pomiędzy sprzedawcą a kupujacym . Aby uzyskać bezpłaty zwrot klient musi dopełnić obowiązku określonego w regulaminie ,,smart ,, , w tym przypadku nie dopełnił .
@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_ potrzebne wyjaśnienie .
Kupujący nic nie musi, ma możliwość rezygnacji z towaru przed dostawą, a gdyby paczkę odebrał, miałby darmowy zwrot. Skoro jej nie odebrał, można go obciążyć takimi kosztami, jakie poniósłby po odbiorze, czyli zero zł. Jasno o tym pisze UOKiK.
A sprzedającego bardzo obchodzi, że kupujący ma Smarta, bo sprzedający wtedy sam daje mu możliwość darmowego zwrotu. Nie musi dawać, nie musi oferować dostaw i zwrotów Smart.
@GajaPolska W jaki sposób, jaką kwotą? Sprzedający są raczej obciążani kosztem "darmowej" wysyłki Smart.
No właśnie! Kupujący ma wysyłkę za darmo, bo płaci Allegro za Smarta, a ja ponoszę koszt jego wysyłki! To absurd!
A za zwrot zostałam obciążona kosztem na allegro, w rozliczeniach to zobaczyłam.
GajaPolska tak , poza Inpostem zwrot nie podjętej przesyłki jest odpłatny .
Kupujący ma wysyłkę za darmo, bo płaci 🙂
No właśnie, tak działa ten Smart, kupującemu ma się wydawać, że ma darmową dostawę.
@GajaPolska Brak odbioru przesyłki nie jest równoznaczny z odstąpieniem od umowy.
Jeśli kupujący nie odbiera przesyłki Allegro InPost nie ponosisz dodatkowych kosztów związanych z jej odesłaniem. Zwrot przesyłek Allegro jest darmowy niezależnie od sposobu płatności (paczka za pobraniem/przedpłata).
Zapisy z regulaminu InPost:
Usługa zwrotu jest zwolniona z opłaty w przypadku zwrotu Przesyłki do Nadawcy z powodu wyczerpania możliwości jej doręczenia (w szczególności po jej bezskutecznej awizacji bądź w przypadku odmowy przyjęcia Przesyłki przez Adresata) lub z powodu zwrotu Przesyłki na żądanie Adresata (w szczególności w przypadku wymiany towaru przez Adresata lub rezygnacji przez Adresata z zakupu).
Usługa zwrotu jest zwolniona z opłaty za zwrot Paczki do Nadawcy z powodu wyczerpania możliwości jej doręczenia (awizacja, odmowa przyjęcia) lub z powodu zwrotu na żądanie Adresata Paczki (wymiana towaru lub rezygnacja z zakupu).
Opłata za zwrot przesyłki przy metodach dostawy bez "Allegro" w nazwie jest naliczana zgodnie z cennikiem. Za zwrot nieodebranej paczki w DPD, PP i UPS płaci Sprzedający.
Zwrot był dokonany za pomocą aLLEGRO KURIER DPD.
@GajaPolska Ale to była wysyłka SMART? Jeśli tak, klient ma darmowy zwrot. Twoje koszty jego nie interesują.
wysyłka tak , ale zwrot został wykonany poza allegro / odpłatny / i teraz meritum @GajaPolska ,, jaki sposób wysyłki / zwrotu /zaznaczył w formularzu kupujacy ???
@ko_alka czyli krótko sprzedawca ma prawo obciążyć w takim przypadku kupujacego ,który nie podjął przesylki czy nie
Czekam właśnie na odpowiedź konsultanta na czacie.
Poinformował mnie, że jeśli kupujący nie wygenerował etykiety darmowego zwrotu, tylko nie przyjął paczki, to mogę go obciążyć kosztami zwrotu.
GajaPolska oczywiście ,że możesz był to zwrot poza allegro , zastanów się jednak czy warto , skończy się to pewnie dyskusją i negatywem . Decyzja należy do Ciebie .