Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Mam taki problem: klient kupił koła we wrześniu 2024, teraz Czerwiec 2025 zgłosił że jednak z kołami coś jest nie tak i żąda wymiany. Na koła udzieliłem poprzez allegro 1 miesiąc gwarancji. Jak ugryź ten temat? Przecież klient mógł je uszkodzić w trakcie użytkowania, np wjeżdżając w dziurę....? Z góry dziekuje za pomoc.
No właśnie poprosiłem go przysłanie (rzekomo) uszkodzonych opon do mnie, abym mógł to zweryfikować i wtedy już się więcej nie odezwał.
@KALI_DEBNO Masz odebrać od kupującego na swój koszt reklamowany towar, a nie "poprosić" go o odesłanie. W świetle prawa nie dopełniłeś obowiązku. Ani nie odebrałeś towaru, ani nie wydałeś decyzji reklamacyjnej.
No tak, ale nie dostałem od niego wtedy adresu do odbioru tych opon i terminu odbioru- poza tym to była ściema aby wyłudzić kilka groszy. Z tego co zauważyłem, najczęściej są problemy z kupującymi, których nie stać na ten towar (akurat u mnie koła). Najpierw mocno się targują, i jeśli tutaj za wiele nie ugrają, to zaczynają wymyślać problemy: opony biją, czujniki nie pasują itd itd.
@KALI_DEBNO Musisz wykazać że z winy kupującego nie doszło do odbioru reklamowanego towaru, a zaczyna się to od tego że np. w dyskusji pytasz kupującego kiedy i w jaki sposób możesz odebrać towar na reklamację. Jeżeli zapytasz i nie uzyskasz odpowiedzi, to już nie Twój problem - ale jeżeli nie zadasz takiego pytanie, to nie wywiązałeś się ze swoich obowiązków.
@KALI_DEBNO Nadal - jeśli wyraźnie nie odrzuciłeś reklamacji w terminie 14 dni od jej zgłoszenia - to w świetle prawa została ona uznana na korzyść kupującego i nie masz tu już dosłownie żadnego pola do manewru.
Na przyszłość pamiętaj aby w takiej sytuacji wyraźnie kupującego poinformować o tym, że reklamacja zostaje odrzucona.
@komis-bell @TechartGSM przypominam, że dyskusja na allegro to nie reklamacja, oraz, że zwrot allegrowy nie zawiera wszystkich danych by poprawnie rozpatrzyć reklamację bez ingerencji allegro.
Formularz zwrotu towaru na reklamację nie zawiera pola gdzie odesłać towar nabywcy
w przypadku nieuznanej reklamacji.