Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Czy kiedyś Allegro pochyli się nad bezczelnością "Kupujących", którzy próbują wyłudzić zwrot kwoty pobrania, którego w ogóle nie zamierzają uiścić? Czy dalej będzie można dopiero ich blokować po 3 takich próbach? Transakcja 231ba050-fc24-11ef-bab1-cf5042a1af8b - "Kupujący" zamawia przedmiot za pobraniem. Allegro obciąża mnie kosztem wysyłki DPD -14,99, "Kupujący" zleca po 2 dniach przekierowanie z nowym adresem doręczenia, Allegro kasuje mnie kolejne 14,99 + 1,48 opłaty dodatkowej, następnie Kupujący zgłasza zwrot podając numer konta do zwrotu kwoty pobrania i dwukrotnie odmawia przyjęcia przesyłki. Przesyłka wraca do mnie w opłakanym stanie oklejona 5 etykietami po kliku dniach, Allegro pobiera kolejne 14,99 tytułem "zwrot" i wspaniałomyślnie po zgłoszeniu (nie, że z "automatu") zwraca pobraną prowizję od sprzedaży. Na samych wysyłkach jestem w plecy 46,45, czujnie nie zwróciłem "Kupującemu" środków na wskazane konto... Czy usunięcie możliwości zakupów z opcją pobraniową to jedyne rozwiązanie? Szkoda tych uczciwych preferujących tę formę płatności. Jak eliminować takich "Kupujących" - amatorów łatwego zarobku żerujących na niewiedzy lub nieuwadze sprzedawców?
Wysyłasz za pobraniem i podejmujesz ryzyko że przesyłka nie zostanie odebrana albo nie oferujesz tej usługi. To jedyne rozwiązanie.
@czesciauto jak odstąpił od umowy to oddajesz koszt towaru i najtańszy koszt dostawy 🙂
A że to pobranie więc jak masz np. wysyłkę za 11,99 zł to 46,55 zł - 11,99 zł i na resztę wystawiasz mu fakturę z terminem 7 dni potem do e-sądu i komornik 😄
Art. 33. Jeżeli konsument wybrał sposób dostarczenia towaru inny niż najtańszy
zwykły sposób dostarczenia oferowany przez przedsiębiorcę, przedsiębiorca nie jest
zobowiązany do zwrotu konsumentowi poniesionych przez niego dodatkowych
kosztów.
Szkoda tylko, że Allegro nic z tym nie zrobi... W sumie pracujemy na prowizje dla Allegro + zarabiają firmy kurierskie - to już pozostawię bez komentarza. Niech taki typ pociągnie 100 paczek dziennie od różnych sprzedawców - pewnie z 10 zwróci mu pieniądze na konto, bo nie zauważy, że pobranie nie wpłynęło, a zwrot to nieodebrana przesyłka... A 100 ma koszty: 3 x wysyłka. W ogóle nie rozumiem dlaczego mam płacić za przekierowanie paczki - nie jest to moja dyspozycja. Niech ten koszt ponosi dysponent takiego zlecenia albo Allegro, tym bardziej, że etykieta wygenerowana z panelu "Wysyłam z Allegro" - nie mam umowy z DPD.
@czesciauto Niestety jak udostępniasz pobrania, to musisz to wliczyć w koszty. Wg wszystko jest ok. PS zablokowanie możliwości przekierowania sugerowałem wielokrotnie.
Witaj,
Cytuję: 'Szkoda tych uczciwych preferujących tę formę płatności". Czyli np. mnie. Czasami tak kupuję. Tymi zacytowanymi słowami dałeś świetną reklamę swojej firmy, która faktycznie myśli o uczciwych kupujących. Dzięki. Jestem z Tobą...