anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Koszty dostawy, przekierowania, opłaty dodatkowej i zwrotu po stronie Sprzedających

czesciauto
#8 Zapaleniec#

Witam. Czy kiedyś Allegro pochyli się nad bezczelnością "Kupujących", którzy próbują wyłudzić zwrot kwoty pobrania, którego w ogóle nie zamierzają uiścić? Czy dalej będzie można dopiero ich blokować po 3 takich próbach? Transakcja 231ba050-fc24-11ef-bab1-cf5042a1af8b - "Kupujący" zamawia przedmiot za pobraniem. Allegro obciąża mnie kosztem wysyłki DPD -14,99, "Kupujący" zleca po 2 dniach przekierowanie z nowym adresem doręczenia, Allegro kasuje mnie kolejne 14,99 + 1,48 opłaty dodatkowej, następnie Kupujący zgłasza zwrot podając numer konta do zwrotu kwoty pobrania i dwukrotnie odmawia przyjęcia przesyłki. Przesyłka wraca do mnie w opłakanym stanie oklejona 5 etykietami po kliku dniach, Allegro pobiera kolejne 14,99 tytułem "zwrot" i wspaniałomyślnie po zgłoszeniu (nie, że z "automatu") zwraca pobraną prowizję od sprzedaży. Na samych wysyłkach jestem w plecy 46,45, czujnie nie zwróciłem "Kupującemu" środków na wskazane konto... Czy usunięcie możliwości zakupów z opcją pobraniową to jedyne rozwiązanie? Szkoda tych uczciwych preferujących tę formę płatności. Jak eliminować takich "Kupujących" - amatorów łatwego zarobku żerujących na niewiedzy lub nieuwadze sprzedawców?

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

krejzole
#14 Krzewiciel#

Wysyłasz za pobraniem i podejmujesz ryzyko że przesyłka nie zostanie odebrana albo nie oferujesz tej usługi. To jedyne rozwiązanie.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@czesciauto jak odstąpił od umowy to oddajesz koszt towaru i najtańszy koszt dostawy 🙂 

A że to pobranie więc jak masz np. wysyłkę za 11,99 zł to 46,55 zł - 11,99 zł i na resztę wystawiasz mu fakturę z terminem 7 dni potem do e-sądu i komornik 😄

Art. 33. Jeżeli konsument wybrał sposób dostarczenia towaru inny niż najtańszy
zwykły sposób dostarczenia oferowany przez przedsiębiorcę, przedsiębiorca nie jest
zobowiązany do zwrotu konsumentowi poniesionych przez niego dodatkowych
kosztów.

________
Κώστας
oznacz moderatorów

czesciauto
#8 Zapaleniec#

Szkoda tylko, że Allegro nic z tym nie zrobi... W sumie pracujemy na prowizje dla Allegro + zarabiają firmy kurierskie - to już pozostawię bez komentarza. Niech taki typ pociągnie 100 paczek dziennie od różnych sprzedawców - pewnie z 10 zwróci mu pieniądze na konto, bo nie zauważy, że pobranie nie wpłynęło, a zwrot to nieodebrana przesyłka... A 100 ma koszty: 3 x wysyłka. W ogóle nie rozumiem dlaczego mam płacić za przekierowanie paczki - nie jest to moja dyspozycja. Niech ten koszt ponosi dysponent takiego zlecenia albo Allegro, tym bardziej, że etykieta wygenerowana z panelu "Wysyłam z Allegro" - nie mam umowy z DPD.

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@czesciauto Niestety jak udostępniasz pobrania, to musisz to wliczyć w koszty. Wg wszystko jest ok. PS zablokowanie możliwości przekierowania sugerowałem wielokrotnie.

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

zibicool2
#9 Pomysłodawca#

Witaj,

Cytuję: 'Szkoda tych uczciwych preferujących tę formę płatności". Czyli np. mnie. Czasami tak kupuję. Tymi zacytowanymi słowami dałeś świetną reklamę swojej firmy, która faktycznie myśli o uczciwych kupujących. Dzięki. Jestem z Tobą...

oznacz moderatorów