anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kupujący chce zwrócić towar

070darius070
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry. Mam takie pytanie ponieważ kupujący chce zwrócić słuchawki, bez podania przyczyny - ok rozmyślił się, kolor jednak mu się nie podoba, pachną gumą i w ogóle ble itd. W porządku. Ma do tego prawo w ciągu 14 dni. 9 lipca 2024 je otrzymał, 18 lipca pisze że chce zwrócić towar. I moje pytanie brzmi - Co, jeśli jest to cwaniak i kombinator...jeśli do pudełka wrzuci stare swoje słuchawki tego samego typu już niedziałające i takowe mi odeśle?

Jak rozpoznać, że towar przynależy oryginalnie do opakowania? 

Tak mnie to zaczęło ostatnio zastanawiać bo w zasadzie z większością rzeczy kupujący może sobie kupować cokolwiek z Allegro chcąc wymienić sobie artykuły w domu, do pudełka wrzucić stary artykuł i powiedzieć że jest popsuty i chce zwrotu pieniędzy. I w tym momencie zjada ciastko i ma ciastko. 

Niestety kupujący mają pełnię władzy nad sprzedającymi co prowadzi to beznadziejnych tego typu sytuacji.

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Warto nagrywać proces pakowania jak i rozpakowywania zwrotu i mieć podpórkę w razie potrzeby.

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

dokładnie tak

dlatego sprzedawcy stpmpluja plombuja towar

notują numery seryjne

jak ci sie uda wybronic, udowodnic rację, to klinet dostanie zwrot z protecta

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Jak co, ma prawo do zwrotu to zwraca, nie ma praw do zwrotu- to musisz wyrazić zgodę, co odeśle przecież sprawdzisz i jeżeli nie odeśle co powinien albo zniszczy to mu adekwatnie tyle zwrócisz. Ale piszesz że kupujący narzeka na wgląd zapach itd, a to może być reklamacja,  a tu już jest inaczej.

oznacz moderatorów

070darius070
#7 Wielbiciel#

Póki co, powodu nie podał choć nie musi ale z ciekawości spytałem co się stało, co tym powodem zwrotu miałoby być, tworzę właśnie podpórkę a czuję że to jest właśnie jeden z wielu spotykanych kombinatorów. Ani dzień dobry, ani me ani be, ani pocałuj mnie w... Konkretnie, z małej litery "chcę zwrócić zakup". Znaczy ja nie mówię, on może go zwrócić, nic o oddaniu pieniędzy nie wspomniał... ;D Ale tak na poważnie już - zobaczę jak się sytuacja rozwinie, dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi. Dodam że póki co, sprzedaję jako osoba prywatna. Działalność za jakieś 2-3 tygodnie założę. Ale póki co, działam jako prywatny sprzedawca.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Jeśli działasz jako prywatny sprzedawca to nie musisz się na zwrot godzić @070darius070 aż nie staniesz się firma to panuje zasada widziały gały co brały a w ofertach możesz mieć wyłączoną rekojmię. Jak zalożysz firmę to się eldorado skończy allegro i kupujący potraktują cię jak smród przy gaciach 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@az1rael  Nieprawda, ma oferty z ograniczonym, zwrotem i bez zwrotu, więc wszystko zależy co było napisane w danej ofercie.😊

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@070darius070 Nie  musisz się zgodzić na zwrot bez podania przyczyny jak sprzedajesz prywatnie i w ofercie nie zaznaczyłeś takiej możliwości, ale możesz. Widzę że masz i takie oferty i takie.

oznacz moderatorów