anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kupujący się skarżą, że allegro narzuca im dostawcę.

Ian4
#8 Zapaleniec

Dlaczego allegro wybiera dostawę za kupujących, przecież to jest sprzeczne z prawem...

Po pierwsze są to praktyki monopolistyczne.

Po drugie jest to uciążliwe zarówno dla kupujących jak i sprzedających

Po trzecie przez to spada sprzedaż, bo np. kupujący nie chce narzuconego przez allegro dostawcy z Poczty Polskiej i szuka towaru gdzie indziej, tam gdzie będzie mu pasowała dostawa.

Po czwarte przez te praktyki allegro, sprzedający muszą płacić kary umowne, za nie dotrzymanie ilości paczek wysyłanych i tu przykład: Jak do tej pory wysyłałem przesyłki w 95% z inpostem, to teraz jest to 5%, a co najciekawsze zaczęło się to od wojenki między allegro, a inpostem, czy to przypadek, czy działania monopolistyczne allegro...może powinien się temu przyjrzeć UOKIK?

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

..a niech się skarżą  ,smark nie jest obowiązkowy  ,jak zapłacą za przesyłkę będą mięli wybór .

oznacz moderatorów

Ian4
#8 Zapaleniec

Chcą zapłacić, tylko nie mogą i mają od razu narzuconą dostawę.

Pisał do mnie kupujący, że nie otrzymał jeszcze przesyłki, odpisałem, że wysłałem jeszcze tego samego dnia, a że wybrał Pocztę Polską, to musi się liczyć z opóźnieniem.

Odpisał, że nie wiedział, że została wybrana P.P., bo nazwa dostawy to "allegro przesyłka polecona", jest mylna i wprowadza klienta w błąd sugerując jakoby allegro było tym dostawcą, a po drugie napisał, że system allegro sam za niego wybrał dostawcę.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Ian4  jak sobie ustawisz własne dostawy, to będziesz miał takie opcje

KOGIEL_T_0-1762439641654.png

i juz nie będzie tam informacji, ze to allegrowska przesyłka😉

oznacz moderatorów

991221
#11 Animator

Wczoraj miałem taką sytuację: 

Klientka chciała zamówić z dostawą do paczkomatu InPost, a Allegro samo z siebie podmieniło jej punkt odbioru na Orlen. Nie zauważyła, że punkt został zmieniony. Oczywiście z pretensją do mnie, że to niby ja sam wysłałem do Orlenu, a nie do InPostu. Niestety Allegro trochę przegina z takimi praktykami. Sam gdy zamawiam coś na Allegro, rownież Allegro podrzuca niechciany punkt odbioru. Nawet jak chcę zmienić na InPost to nie jest on w ogóle widoczny na mapce. Trzeba ukryć wszystkie metody Allegro Delivery, aby InPost w ogóle się pojawił. 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@991221  to fakt, że Allegro podsuwa swoje wysyłki jako pierwsze i ukrywa Inpost, ale na pewno nic nie podmienia, kupujący zwyczajnie nie patrzą co klikają, no i oczywiście potem pretensje do sprzedającego, bo źle wysłał😉 z tym ,że jak usuniesz te ich smarki, to kupujący będzie widział tylko to, co sam udostępniasz

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Smart nie jest obowiązkowy dla kupujących i dla sprzedawców... kupujacy zapłaci za inpost to będzie miał o czasie calą paczkę i kurierem gwarantującym jakość

oznacz moderatorów

cztery_bez_atu
#15 Entuzjasta

@az1rael Będzie albo i nie. Od 01.10. czekam na przesyłkę która podobno została mi przez inpost dostarczona, tylko nikt nie wie komu, a u mnie jej nie ma. Zgłosiłam reklamację, która miała być wyjaśniona w czasie 48 godzin ale otrzymałam tylko 2 sms że mam potwierdzić otrzymanie przesyłki i na tym się zakończyło póki co.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Ian4 wiele sklepów nie podaje jakim kurierem otrzymasz przesyłkę

to nie jest problem

problemem jest coś innego - przed zakupem sprzedawca ma obowiązek podać ci pełne regulaminy zawieranych transakcji

w przypadku problemów sprzedawca może się odwoływać do regulaminu przewoźnika

np: podawanego tam czasu i sposobu dostawy, ilości pozostawianych awiz i itp

za brak w/w informacji sprzedawca może oberwać od bardziej gramotnego kupującego

ciekawy jest też wątek jaki podajesz - allegro przeszkadza Ci w realizacji zawartej umowy z przewoźnikiem odnośnie ilości wysłanych przesyłek

i naraża Cię na np: sankcje karne wynikające z jej zapisów

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@cztery_bez_atu W tym przypadku mógł nastąpić błąd kuriera przy wkładaniu paczki do skrytki i odebrał ktoś inny lub na sortowni podczas przepakowania uszkodzonych przesyłek ktoś źle nakleił etykietę. Nie zdarza się to zbyt często ale są takie przypadki.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

moim zdaniem klient bezsmartowy jest mniej awanturujący się to raz, a dwa sprzedawca tez spokojniejszy zwłaszcza taki co nie traktuje allegro jak jedyny rynek zbytu. sprzedawcy powinni mieć na smarta wyrąbane zwłaszcza że jest durnowata mentalność że z darmowa dostawa to taniej będzie a nie jest i znalezienie czegokolwiek do kupienia w tej wyszukiwarce graniczy z cudem...

oznacz moderatorów