anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

ktoś ma dostęp do tego artykułu w "Forbes"?

Alegoria24_pl
#11 Animator

Allegro ma kłopoty? Wojna z InPostem to dopiero początek. „Zmarnowano mnóstwo czasu”

Magdalena Krukowska

Konflikt z InPostem, bunt pracowników i protesty sprzedawców, zarzuty UOKiK i rosnąca konkurencja to jedne z najpoważniejszych problemów, z którymi boryka się w ostatnich miesiącach największy rodzimy marketplace. Najbliższe miesiące zdecydują, czy Allegro pozostanie królem polskiego e-commerce.

[reszta niestety za paywallem]

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@Alegoria24_pl 

Ten artykuł to wbrew chwytliwemu tytułowi "laurka" dla Allegro.

Konkluzja jest taka, że pomimo konkurencji ze strony azjatyckich platform, i wojny z Inpostem i własnymi pracownikami, sporów przed UOKiK, a także protestów drobnych sprzedawców związanych z gigantycznymi obciążeniami ALLEGRO MA SIĘ DOBRZE i póki co nadal jest liderem na Polskim rynku, z rosnącymi rok do roku tak przychodami jak i zyskiem.

Generalnie po prostu super, a dzięki ostatnim zmianom będzie jeszcze lepiej.

I tyle. Żadnych rewelacji, żadnej sensacji.

Pozdrawiam. Marek,

oznacz moderatorów

nikl
#14 Krzewiciel

Na pytanie dlaczego Allegro nigdy nie naprawia błędów projektowych i logicznych zgłaszanych przez Sprzedawców wiele razy dostałem odpowiedź, że przecież Allegro notuje wzrosty, więc nie ma sensu przejmować się niezadowoleniem użytkowników.

Słuszne podejście biznesowe, ale ma też swoje wady, bo ludzie wręcz wyczekują pojawienia się konkurencji, a kłopoty Allegro odczytują jako jutrzenkę nadziei podczas niemiłej pracy na tej galerze. Nie wiem czy autor pytania też tak sądzi, ale wiem że nie będzie tu już czegoś takiego jak lojalność partnerska obecna na Allegro kilkanaście lat temu. Ileż to razy wysłałem na drzewo pukających konkurentów, bo Allegro wszyscy kochali, taki to był system.

Teraz za dużo ludzie dostali w kość, za bardzo są poniżani, ignorowani, traktowani wrogo, ubezwłasnowalniani. Brakuje rozwoju w tym kierunku jaki jest potrzebny do prostej przyjemnej pracy, a rośnie coraz większa komplikacja systemu, w którym na nic nie mamy wpływu. Gdy nastąpi odpowiedni moment, to nie będzie wyciek Sprzedawców do konkurencji. To będzie jak pęknięcie tamy, która nagromadziła przez lata masę złych emocji.

Dla mnie punktem przegięcia i przekroczeniem czerwonej linii był podstępny skok na warte wiele miliardów prawa autorskie do zdjęć i opisów wszystkich Sprzedawców. To zniewolenie, że będziemy pracować teraz za darmo na rzecz naszych konkurentów, aby im było łatwiej. Wiele osób do tej pory przeciera oczy ze zdumienia i nie wierzy faktom gdy opowiadam jak tu jest. Dla innych Sprzedawców tą czerwoną linią jest przejmowanie przez sklep Allegro najlepszych kąsków asortymentowych i wygryzanie w nierównej walce partnerów przy ewidentnym konflikcie interesów. Tych bolączek i nagromadzenia złej krwi jest cała księga, ale nikogo to nie obchodzi.

Czekamy więc na okazję 🙂

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@nikl  Allegro liczy na takich "pracowników" jak @77786 , którzy będą naprawiać ich błędy, a komplikacja systemu , to rośnie wyłącznie dla sprzedających, bo kupujący może kliknąć gdzie chce, a jak sprzedający się nie wypowie w ciągu 24h, to blokada i koniec sprzedaży😔

oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@nikl 

Jestem na Allegro ponad 20 lat.

Pierwsze poważne "problemy" sprzedawców zaczęły się z 15 lat temu. Już wtedy wizja przyszłości serwisu lansowana przez Allegro zaczęła odbiegać znacząco od oczekiwań sprzedawców. Z biegiem czasu różnice poglądów się tylko pogłębiały.

I przez cały ten czas sprzedawcy "odgrażali się że odejdą". I pewnie kilku odeszło, lecz na ich miejsce przyszły setki nowych co to "starych dobrych zasad" nie znały, a reszta pozostała, bo nie miała wtedy, jak i nie ma dziś, rozsądnej alternatywy, a co gorsza nic nie wskazuje na to, by w dającej się przewidzieć przyszłości miała tą alternatywę mieć.

Sprzedawcy niemal od zawsze liczyli na powstanie jakiejś przeciwwagi dla Allegro. Świstak zakończył swój żywot, choć jak na tamte czasy nie był najgorszy. Ibejka okazała się droższa i bardziej skomplikowana niż Allegro z którego chcieli uciec, a największą porażką okazała się długo wyczekiwana Łamazonka. Dramatem jest to że Allegro zaczęło się na niej wzorować.

Dziś nadzieje rozbudzają "azjatyckie portale" otwierające się na naszych sprzedawców, ale ze względu na ich specyfikę raczej globalnego exodusu z Allegro nie spowodują. Nie wywoła tego także pomysł Pana Brzoski, który ma stworzyć "platformę AI" promującą niezależne sklepy internetowe o tanich przesyłkach i niskich cenach.

Allegro dla większości nabywców było i nadal jest "pierwszym wyborem" pomimo wzrostu cen i utrudnień jakie Allegro kupującym ostatnio zafundowało. Po roku od "rewolucyjnej zmiany interfejsu" krytykowanej przez wszystkich, Allegro nadal ma się dobrze. I tak najprawdopodobniej pozostanie. Choć nie brakuje protestów i narzekań tak sprzedawców jak i nabywców, to wyniki zarówno przychodów jak i zysku Allegro rok do roku rosną, co świadczy o tym, że polityka jaką serwis prowadzi jest póki co właściwa, przynajmniej z punktu widzenia jego "właścicieli".

Pozdrawiam. Marek. 

oznacz moderatorów

Alegoria24_pl
#11 Animator

dziękuję za info. Byłem ciekaw, na czym polega ten bunt pracowników, bo co czują sprzedawcy i klienci Allegro, wiem mniej więcej po sobie.

oznacz moderatorów

nikl
#14 Krzewiciel

Być może chodzi o liczne wymówienia z pominięciem mechanizmu zwolnień grupowych, bo w dużych korpo jest to częsty powód do wzburzenia. A być może też zastępowanie ludzi maszynami.

oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@Alegoria24_pl @nikl 

Problem z pracownikami jest taki, że:

1) Allegro kończy z pracą zdalną i każe wracać do biur, oficjalnie dlatego by ograniczyć pracownikom możliwość świadczenia pracy w tym samym czasie dla więcej niż jednego pracodawcy, co ma w teorii pozytywnie wpłynąć na wydajność pracy.

2) Allegro zamka 2 biura i zamiast "uczciwie dać pracownikom wypowiedzenia" zgodne z warunkami zwolnień grupowych, to oferuje im "przeprowadzkę" do innych miast w celu dalszego świadczenia pracy. Ot taki zabieg, by pracownika się pozbyć nie zwalniając go...

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MOJEGRATY5 Problem z pracownikami allegro jest taki, że zostali potraktowani przez swojego pracodawcę w sposób identyczny jak traktują np: sprzedawców.

Ktoś tu dzisiaj napisał, że zostało mu zablokowane konto na allegro, bo wg serwisu nie uznał reklamacji, mimo ,że ją uznał (celowo powtórzyłem słowo)

ktoś z pracowników allegro to zrobił

oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@RED 

Pracownicy, którzy śmieli protestować przeciwko "nowym porządkom" zostali przez obecnego prezesa (już tego nowego, narodowości ponoć polskiej) nazwani nierobami, niewdzięcznikami, czy jakoś tak (dokładnie nie pamiętam, a na szybko wypowiedzi prezesa znaleźć nie mogę).

Jak przełożeni nie szanują pracowników, to tym bardziej nie muszą szanować użytkowników.

W końcu i jednych i drugich można dość łatwo zastąpić.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów