anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

KURIER DPD - OPŁATY DODATKOWE

kamil2386
#7 Wielbiciel#

Witam.

Nazwa usługi dodatkowej:

Dopłata do paczki o wadze powyżej 25 do 31.5 kg; Package waga = 30000g zostaje doliczona kwota 3.99zł za każdą przesyłkę. Zamówione zostały 4 opony, wysłane zostały 4 przesyłki waga jednej paczki to 8kg. Dlaczego została naliczona taka kara i za co??

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

mantos1
#7 Wielbiciel#

"

Ciężar paczki jest określany według wagi rzeczywistej lub gabarytowej. Do rozliczenia przyjmujemy większą wartość.

oznacz moderatorów

biuronimo_pl
#9 Pomysłodawca#

Do sprawdzenia, ale wydaje mi się, że współczynnik wa giabarytowej zmienił się i obecnie jest mniejszy.

oznacz moderatorów

Babyworld_Polska
#9 Pomysłodawca#

Jest jak poniżej dla paczek krajowych : 

• waga rzeczywista – tyle waży Twoja paczka postawiona na wadze
  • waga gabarytowa – jest ona związana z rozmiarami Twojej paczki. Obliczamy ją według wzoru: [wysokość (cm) x długość (cm) x szerokość (cm)] / 6000."

Jest jak poniżej dla paczek zagranicznych na przykład do Czech czy Słowacji gdzie możemy wysyłać na umowie allegro z dpd : 

• waga rzeczywista – tyle waży Twoja paczka postawiona na wadze
  • waga gabarytowa – jest ona związana z rozmiarami Twojej paczki. Obliczamy ją według wzoru: [wysokość (cm) x długość (cm) x szerokość (cm)] / 5000."

oznacz moderatorów

Babyworld_Polska
#9 Pomysłodawca#

To nie kara. To standardowy cennik allegro dpd. jedynie rozbity na 2 etapy. Pobierana od razu kwota podstawowa a później dodatkowa w zależności od wagi rzeczywistej lub gabarytowej paczki.

oznacz moderatorów

kamil2386
#7 Wielbiciel#

ALE TO SAMO MAM JAK KTOŚ ZAMÓWI OPONY W ROZMIARZE 13 A KAŻDA OPONA WYSYŁANA JEST OSOBNO DO TEGO INFORMACJA ŻE TO POWINNO IŚĆ NA PALECIE

oznacz moderatorów

Babyworld_Polska
#9 Pomysłodawca#

Niestety my mamy też mnóstwo dopłat i problemów z reklamacjami. DPD to jakaś masakra. U nas waga gabarytowa to ok 25-26kg a można mieć 31,5kg. Niby duży margines błędu a i tak mamy dopłaty do ok 5% paczek.

oznacz moderatorów

bosek_2804
#10 Popularyzator#

DPD za paczkę 48x48x28 o wadze 27 kg potrafi doliczyć 99 zł i nic im nie zrobisz.

Mają na sortowni wagę certyfikowaną ...bo oni tak twierdzą i koniec dyskusji. Z **piiip**ami nie wygrasz. 

oznacz moderatorów

Babyworld_Polska
#9 Pomysłodawca#

Najgorsze że za bardzo nie ma alternatywy na transport dużych paczek. W GLS jedynie ale ostatnio kierownik oddziału w Słupsku GLS pan Sebastian wymówił mi umowę po 10 latach współpracy ze względu na moje paczki. Przyszedł młody kierownik po studiach ambitny i wprowadził swoje rządy. Moje paczki mu się nie podobały i usłyszałem bye bye. A mam duże paczki ponieważ wysyłam łóżeczka drewniane dziecięce. Pisałem pisma do GLS ale nic to nie pomogło.

oznacz moderatorów