Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć.
Wiadomo, że klient, który kupuje coś na fv, posiadający działalność o podobnym charakterze nie ma prawa do zwrotu towaru (chyba, że sprzedający to akceptuje)
Problem jest taki, że klient kupił u mnie kartę graficzną (mój sklep - branża IT).
Upiera się teraz, że ma prawo do zwrotu, bo tak mu poradził prawnik. PKD jego działaności:
Przeważająca działalność gospodarcza:
62.02.ZDziałalność związana z doradztwem w zakresie informatyki
Wykonywana działalność gospodarcza:
62.02.Z, 58.29.Z, 59.11.Z, 59.12.Z, 59.20.Z, 62.01.Z, 62.03.Z, 63.12.Z, 63.99.Z
Zdaniem klienta prawnik uważa, że to nie jest podobny charakter działaności.
Zanim zapłacę za poradę prawną, chciałem zapytać, co tym myślicie? Proszę o zdanie, osoby znające się na rzeczy.
nie musisz przyjmoiwać , ale na 100ówe chlapnie ci negatywa ten.........
W niektórych przypadkach może zwrócić zakup na FV, poczytaj, skąd wiesz jaką działalność prowadzi ten kupujący? Może jeżeli:
Art. 38a ,,Przepisy dotyczące konsumenta zawarte w niniejszym rozdziale stosuje
się do osoby fizycznej zawierającej umowę bezpośrednio związaną z jej działalnością gospodarczą, gdy z treści tej umowy wynika, że nie posiada ona dla tej osoby charakteru zawodowego, wynikającego w szczególności z przedmiotu wykonywanej przez nią działalności gospodarczej, udostępnionego na podstawie przepisów o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej”.
Kolego ale ja bardzo dokładnie napisałem jaki charakter działalności prowadzi klient
Jeżeli masz pewność to nie musisz przyjmować, oczywiste.
Jakbym pewność miał to bym nie pytał
Nawet jak to jest zgodne z prawem to jak nie przyjmiesz to on ci zgodnie z regulaminem wysmaruje opinie -bo regulamin daje mu takie prawo.
No i co z tego?
Trzeba sobie kalkulować , w relacji B2B - zrozumiałym dwa obydwu stron jest że żadna z firm nie jest nastawiona na straty , a każdy zwrot to strata dla sprzedawcy , co innego konsumeta , tutaj prawo jest jasne.
Sprawdź sobie CEIDG , ORAZ BAZ FIRM
https://wyszukiwarkaregon.stat.gov.pl/appBIR/index.aspx
Wisz NIP i sprawdź wpisy
PROWADZONE DZIAŁALNOŚCI WG PKD - rozwiń listę
Jak dla mnie:
Podklasa ta obejmuje pisanie, modyfikowanie, badanie, dokumentowanie i wspomaganie oprogramowania, włączając pisanie zleceń sterujących programami dla użytkowników.
Podklasa ta obejmuje analizowanie, projektowanie systemów gotowych do użycia:
@7razy77
Działalność związana z doradztwem w zakresie informatyki
- powoduje, że prowadzący taką działalność jest traktowany w obrocie gospodarczym jak profesjonalista (prowadzi zawodowo doradztwo w zakresie informatyki) w dziedzinie informatyki (co obejmuje również karty graficzne stanowiących składnik komputera).
Intencją ustawodawcy było natomiast nadanie przedsiębiorcom (prowadzącym JDG) ale niebędących profesjonalistami w dziedzinie związanej z nabywaną rzeczą uprawnień takich jak Konsumentom. I w przypadku sporów rozstrzyganych sądownie - ten aspekt (intencje ustawodawcy) najczęściej bierze pod uwagę sąd.
@A3dam pozostaje pytanie jak potraktować taki zwrot zrobiony przez firmę działającą w podobnej branży i wykonującej zakup do działalności gospodarczej
jako oszustwo, próbę wyłudzenia nienależnego świadczenia?
i oczywiście na koniec jakie działania wobec w/w działań podejmie serwis allegro, który umożliwił takie działania będąc w pełni świadomym, że takie zwroty są niedozwolone
@RED
Kupujący ma prawo wysłać swoją rzecz kiedy chce i komu chce (w tym może nawet odesłać rzecz do Sprzedawcy).
Rozpatrujemy przypadek, gdy Kupujący skorzystał z możliwość wypełnienia (wadliwego) formularza zwrotu skutkującego m.in. wysłaniem Sprzedawcy oświadczenia o odstąpieniu od Umowy z Art.27 UoPK w sytuacji gdy Kupujący nie jest podmiotem uprawnionym do złożenia takiego oświadczenia (analogiczną możliwość udostępnia Allegro Nabywcom-spółkom co do których nie ma w żadnym wypadku wątpliwości, że do składania oświadczeń o odstąpieniu z Art 27 UoPK nie są uprawnieni).
W mojej ocenie Kupujący tak postępujący (odstępujący od Umowy w sytuacji gdy nie jest do tego uprawniony), postępuje lekkomyślnie - poważnie komplikując swoją sytuację.
Jeżeli robiłby to z zamiarem popełnienia czynów zabronionych - czego na obecnym etapie absolutnie zakładać nie można - to byłaby to wyjątkowa nieudolność.
Trafiając na ogarniętego Sprzedawcę, który odesłany towar przygarnie (przechowa lub odda na przechowanie za pieniądze), a otrzymane od Kupującego oświadczenie o odstąpieniu oddali (powołując się np. na złożenie oświadczenia przez podmiot nieuprawniony) nie będzie miał ani przedmiotu, ani pieniędzy (chyba, że niezwłocznie odbierze rzecz od Sprzedawcy- na własny koszt i ryzyko) lub poniesie dodatkowe koszty ponownej wysyłki rzeczy do niego oraz ew. koszty przechowania rzeczy odesłanej Sprzedającemu do czasu ponownej jej wysyłki od Sprzedającego.
jakie działania wobec w/w działań podejmie serwis allegro
Allegro podobno "nie ustaliło jeszcze jakie rozwiązania zostaną zastosowane, ale rozeznaje się w temacie."
@A3dam miałem na myśli allegrowe odstąpienie od umowy w trybie konsumenckim (już nawet mi udziela się nowomowa allegro|)
ja dzisiaj robiłem dwa zwroty i wystawiałem korekty od takich kupujących
wymusiłem na nich tylko napisanie oświadczeń o zwrocie towaru i zamiarze zaksięgowania korekt
opisywałem już tutaj przypadek jaki miałem , gdy allegro wypłaciło kasę z pok na konto prywatne na zakup na firmę jak wyżej gdy odmówiłem zwrotu wpłaty
Napisz ze w tej sytuacji zwrot nie jest możliwy. Charakter działalności związany jest z branża IT. Ktoś tu ładnie rozpisal kody pkd, wiec można je pokazać kupującemu jako potwierdzenie swojej tezy.