anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nadpłata za małe paczki DPD

MAMY ROZWIĄZANIE!
Tulimi
#7 Wielbiciel

Witam,

Proszę o pomoc, Allegro naliczyło nam 5x 121,14 za standardowe paczki - ubrania (czapki, skarpetki, ubranka dla niemowląt...)
Czy można się jakoś bronić? Wysyłamy dużo ubrań każdego dnia i jeśli chcę wyłączyć DPD, pojawia się kolejny problem z programem Smart. To nie jest normalne.

Dziekuje za pomoc

oznacz moderatorów
52 ODPOWIEDZI 52
AromaQueen
#7 Wielbiciel

Interestingly, we recently received several rolls of bubble wrap delivered by DPD. The entire shipment was wrapped in black stretch foil.

The rolls themselves cost only a few dozen PLN, so it made us wonder whether the seller who sent them also received a 121 PLN “non-standard parcel” surcharge. If the rule is really applied consistently, that seller must have lost a significant amount of money on that shipment.

What is difficult to understand is why situations like this are handled by charging sellers months later, instead of simply informing them immediately or returning the parcel if it really does not meet the requirements.

Charging sellers retroactively without any warning or explanation feels more like punishment than a fair logistics process.

oznacz moderatorów
drekenzes
#19 Nestor ⭐

@AromaQueen using stretch film or a large amount of tape - the scanner may consider the surface to be too slippery or reflective for lasers, reject the package for manual sorting and assign the package a "non-standard"

#7 Wielbiciel

Czy przeszkadza im zwykła plastikowa kopertaod PL producenta ?, standardowego rozmiaru? Nie naklejamy na nią dodatkowej taśmy.
Wątpię, żeby dali każdemu taką uczciwą dodatkową nagrodę...
Czy nie powinni też podać informacji od przewoźnika? Powinni trzymać zdjęcia jako dowód, dlaczego pobieram tak absurdalne opłaty. Powinni ukryć te rzeczy w cenach wysyłki, a nie to...

oznacz moderatorów
drekenzes
#19 Nestor ⭐

@Tulimi Przeszkadza im taka koperta. Jeśli do koperty bąbelkowej wsadzisz coś grubego, to koperta zrobi się wypukła. Na sorterze taka "poduszka" nie leży stabilnie, tylko się obraca – automat wyrzuca ją do obsługi ręcznej. Tak to wygląda w DPD.

#18 Luminarz

Na początku "wystraszyłem się" informacji odnośnie pakowania i do DPD i DHL pakowałem wszystko w tekturowe kartony.

Od ponad roku czasu owijam kartony czarną folią stretch, pakuję towar do foliopaków i do kopert bąbelkowych (te ostatnie do grubości 4-5 cm, na drobnicę).

Nie zauważyłem żadnych dopłat z tego tytułu.

#7 Wielbiciel

Používáme pořád stejnou metodiku. X měsíců žádný problém a dneska flagnutych přes 20baliku z prosince, před a po Vánocích. Nechce se mi věřit že by to mělo něco společného s stretch fólií kterou pouzivame vždy a v říjnu a listopadu máme skoro 1000 balíku bez problémů a v prosinci přes 20baliku špatně.

oznacz moderatorów
MiniHomeMart
#1 Nowicjusz

Nie znalazłam nigdzie w warunkach Allegro informacji, że używanie folii stretch lub większej ilości taśmy klejącej do pakowania przesyłek jest zabronione ani że może to skutkować naliczeniem dodatkowej opłaty. 

oznacz moderatorów
MiniHomeMart
#1 Nowicjusz

Zgadzam się z Tobą. Naliczanie sprzedawcom opłat wstecznie, bez jakiegokolwiek ostrzeżenia lub wyjaśnienia, wygląda bardziej jak kara niż uczciwa procedura logistyczna.

Dodatkowo potrącanie pieniędzy bez wcześniejszej informacji lub bez wyraźnej podstawy w umowie może naruszać prawo. To naprawdę wygląda jak zwykła kradzież.

Mam kilkadziesiąt przesyłek, a dodatkowe opłaty naliczone przez DPD są większe niż całkowita wartość sprzedaży. Nawet złodziejowi nie byłoby tak łatwo i tak szybko zabrać pieniędzy.

oznacz moderatorów
MiniHomeMart
#1 Nowicjusz

Ja również mam problem z DPD. Nagle pojawiło się wiele absurdalnych opłat dotyczących kilkudziesięciu przesyłek z grudnia. Złożyłem reklamację do Allegro, ale kazali mi skontaktować się z DPD. Gdy zapytałem DPD, odesłali mnie z powrotem do Allegro, więc ponownie kontaktuję się teraz z działem wsparcia Allegro. Mam nadzieję, że sprawa zostanie szybko wyjaśniona.

Kwota dodatkowych opłat naliczonych przez DPD jest nawet 10 razy większa niż wartość samej paczki. O mój Boże, to naprawdę straszne.

Proponuję, abyście sprawdzili, czy u Was również nie pojawiły się jakieś nieuzasadnione opłaty od DPD. Powinniśmy zgłaszać to do Allegro, aby wyjaśnili sprawę, ponieważ nie widzę takich opłat w cenniku dostaw udostępnionym przez Allegro. Nie może być tak, że DPD nalicza tak wysokie opłaty.

Ja już wysłałem reklamację — radzę, żebyście zrobili to samo.

oznacz moderatorów
MiniHomeMart
#1 Nowicjusz

Właśnie otrzymałam odpowiedź od Allegro. Napisali, że podobnie jak wszyscy inni przewoźnicy, DPD ma określone wymagania dotyczące pakowania przesyłek w Ogólnych Warunkach (GTC). Jeśli przesyłka nie spełnia tych wymagań – na przykład jest nieprawidłowo zapakowana, niewystarczająco zabezpieczona albo użyto czarnej folii lub innych niestandardowych materiałów – DPD ma prawo naliczyć dodatkową opłatę. Najczęstsze powody takich dopłat to:

użycie czarnej folii

nieprawidłowo zapakowane opony

przesyłki o nieregularnym kształcie

niewystarczające opakowanie

DPD nie ma obowiązku oceniać poprawności opakowania w momencie przyjęcia przesyłki ani dostarczać dowodów fotograficznych nieprawidłowego opakowania, jeśli paczka nie została otwarta. Na tej podstawie mogą oni samodzielnie naliczyć i potrącić taką opłatę.

Nie wiem, jak dołączyć zrzut ekranu, dlatego zacytowałam fragment odpowiedzi od Allegro.

Szczerze mówiąc, byłam w szoku po przeczytaniu tej odpowiedzi. Nie mają obowiązku przedstawienia żadnych dowodów? Sprzedaję towar za 17 PLN. Oni pobierają opłatę za transport, prowizję Allegro, a teraz jeszcze dodatkową opłatę aż 121 PLN.

Wkładam w to swój czas, pracę i pieniądze, a oni po prostu naliczają 121 PLN, bo tak chcą. W efekcie ponoszę ogromną stratę.

Chcę też dodać, że jestem pewna, iż moje paczki były zapakowane prawidłowo. W poprzednich miesiącach wysyłałam je dokładnie w taki sam sposób i nigdy nie było żadnej dopłaty w wysokości 121 PLN. Te opłaty pojawiły się dopiero w grudniu.

Nie używam czarnej folii, nie wysyłam opon, a moje przesyłki nie mają nieregularnego kształtu ani nadmiernych rozmiarów. Paczki są normalnie zapakowane i zabezpieczone.

Dlatego tym bardziej nie rozumiem, na jakiej podstawie została naliczona tak wysoka dodatkowa opłata.

Ludzie, co powinnam zrobić w takiej sytuacji? Czy można to jakoś zaskarżyć? Czy ktoś miał podobne doświadczenie? Te dodatkowe opłaty są dla mnie naprawdę ogromne..

oznacz moderatorów
MiniHomeMart
#1 Nowicjusz

Napisałam też mail do Allegro z prośbą o pomoc w sprawdzeniu sprawy z DPD, ponieważ wygląda na to, że problem dotyczy tylko DPD w Polsce i pojawił się dopiero w grudniu. Pomyślałam, że może to być jakiś błąd systemu po stronie DPD.

Jednak Allegro odpisało mi wprost, że przekazali już wszystkie informacje (że DPD ma prawo naliczyć taką opłatę bez przedstawiania dowodów) i że nie chcą już otrzymywać ode mnie kolejnych wiadomości w tej sprawie.

Boże… naprawdę się tego nie spodziewałam. Nie sądziłam, że Allegro w ogóle nie ma żadnego systemu ochrony dla sprzedawców.

Co mam teraz zrobić? Czy ktoś miał podobną sytuację? Kwota, którą mi potrącili, jest dla mnie naprawdę bardzo duża. 😞

oznacz moderatorów
drekenzes
#19 Nestor ⭐

@MiniHomeMart Podpowiedz AI:

W przypadku Allegro DPD, opłaty za przesyłkę niestandardową to najczęstsza przyczyna "rachunku grozy" na koniec miesiąca. System DPD działa tak, że paczka przechodzi przez automatyczny sorter – jeśli czujniki wykryją coś, co nie jest idealnym prostopadłościanem, opłata naliczana jest automatycznie podczas sortowania w oddziale.

Oto kiedy dokładnie DPD doliczy Ci karę (zazwyczaj od 15 zł do nawet 100 zł netto dodatkowo do ceny paczki):

1. Kształt (Złota zasada prostopadłościanu)

To tutaj wpada większość sprzedawców. Paczka musi być w kartonie o równych ścianach.

• Folia stretch: Jeśli owiniesz karton czarną folią stretch, sorter może mieć problem z jej przesunięciem (folia "haczy" o gumowe pasy). DPD często klasyfikuje to jako niestandard.

• Okrągłe tuby / worki: Jeśli wysyłasz coś w formie tuby (np. siatkę plastikową dla kur lub zwiniętą grykę w worku), to na 100% zapłacisz za niestandard, bo taka paczka się turla na taśmie.

• Wystające elementy: Jeśli z kartonu wystaje rączka, ucho albo jest on "wybrzuszony" (bo upchałeś tam za dużo siatki), czujnik laserowy uzna to za błąd wymiaru.

2. Sposób pakowania

• Łączenie paczek: Jeśli skleisz dwa kartony taśmą w jeden "pociąg" – to jest niestandard.

• Luźna taśma: Jeśli taśma klejąca odstaje lub "dynda", może wkręcić się w maszynę. DPD dolicza za to opłatę za obsługę ręczną.

3. Wymiary i Waga

• Przekroczenie max. długości: Standard w DPD to zazwyczaj 150 cm (najdłuższy bok). Jeśli Twój słupek do siatki ma 151 cm – masz niestandard.

• Suma wymiarów: ($2 \times \text{szerokość} + 2 \times \text{wysokość} + \text{długość}$) nie może przekroczyć 300 cm. Jeśli wyjdzie 301 cm – dopłacasz.

#19 Nestor ⭐

@MiniHomeMart Koperty vs DPD:

Wysyłka w kopercie (nawet bąbelkowej) w Allegro DPD to temat rzeka, bo systemy sortujące DPD są zaprogramowane pod paczki, a nie listy. Jeśli wrzucisz coś do koperty, musisz bardzo uważać, żeby nie wpaść w pułapkę opłat dodatkowych.

Oto jak to wygląda w praktyce:

1. Kiedy koperta jest "Standardem"?

DPD uzna kopertę za przesyłkę standardową tylko wtedy, gdy:

• Jest to typowa koperta tekturowa (tzw. koperta kurierska/sztywna).

• Jest to foliopak DPD (oryginalny szaro-biały worek kurierski), pod warunkiem, że w środku nie ma rzeczy, które robią z niego "kulę" lub "wałek".

• Koperta jest płaska i ma regularny kształt.

2. Kiedy naliczą Ci "Niestandard"?

Niestety, w DPD koperta bąbelkowa o nieregularnym kształcie to najczęstszy powód dopłat. Naliczają je, gdy:

• Efekt "Poduszki": Jeśli do małej koperty bąbelkowej wsadzisz coś grubego (np. kłębek drutu do siatki lub dużą garść nasion gryki), koperta zrobi się wypukła. Na sorterze taka "poduszka" nie leży stabilnie, tylko się obraca – automat wyrzuca ją do obsługi ręcznej.

• Foliowanie koperty: Jeśli owiniesz kopertę taśmą klejącą "na mumię" (żeby się nie rozdarła), skaner może uznać, że powierzchnia jest zbyt śliska lub odblaskowa dla laserów.

• Mały rozmiar: Paradoksalnie, zbyt mała koperta (np. rozmiar A6 lub mniejszy) może utknąć w szczelinach sortera. DPD wymaga, aby minimalne wymiary etykiety mieściły się płasko na jednej stronie paczki.

3. Pułapka "DOX" (Przesyłka dokumentowa)

W cennikach Allegro DPD często widzisz opcję DOX (dokumenty).

• Uwaga: To dotyczy wyłącznie papieru! Jeśli w kopercie typu DOX wyślesz np. nasiona, mały kamień lub części do pieca, a kurier to wyczuje lub prześwietli – system automatycznie przekwalifikuje to na paczkę standardową i doliczy sporą karę za błędną deklarację zawartości.

Jak wysyłać tanio i bezpiecznie:

1. Zawsze używaj foliopaków: Jeśli wysyłasz nasiona gryki lub drobiazgi do biżuterii, włóż kopertę bąbelkową do środka foliopaku kurierskiego. Foliopaki są traktowane priorytetowo jako standard.

2. Usztywnienie: Do koperty bąbelkowej włóż kawałek sztywnej tektury. Dzięki temu koperta pozostanie płaska i przejdzie przez sorter bez problemów.

3. Etykieta: Naklejaj ją zawsze na największej, płaskiej stronie. Nie zginaj jej na krawędziach koperty, bo skaner jej nie odczyta, co znowu skończy się opłatą za "obsługę ręczną".

#1 Nowicjusz

Dzień dobry. Ten problem pojawił się tylko w przypadku DPD w Polsce i tylko w grudniu. Jak byście się czuli, gdybyście ciężko pracowali przez cały miesiąc, a potem nagle pojawiły się dodatkowe opłaty na kilka tysięcy PLN? Cały dochód, który ciężko wypracowaliście, po prostu znika, a firma, która pobiera te pieniądze, nie musi nawet niczego udowadniać.

oznacz moderatorów
Tulimi
#7 Wielbiciel

Jesteśmy również zirytowani całą sytuacją z dodatkowymi opłatami. W Czechach ta sytuacja jest już rozpatrywana przez grupę przedsiębiorców. To prawdziwe oszustwo na sprzedawcach, a jeśli Allegro tolerowało DPD, co będzie dalej?
Pobrali pieniądze z wirtualnego portfela, bez ostrzeżenia, po prostu je wzięli. Jesteśmy ciekawi, jak na to zareagują.

oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MiniHomeMart @Tulimi 

Jak nadajecie z Czech, to obowiązuje wasz czeski regulamin DPD oraz czeskie prawo pocztowe. I teraz czy paczka jest niestandardowa dla DPD PL, czy dla DPD CZ?
A ponieważ to przesyłki transgraniczne, to jeszcze wchodzi w grę Regulamin dotyczący paczek (Parcel Post Regulations), który stoi wyżej niż prawo krajowe (jest to akt prawa międzynarodowego i to globalny).

oznacz moderatorów
MiniHomeMart
#1 Nowicjusz

@pecela wiem, czy moje paczki rzeczywiście zostały uznane przez DPD za niestandardowe. Wcześniej pytałem DPD w Czechach i powiedziano mi, żebym skontaktował się z Allegro, natomiast Allegro odpowiedziało, że przewoźnik może naliczać dodatkowe opłaty bez konieczności przedstawiania dowodów.

Czy w takiej sytuacji powinienem ponownie zapytać DPD w Czechach o tę sprawę, czy raczej skontaktować się bezpośrednio z DPD w Polsce?

Jestem tylko małym, prywatnym sprzedawcą. Te dodatkowe opłaty są dla mnie bardzo wysokie i przekraczają moje możliwości finansowe. Co powinienem zrobić w takiej sytuacji?

Jak według Ciebie wygląda szansa na odzyskanie tych pieniędzy i wyzerowanie ujemnego salda na koncie?

oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MiniHomeMart

To czy paczka jest standardowa czy niestandardowa decyduje regulamin przewoźnika w kraju nadania. Kraj docelowy nie może tego sobie potem zmienić.

oznacz moderatorów
MiniHomeMart
#1 Nowicjusz

@pecela Dziękuję za odpowiedź. Według informacji od Tulimi DPD w Czechach jest w porządku, ale po przyjeździe do Polski pobrano dodatkowe opłaty. Zatem standardy w Czechach są prawidłowe, a w Polsce nie. I według Ciebie przesyłka powinna być opłacona według standardów nadawcy. Czyli jest duża szansa na odzyskanie pieniędzy, prawda?

oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MiniHomeMart

Składasz reklamację do DPD w Czechach i dołączasz do niej pełnomocnictwo Allegro (może je pobrać z ustawień cennika wysyłki).

A i nie wiem jak w Czechach, ale w Polsce odpowiedź na reklamację pocztową jest sformalizowana. Ale powinno być podobnie, bo to inkorporacja prawa UE.

Potem możesz poprosić CTU (Český telekomunikační úřad) o pomoc.

oznacz moderatorów