[aktualizacja 11.02.2026]
Cześć, od 2026 roku wystawianie faktur w Polsce przejdzie dużą zmianę. Sprawdź, co warto wiedzieć o Krajowym Systemie e-Faktur (KSeF).
Krajowy System e-Faktur (KSeF) to centralna platforma zarządzana przez Ministerstwo Finansów.
Pozwala wystawiać, odbierać i przechowywać faktury elektroniczne w ujednoliconym formacie (XML).
Każda faktura w systemie otrzymuje unikalny numer identyfikacyjny i jest przechowywana przez 10 lat.
Celem wprowadzenia KSeF jest uproszczenie obiegu dokumentów, ograniczenie błędów oraz większa przejrzystość rozliczeń między firmami.
System obejmuje transakcje między przedsiębiorcami (B2B). Sprzedaż dla konsumentów (B2C) nadal będzie fakturowana po staremu.
Poniżej zostawiam Wam króki FAQ:
1. Czy KSeF będzie obowiązkowy dla wszystkich firm?
Tak - dla większości przedsiębiorców B2B, niezależnie od tego, czy są płatnikami VAT. Wyjątkiem są transakcje z osobami prywatnymi.
2. Czy muszę się rejestrować w systemie?
Nie. Konto Twojej firmy istnieje automatycznie na podstawie numeru NIP.
3. Jak wystawić fakturę w KSeF?
Za pomocą Aplikacji Podatnika KSeF lub programu księgowego z integracją. Faktura ma format XML zgodny ze schematem FA(2).
4. Czy muszę wysyłać fakturę klientowi?
Nie. Po przyjęciu przez KSeF faktura uznawana jest za wystawioną, a odbiorca może ją pobrać z systemu.
5. Czy można przetestować KSeF?
Tak - działa środowisko testowe Ministerstwa Finansów, gdzie można przećwiczyć cały proces.
6. Korzystam z biura rachunkowego. Co muszę zrobić?
Nadaj biuru odpowiednie uprawnienia w KSeF, np. do wystawiania i odbierania faktur w Twoim imieniu.
7. Dlaczego zmieniliście datę wystawienia naszych faktur?
Przesunięcie przez nas daty wystawienia faktury na kolejny miesiąc zostało wymuszone koniecznością adaptacji naszych procesów do Krajowego Systemu e-Faktur.
8. Czy zmienimy okres rozliczeniowy?
Nie planujemy zmian okresu rozliczeniowego tj. nasze faktury nadal będą wystawiane za pełny miesiąc kalendarzowy. Nie mamy możliwości wprowadzenia różnych okresów rozliczeniowych dla naszych partnerów. Zmiany w tym obszarze objęłyby wszystkich, a przedsiębiorcy mają różne oczekiwania w tym zakresie. Do tej pory Allegro wystawiało faktury w swoich systemach, teraz dodatkowo musimy przesłać faktury do KSeF a to nie dzieje się natychmiastowo.
W razie dodatkowych pytań, chętnie odpowiem.
Zachęcam do zapoznania się również z naszym artykułem KSeF – co to jest i jak działa? Przewodnik dla sprzedawców.
@grafikalin oczywiście, że część osób najpierw płaci InPostowi a dopiero później otrzymuje fakturę.
@Health___Beauty możesz zaproponować allegro rozwiązanie Twojego problemu zgodne z Twoimi oczekiwaniami ^^
Gwarantuje Ci, że jeśli napiszesz nam tutaj jak wystawić w KSEF fakturę z datą wstecz będziesz bogata. 😉
@sl-aw-ek I po co ta ironia? Nikt nie każe Allegro wystawiać faktury ze wsteczną data. Niech w lutym wystawią tak jak ma być, bo inaczej się nie da ale potem mogliby wystawić kolejną fakturę na koniec miesiąca zamiast na początek. 28.02 za luty. Wtedy w marcu można by rozliczyć VAT za styczeń i luty. Rozumiem że dla Ciebie mieć czy nie mieć kilkadziesiąt tys zł to żadna różnica ale jednak dla wielu osób to będzie realny problem.
@sl-aw-ek FV za okres 26 -25 ,data wystawienia 31 , chyba nie ma nic prostszego do wymyślenia .
@Health___Beauty bo ironia jest fajna.
"kolejną fakturę na koniec miesiąca zamiast na początek. 28.02 za luty"
Jak już pisałem wyżej, to jest technicznie niemożliwe. Jeżeli znasz sposób by w ciągu 1s wszystko policzyć, spakować, przesłać do ksef i mieć GWARANCJĘ, że KSEF da datę 28 luty zmień branżę i pozbądź się zmartwień, kilkadziesiąt tysięcy miesięcznie na ciepłym etaciku czeka na Ciebie.
@mdrogeria trochę nie rozumiem. Za okres (x - dowolny miesiąc) 1.x - 25 x faktura ostatniego?
Wówczas za okres 25 x - 28/30/31 x - fakturę należy wystawić do 15 x+1 - czyli mamy dwie faktury w miesiącu.
"data wystawienia 31" ja bym nie był taki odważny z wystawianiem faktur ostatniego dnia ponieważ jeżeli KSEF będzie wolno odpowiadał może się wydarzyć sytuacja w której i tak datą będzie 1 następnego miesiąca.
@sl-aw-ek oj...tam , czepisz się , kasę pobierają co godzinkę , jakim problemem byłyby 2 FV w miesiącu ?
@mdrogeria @sl-aw-ek @Health___Beauty
dlaczego nie pójść krok dalej, równie dobrze mogli by robić fakturę raz na tydzień albo po każdej dobie.
Faktury raz na miesiąc są standardem rynkowym w przypadku usług, przewoźnicy mają zwykle co 2 tygodnie. Nie wiem co musiało by się stać by allegro to zmieniło.
Allegro może sobie zrobić datę wykonania usługi na 31.01 ale data wystawienia/przyjęcia do ksef będzie 1-10 luty w zależności od tego jak/czy będzie działać. Tego się nie przeskoczy.
Nie wiem o co się jeszcze kłócicie. Trzeba zacisnąć pośladki i przygotować się na duże podatki do zapłaty albo jak ktoś ma możliwość kupić kupę towaru żeby nazbierało się podatku i po 1.szym zwrócić, ale za miesiąc będzie to samo więc czy warto?
nie no spoko, po prostu podziwiam, że dla Was miesięczna dziura w kosztach i (przede wszystkim) VAT to takie nic. Allegro wystawi fakturę to dobrze, nie to nie, luz, nic się nie dzieje.
@Health___Beauty oczywiście że jest problem, nawet nie chcę wiedzieć ile będę miał... ale rzucanie się na lewo i prawo w niczym nie pomoże.
Skoro wiadomo że problemu się nie przeskoczy to trzeba go obejść. Jak już pisałem, można nakupić towaru, potem zwrócić, za miesiąc znów zakupić trochę mniej i znów zwrócić, aż w końcu podatek się rozłoży na kilka miesięcy. Może lipne rozwiązanie ale nikt się nie przyczepi.
Jak ktoś ma faktury towarowe z odroczonym terminem to już całkiem bajka. Dać tylko cynk do hurtowni żeby focha nie strzelili i będzie ok.
Jak ktoś ma inny pomysł może śmiało działać.
Wracam do Was z informacją, że przesunięcie daty wystawienia faktury na kolejny miesiąc było podyktowane koniecznością dostosowania naszych procesów do wymogów Krajowego Systemu e-Faktur (KSeF).
Chciałbym również przekazać, że nie planujemy zmiany okresu rozliczeniowego - faktury nadal będą wystawiane za pełny miesiąc kalendarzowy.
Oznacza to, że:
i analogicznie w kolejnych miesiącach.
W razie dodatkowych pytań - kontaktujcie się z nami przez formularz kontaktowy.
Brawo Wy!
Kolejny dowód że stoją ponad wszystkim.
Oto całe Allegro w pełnej krasie.
u nas będzie w grudniu zysk 5 milionów a styczniu strata 4,5 miliona i pan Mirek ze skarbówki złapie się za głowę skąd takie wahania
gdyby co 14 dni fv była wystawiana było by połowa problemu
lub nie pobierajcie automatycznie wystawcie w lutym z terminem zapłaty 14 dni i będzie git
Otrzymałem fakturę w KSeF i mam kilka pytań:
1. Dlaczego faktura jest oznaczona jako nieopłacona? Dodatkowo ma termin zapłaty do 14 lutego? Przecież automatycznie pobieracie opłaty z konta.
Informacja o płatności: Nie opłacono
Forma płatności: Przelew
Termin płatności: 2026-02-14
Rachunek bankowy:
Numer rachunku: PL 38 1240 6960 7777 0000 3561 4430, Bank Pekao S.A.
SWIFT: PKOPPLPWXXX
2. Gdzie jest informacja za jaki okres jest ta faktura? Jest tylko nazwa:
Zapewnienie funkcjonalności i usług dostępnych na platformie handlowej Allegro (allegro.pl)
3. Na fakturze jest informacja:
2026-02-02
To faktura jest za styczeń czy styczeń + dwa dni lutego?
@KSZ-M nie wiem skąd otworzyłeś tą fakturę, czy to jakiś obraz czy xml czy z ksefu ale ja mam wpisane na fv okres 1-31 stycznia. Poszukaj, powinno być na Twojej też.
I tak samo mam do zapłaty 0.00.
Na obraz fv w pdf nie patrz bo to nie ma już racji podatkowej, tylko xml lub dane z ksefu.
@mix-mce korzystam z Subiekta. Pozwala on na otwarcie faktury w dwóch trybach i kilku punktach 🙂 . Widok faktury HTML Insert w trybie uproszczonym nie pokazuje wszystkich informacji (tryb pełny pokazuje więcej, ale nie wszystkie). Dopiero w widoku html GOV jest dużo więcej informacji. I tak jak napisałeś fv jest za styczeń i opłacona.
Czyli Allegro przez miesiąc obraca milionami, a małe firmy muszą brać kredyty na VAT?
Przestańcie pisać bzdury.Mogliście wystawić faktury jeszcze na starych zasadach za styczeń i byłoby po sprawie — styczniowe faktury nie podlegają KSeF.
To jest po prostu wymówka, żeby przez kolejny miesiąc trzymać pieniądze z VAT na koncie i później wykazać to akcjonariuszom albo poprawić wycenę w sprawozdaniach.
co z ksef na allegro? potrzebuję fakturę, a nie jstem jeszcze w ksef
@denekwd bo ustawowo jest czas na wystawienie faktury do 15 dnia miesiąca po którym nastąpiła sprzedaż, czyli mają czas do 15 lutego, masz firmę i nie znasz przepisów 😞
Po drugie jak kupowałeś Smart bo to ta kategoria z konta prywatnego, to jest to zakup prywatny i faktura będzie w mailu 😄
Czyli Allegro przez miesiąc obraca milionami, a małe firmy muszą brać kredyty na VAT?
Przestańcie pisać bzdury.
Mogliście wystawić faktury jeszcze na starych zasadach za styczeń i byłoby po sprawie — styczniowe faktury nie podlegają KSeF.
To jest po prostu wymówka, żeby przez kolejny miesiąc trzymać pieniądze z VAT na koncie i później wykazać to akcjonariuszom albo poprawić wycenę w sprawozdaniach.