Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
https://allegro.pl/pomoc/dla-sprzedajacych/super-sprzedawca/zadowolenie-kupujacych-gdzie-sprawdzic-s...
Według powyższej strony wynik z punktu 3 poniżej jest zaokrąglany.
Tymczasem w przykładzie wyliczenia na tej samej stronie wynik nie jest zaokrąglany. Według matematyki zaokrąglenie wyniku 3,996666666666667 to 4,00 a nie 3,99.
Czy to tylko moje zdanie że te wyliczenia powinny być precyzyjne?
Nie wspominając już że wszystkie wyliczenia allegro są "zaokrąglane" do 2 miejsc po przecinku a dopiero średnia zadowolenia kupujących ma 3 miejsca.
@Lechoslaw69 Za allematematyką nijak nie nadążysz. Ona pochodzi z kosmosu.
@Lechoslaw69 @WREDZIA-W1 Jeżeli wyniki Matematyczne są inne niż wyniki obliczeń Allegro tym gorzej dla nich...
@pinsplashW rzeczy samej 🙂 Tym gorzej.
dla wyników oczywiście🤣
@Lechoslaw69 upewniłem się i masz oczywiście rację - pogrubione 3,99 to błąd. Z tym, że tam nie powinno być 4,00, tylko 3,997. Zlecę poprawkę tego fragmentu. Dziękuję!
@msniezekJeśli wszystkie działania wykonamy z zasadami matematyki to będzie 4,000
Ta sama sytuacja jest jeśli zaokrąglimy poprawnie średnie z punktu 1. do 2 miejsc po przecinku.
Jednak nie chodzi o poprawienie wartości w przykładzie wyliczania średniej na stronie tylko o poprawkę mechanizmu jej wyliczania.
O kurczę, aż mi się przypomniały lekcję matematyki z podstawówki. Zaokrąglamy na końcu obliczeń. Ktoś, kto pisał ten artykuł, chyba przegapił tę lekcję. I jeszcze tą poprzednią, gdzie tłumaczono ogólne zasady zaokrągleń. TRAGEDIA!