anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nieprawidłowe naliczanie średniego czasu odpowiedzi i punktów w przeciągu 24h

MAMY ROZWIĄZANIE!
komisbialystok2
#9 Pomysłodawca

Dzień dobry,

zgodnie z danymi systemowymi średni czas odpowiedzi na pytania oraz wiadomości w skali miesiąca wynosi u mnie 6,34 min.
Mimo to codziennie obserwuję ujemne naliczanie punktów (-5 punktów w skali 24-godzinnej), co uważam za nieuzasadnione i niezgodne z rzeczywistą aktywnością.

Przez ostatnie 30 dni każdorazowo odpowiadałem na wszystkie pytania klientów oraz wiadomości w dyskusjach. Posiadam zapisy i historię potwierdzającą terminowe odpowiedzi.

W obecnej formie system wygląda na błędnie działający, co prowadzi do niesprawiedliwej oceny sprzedawców. Nie dziwi mnie fakt, że część sprzedających decyduje się na korzystanie z automatycznych botów do odpowiedzi, jednak nie każdy sprzedawca chce lub powinien być do tego zmuszany.

Uprzejmie proszę o:

• weryfikację poprawności naliczania punktów na moim koncie,

• korektę ewentualnych błędów systemowych,

• lub zmianę zasad naliczania tak, aby odzwierciedlały one rzeczywisty czas odpowiedzi, a nie dane obarczone błędem.

Zależy mi na uczciwej i transparentnej ocenie jakości obsługi.

Z poważaniem

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9
matt_rose
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

Cześć @komisbialystok2, przekazałem Twoją prośbę do odpowiedniego działu.
Wrócę do tego wątku, gdy tylko otrzymam odpowiedź 🙂

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów
matt_rose
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

Wracam @komisbialystok2, tak jak wspomniałeś, terminowość odpowiedzi liczona jest z ostatnich 30 dni, podobnie jak pozostałe obszary jakości sprzedaży.
Ponieważ w ostatnich dniach pojawiły się odpowiedzi udzielone po 15, 16 czy 17 godzinach, a w grudniu były to odpowiedzi po 7, 8 i 9 godzinach, to wraz z upływem kolejnych dni wcześniejsze, szybsze odpowiedzi przestają być uwzględniane w statystykach.
Nie zostały stwierdzone żadne nieprawidłowości.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów
komisbialystok2
#9 Pomysłodawca

Dziękuję, rozumiem. Proszę jednak wziąć pod uwagę, że nie pracujemy 24 godziny na dobę. Odpowiedzi możemy udzielać wyłącznie w godzinach pracy, czyli przez około 8 godzin dziennie.

Przykładowo: jeśli klient napisze wiadomość o godzinie lekko przed 16:00, a nasz czas pracy kończy się o 16:00, to w jaki sposób system nalicza czas odpowiedzi w takiej sytuacji?

oznacz moderatorów
GraviHaft
#8 Zapaleniec

Cześć. Mam podobny problem. Zwykle odpowiadam po kilkunastu minutach. Raz, cztery dni temu zdarzyło mi się, że odpowiedziałem klientowi, który napisał o 1.44, dopiero rano po 6 godz i 48 min. I co? Wasz system w ogóle nie uwzględnia średniej z 30 dni. Wyświetla mi się ten "średni" czas z jednej odpowiedzi. Oczywiście punkty odjęte. Wczoraj założyłem autorespondera. Akurat ktoś napisał. Jest szybka odpowiedź bota, zaraz potem moja. A w tej Waszej "średniej" wciąż to samo...

oznacz moderatorów
sl-aw-ek
#18 Luminarz

@GraviHaft statystyki są aktualizowane tylko raz dziennie. 

oznacz moderatorów
GraviHaft
#8 Zapaleniec

To wiem. Pozostaje problem tzw. średniej. Z matematyki wiadomo, że średnia powinna być liczona jest z wszystkich wiadomości. Jeśli ich było np. 5, to z pięciu. Oczywiście z pominięciem weekendowych. A w moim przypadku tylko z tej jednej, pechowej. Pozostałych jakby nie było. Nie ma w raporcie, nie ma w statystykach jakości sprzedaży jako ten właśnie średni czas. 

oznacz moderatorów
sl-aw-ek
#18 Luminarz

@GraviHaft Liczy się tylko pierwsza odpowiedź i tylko na "Pytanie o przedmiot". 
"Pytanie o zakup" nie jest brane pod uwagę. 

oznacz moderatorów
GraviHaft
#8 Zapaleniec

I tu jest pies pogrzebany. Podobno Allegro troszczy się o kupujących. A tu masz. Klient pyta się o zakupiony przedmiot. Mogę go olać i odpowiedzieć kiedy zechcę i jest spoko w punktacji, choć nigdy sobie na to nie pozwolę, bo po pierwsze chcę by klient wrócił do mnie z następnym zakupem, a po drugie dał pozytywa 🙂 Natomiast pytanie o przedmiot, to często kończy się ciszą. Mi potencjalny klient ani nic nie zakupił, ani nawet nie odpisał zwyczajowe dziękuję (choć na to akurat nie zwracam uwagi). Tak jest w jakichś 80-90% zapytań. Sprzedający nic z tego zwykle nie ma, a tam gdzie też, a może przede wszystkim liczy się jakość obsługi klienta (zresztą w poleceniach mam fajne pozytywne wpisy z tym związane i 100% poleceń), to allegro w ogóle nie bierze pod uwagę szybkości odpowiedzi.

oznacz moderatorów
TechartGSM
#14 Krzewiciel

@komisbialystok2 Trochę mało precyzyjne jest to co napisałeś... Jak dla mnie to masz 85/100 punktów, i tak powinno być. Gdzie więc tkwi problem? Doprecyzuj proszę.

oznacz moderatorów