Problem z wystawieniem zestawu 2x4GB RAM Samsung w katalogu Allegro
Chcę wystawić zestaw 2 szt. pamięci Samsung M471B5273CH0-CH9 (2x4GB = 8GB łącznie).
Model producenta występuje wyłącznie jako pojedynczy moduł 4GB – Samsung nigdy nie sprzedawał fabrycznego zestawu 2x4GB pod jednym kodem ani EAN.
Jednocześnie Allegro w formularzu tworzenia produktu dopuszcza taką sprzedaż, ponieważ dostępne są pola:
Pojemność całkowita
Liczba modułów
Pojemność pojedynczego modułu
Co sugeruje możliwość wystawienia zestawu jako jednego produktu (np. 8GB = 2x4GB).
Problem polega na tym, że:
jeśli wybiorę producenta Samsung → system wymaga weryfikacji nowego produktu (której nie da się przejść, bo producent nie oferował takiego zestawu),
jeśli wybiorę „nieznany producent” → mogę utworzyć produkt, ale traci on powiązanie z marką Samsung i pogarsza to filtrowanie oraz wyszukiwanie.
Kategoria wymaga połączenia z katalogiem, więc nie mogę wystawić zestawu swobodnie jako oferty bez tworzenia nowego produktu.
Pytanie:
Jak poprawnie wystawić zestaw 2 identycznych modułów tego samego modelu, aby:
nie tworzyć fikcyjnego produktu producenta,
nie używać „nieznany producent”,
a jednocześnie sprzedawać komplet jako jedną ofertę (2x4GB = 8GB)?
@www-lapkom24-pl proponuję, abyś w tej sytuacji stworzył zestaw produktów.
Wtedy w jednej ofercie wystawisz dwie sztuki produktu, który mamy już w katalogu.
W tym artykule znajdziesz wszystkie informacje o zestawach produktów.
Jeśli chodzi o to, nie ni rozumiem jak mam to zrobić.
@www-lapkom24-pl wybierz proszę jeden produkt, a następnie już na formularzu wystawiania zaznacz proszę checkbox pod parametrem Stan: "Wystawiam wiele sztuk produktu jako zestaw" i podaj liczbę produktów w zestawie.
Zaznaczyłem jako zestaw. W tej sytuacji opisu aukcji ani ceny nie zmieniam ?
Zrobiłem taki zestaw. To nie rozwiązuje problemu. W wyszukiwaniu pojemność całkowita, nadal jest tylko 4GB. Jeśli dajecie możliwość wpisania w parametrach pojemność całkowita: 8GB, liczba modułów: 2, pojemność pojedynczego modułu: 4GB, to dlaczego nie można z tego skorzystać ?
@www-lapkom24-pl żeby utworzyć taką ofertę musiałbyś dodać całkowicie nowy produkt do katalogu, ale też mieć kod EAN dla tego przedmiotu.
Samsung nie ma takiego kodu EAN dla 2x4GB, a allegro robi pod górkę, bo niby tak są parametry skonstruowane że można dodać aukcję z 2 sztukami Pamięci RAM, a le nie można. Dlaczego dla innych marek nie ma takich utrudnień ?
@www-lapkom24-pl w przypadku innych marek również nie można wystawić produktu z innymi wartościami parametru, o ile nie jest to osobny produkt z innym kodem EAN.
Parametry odnoszą się do produktu (i muszą być zgodne z danymi w katalogu), nie do oferty, w przypadku tego zestawu nie oferujesz pamięci RAM o wielkości 8GB, tylko 2x4GB.