anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Niesprawiedliwa ocena „Terminowe odpowiedzi” – tylko jedna wiadomość i –450 pkt

MAMY ROZWIĄZANIE!
xenatek_shop
#7 Wielbiciel

Dzień dobry,

chciałbym zwrócić uwagę na sytuację, która moim zdaniem pokazuje poważny problem w sposobie naliczania punktów w mierze „Terminowe odpowiedzi” oraz „Średni czas odpowiedzi”.

W ciągu ostatnich 30 dni otrzymałem tylko jedną wiadomość – nie była to wiadomość z pytaniem od kupującego, tylko informacja/ostrzeżenie od użytkownika EUROLOOK dotycząca znaku towarowego. Wiadomość ta nie wymagała żadnej reakcji z mojej strony i nie dotyczyła zakupu, obsługi klienta ani zamówienia.

Mimo to system potraktował ją jak „pytanie klienta”, a ponieważ nie udzieliłem odpowiedzi w ciągu 24 godzin, otrzymałem –450 pkt i wskaźnik 0%, co drastycznie obniżyło jakość mojego konta i spowodowało utratę statusu.

Uważam, że takie podejście jest niesprawiedliwe – jedna wiadomość, która nie wymagała odpowiedzi, nie powinna powodować tak ogromnej straty punktów i spadku statusu.

📌 W związku z tym uprzejmie proszę o ponowne przeanalizowanie tej sytuacji, usunięcie tej jednej wiadomości z oceny i przywrócenie niesłusznie utraconych punktów jakości.

Czy Allegro planuje również zmianę tego mechanizmu w przyszłości, aby uwzględniał on treść wiadomości lub minimalną liczbę kontaktów, poniżej której system nie powinien tak drastycznie karać sprzedawców?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozytywne rozpatrzenie mojej prośby.

Z poważaniem,
Oleksandr Kukula

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Wszyscy mamy obowiązek odpowiadać na wiadomości czy one jej potrzebują czy nie  ,dlaczego Masz być traktowany w sposób wyjątkowy ?  ,nawaliłeś to bierz to na klatę i ustaw sobie automatyczne odpowiedzi .

oznacz moderatorów
xenatek_shop
#7 Wielbiciel

Rozumiem Twój punkt widzenia i nie chodzi mi o „specjalne traktowanie”. Odpowiadanie na wiadomości to oczywiście nasz obowiązek – z tym się zgadzam.
Problem polega na tym, że ta wiadomość nie pochodziła od kupującego i nie była pytaniem dotyczącym zamówienia czy obsługi klienta, tylko była to informacja/ostrzeżenie prawne od innego użytkownika, która w ogóle nie wymagała odpowiedzi.

Uważam, że w takich sytuacjach system powinien rozróżniać typ wiadomości albo przynajmniej nie karać sprzedawcy aż –450 pkt za jedną wiadomość, która nie była związana z obsługą klienta. Chodzi mi nie o uniknięcie odpowiedzialności, a o bardziej sprawiedliwe zasady dla wszystkich.

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@xenatek_shop Nie masz odpowiadać na pytania tylko na wiadomości 😅

System i punktacja jaka jest wszyscy wiemy ale kto i jak miałby weryfikować czy dana wiadomość wymaga odpowiedzi czy nie?
Co jeśli Ty uznasz, że dana wiadomość nie będzie wymagać odpowiedzi a 'system' uzna że tak?
Do kogo wtedy pretensje?

oznacz moderatorów
xenatek_shop
#7 Wielbiciel

Masz rację – zdaję sobie sprawę, że system działa w taki sposób i że liczy się sam fakt odpowiedzi, a nie treść wiadomości.
Nie chodzi mi jednak o to, żeby ktoś teraz analizował każdą wiadomość ręcznie. Chodzi o to, że przy małej liczbie wiadomości jeden taki przypadek ma nieproporcjonalnie ogromny wpływ – od razu –450 pkt i utrata statusu.

W moim przypadku ta wiadomość nie pochodziła nawet od kupującego i nie dotyczyła obsługi zamówienia, dlatego trudno uznać ją za element jakości obsługi klienta.
Zgadzam się, że system musi być prosty, ale może warto rozważyć minimalną liczbę wiadomości, poniżej której kara nie jest tak drastyczna, albo rozróżnienie między kontaktem kupującego a wiadomością z zewnątrz.

Nie chodzi mi o „uciekanie od odpowiedzialności”, tylko o bardziej sprawiedliwe zasady, które nie karzą tak surowo za jedną sytuację niezwiązaną ze sprzedażą.

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Jeśli masz pomysł na usprawnienie działania systemu to:

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zg%C5%82o%C5%9B-sw%C3%B3j-pomys%C5%82/idb-p/zglos-pomysl

Aczkolwiek nie nastawiaj się, że zostanie on zrealizowany nawet jeśli zostanie zaakceptowany. 
Na rozwiązania poważniejszych problemów tu się czeka po kilka lat 🙂 

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

OO ..czym Ty mówisz , system allegro nie odróżni podkładu kolejowego od podkładu / na twarz /  ,a chcesz żeby rozróżniał treść wiadomości ... Masz odpowiadać i koniec .

Masz przykład z posobnej sytuacji 

Bez tytułu.png

oznacz moderatorów
xenatek_shop
#7 Wielbiciel

Rozumiem Twój punkt widzenia i wiem, że system Allegro nie analizuje treści wiadomości – z tym się zgadzam.
Różnica polega jednak na tym, że w moim przypadku ta wiadomość nie pochodziła od kupującego i nie dotyczyła produktu, zamówienia ani obsługi klienta, tylko była ostrzeżeniem prawnym od innego użytkownika.

To nie jest sytuacja jak w Twoim przykładzie – tam klient zwraca się w sprawie oferty i kontaktuje się w kontekście sprzedaży.
Tutaj wiadomość nie miała żadnego związku z obsługą klienta, a mimo to spowodowała –450 pkt i utratę statusu. I właśnie dlatego uważam, że warto zastanowić się nad rozwiązaniem, które uwzględniałoby takie przypadki – bo nie chodzi o to, żeby nie odpowiadać, tylko żeby system nie karał tak drastycznie za sytuacje niezwiązane z obsługą kupujących.

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

nie @xenatek_shop to nie klient  ,dla lepszego rozeznania załączę inny wycinek tej samej konwersacji 

Bez tytułu.png

oznacz moderatorów
musashi2007_AL
#8 Zapaleniec

@xenatek_shop Po prostu odpowiadaj na wszystkie wiadomości. Napisz cokolwiek "Dzień dobry", "Dziękuję za informację" itp.
I po problemie.

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Pilnuj konta i odpowiadaj na głupie pytania to jakość podskoczy. Mnie kiedyś naciągacz wysyłał wiadomości o wpłacie i co musiałam odpisać, więc grzecznie odpisywałam, że nie mam wpłaty i niech skontaktuje się z Allegro. A równolegle podawałam na forum konto do sprawdzenia...

Ps. nie ma za co xD

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
(Dzień bez awarii to dzień stracony).
oznacz moderatorów
xenatek_shop
#7 Wielbiciel

Rozumiem, że obecnie najprostsze rozwiązanie to odpowiadanie nawet krótkim „Dzień dobry” czy „Dziękuję za informację” – i faktycznie tak większość sprzedawców robi.
Moim celem nie jest jednak obejście systemu, tylko zwrócenie uwagi na to, że obecne zasady nie odzwierciedlają rzeczywistej jakości obsługi – zwłaszcza gdy wiadomość nie pochodzi od kupującego i nie dotyczy zamówienia.

W takiej sytuacji jedna wiadomość może oznaczać –450 pkt i utratę statusu, co jest nieproporcjonalne do rzeczywistej „jakości obsługi”.
Dlatego uważam, że warto dyskutować o zmianie zasad, a nie tylko dostosowywać się do nich.

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@xenatek_shop Podyskutować sobie można ale to niczego nie zmieni.

Wkleiłem Ci link gdzie można zgłosić swój pomysł ale to też niczego nie zmieni bo Allegro nikogo nie słucha i robi co chce 😅

oznacz moderatorów
xenatek_shop
#7 Wielbiciel

Tak, właśnie skorzystałem z linku, który wkleiłeś, i dodałem tam swój pomysł dotyczący zmian w mierze „Terminowe odpowiedzi”.
Zdaję sobie sprawę, że nie wszystko zmienia się od razu, ale uważam, że jeśli nikt nie zgłasza problemów, to tym bardziej nic się nie zmieni.

Dlatego chcę ten temat poruszać dalej i pokazać, że dla sprzedawców to realny problem – zwłaszcza przy małej liczbie wiadomości, gdzie jedna sytuacja potrafi zrujnować cały wynik jakości.
Im więcej osób poprze ten pomysł, tym większa szansa, że Allegro zwróci na to uwagę i wprowadzi bardziej sprawiedliwe rozwiązania.

oznacz moderatorów