Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dlaczego allegro wybiera dostawę za kupujących, przecież to jest sprzeczne z prawem...
Po pierwsze są to praktyki monopolistyczne.
Po drugie jest to uciążliwe zarówno dla kupujących jak i sprzedających
Po trzecie przez to spada sprzedaż, bo np. kupujący nie chce narzuconego przez allegro dostawcy z Poczty Polskiej i szuka towaru gdzie indziej, tam gdzie będzie mu pasowała dostawa.
Po czwarte przez te praktyki allegro, sprzedający muszą płacić kary umowne, za nie dotrzymanie ilości paczek wysyłanych i tu przykład: Jak do tej pory wysyłałem przesyłki w 95% z inpostem, to teraz jest to 5%, a co najciekawsze zaczęło się to od wojenki między allegro, a inpostem, czy to przypadek, czy działania monopolistyczne allegro...może powinien się temu przyjrzeć UOKIK?
..a niech się skarżą ,smark nie jest obowiązkowy ,jak zapłacą za przesyłkę będą mięli wybór .
Chcą zapłacić, tylko nie mogą i mają od razu narzuconą dostawę.
Pisał do mnie kupujący, że nie otrzymał jeszcze przesyłki, odpisałem, że wysłałem jeszcze tego samego dnia, a że wybrał Pocztę Polską, to musi się liczyć z opóźnieniem.
Odpisał, że nie wiedział, że została wybrana P.P., bo nazwa dostawy to "allegro przesyłka polecona", jest mylna i wprowadza klienta w błąd sugerując jakoby allegro było tym dostawcą, a po drugie napisał, że system allegro sam za niego wybrał dostawcę.
@Ian4 jak sobie ustawisz własne dostawy, to będziesz miał takie opcje
i juz nie będzie tam informacji, ze to allegrowska przesyłka😉
Wczoraj miałem taką sytuację:
Klientka chciała zamówić z dostawą do paczkomatu InPost, a Allegro samo z siebie podmieniło jej punkt odbioru na Orlen. Nie zauważyła, że punkt został zmieniony. Oczywiście z pretensją do mnie, że to niby ja sam wysłałem do Orlenu, a nie do InPostu. Niestety Allegro trochę przegina z takimi praktykami. Sam gdy zamawiam coś na Allegro, rownież Allegro podrzuca niechciany punkt odbioru. Nawet jak chcę zmienić na InPost to nie jest on w ogóle widoczny na mapce. Trzeba ukryć wszystkie metody Allegro Delivery, aby InPost w ogóle się pojawił.
@991221 to fakt, że Allegro podsuwa swoje wysyłki jako pierwsze i ukrywa Inpost, ale na pewno nic nie podmienia, kupujący zwyczajnie nie patrzą co klikają, no i oczywiście potem pretensje do sprzedającego, bo źle wysłał😉 z tym ,że jak usuniesz te ich smarki, to kupujący będzie widział tylko to, co sam udostępniasz
Smart nie jest obowiązkowy dla kupujących i dla sprzedawców... kupujacy zapłaci za inpost to będzie miał o czasie calą paczkę i kurierem gwarantującym jakość
@az1rael Będzie albo i nie. Od 01.10. czekam na przesyłkę która podobno została mi przez inpost dostarczona, tylko nikt nie wie komu, a u mnie jej nie ma. Zgłosiłam reklamację, która miała być wyjaśniona w czasie 48 godzin ale otrzymałam tylko 2 sms że mam potwierdzić otrzymanie przesyłki i na tym się zakończyło póki co.
@Ian4 wiele sklepów nie podaje jakim kurierem otrzymasz przesyłkę
to nie jest problem
problemem jest coś innego - przed zakupem sprzedawca ma obowiązek podać ci pełne regulaminy zawieranych transakcji
w przypadku problemów sprzedawca może się odwoływać do regulaminu przewoźnika
np: podawanego tam czasu i sposobu dostawy, ilości pozostawianych awiz i itp
za brak w/w informacji sprzedawca może oberwać od bardziej gramotnego kupującego
ciekawy jest też wątek jaki podajesz - allegro przeszkadza Ci w realizacji zawartej umowy z przewoźnikiem odnośnie ilości wysłanych przesyłek
i naraża Cię na np: sankcje karne wynikające z jej zapisów
@cztery_bez_atu W tym przypadku mógł nastąpić błąd kuriera przy wkładaniu paczki do skrytki i odebrał ktoś inny lub na sortowni podczas przepakowania uszkodzonych przesyłek ktoś źle nakleił etykietę. Nie zdarza się to zbyt często ale są takie przypadki.
moim zdaniem klient bezsmartowy jest mniej awanturujący się to raz, a dwa sprzedawca tez spokojniejszy zwłaszcza taki co nie traktuje allegro jak jedyny rynek zbytu. sprzedawcy powinni mieć na smarta wyrąbane zwłaszcza że jest durnowata mentalność że z darmowa dostawa to taniej będzie a nie jest i znalezienie czegokolwiek do kupienia w tej wyszukiwarce graniczy z cudem...