anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Numer BDO czy obowiązkowy?

Inner-Child
#7 Wielbiciel

Witam

Ostatnio otrzymałem informację od allegro o konieczności uzupełnienia numeru BDO.

Do tej pory nie musiałem tego robić i nie mam nadanego takiego numeru.

Sama dzaialnosc polega na handlu tylko i wyłącznie przez portal allegro, nie jest związana z produkcją czy usługami. A wysyłane sa klocki, ktore nadawane sa w kartonowych opakowaniach.

Czy w takim przypadku muszę mieć nadany numer BDO?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam 

oznacz moderatorów
32 ODPOWIEDZI 32

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@cztery_bez_atu Zanim zaczniesz swoje pouczenia to proponuje ci się zapoznać się z podstawowymi terminami Z BDO. Kolejna osoba "wiedząca lepiej", a podajesz link do zwolnienia z wytwarzania odpadów. Pakując towar w karton nie wytwarzasz odpadów (ten staje się odpadem dopiero u klienta) tylko wprowadzania produkty w opakowaniach na rynek. Zwolnienie które podajesz dotyczy odpadów, a nie opakowań. Co do wprowadzania opakowań obowiązuje od pierwszego kartonika, nie ma żadnych zwolnień.

cztery_bez_atu
#15 Entuzjasta

Aż dziwne że kontrola z WOŚ którą miałam jakieś półtora roku temu podała mi ten właśnie adres stwierdzając że jeżeli używam wyłącznie opakowań z odzysku to nie muszę się rejestrować a tam mam sprawdzać czy nie przekroczyłam dopuszczalnych limitów w przypadkach zakupu materiałów opakowaniowych. Więc póki co stosuję się do zaleceń i śpię spokojnie. I mam nadzieję że tak już zostanie.

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@cztery_bez_atu ja bym się nie obawiał do końca urzędników, tym bardziej jeśli masz gdzieś na papierze taką decyzję do celów dowodowych. Martwiłbym się allegro, bo od 12 sierpnia może być taka sytuacja, że portal zacznie wygaszać oferty bez wpisanego numeru BDO, i nie sądzę, żeby interesowało ich że jakiś tam urzędnik stwierdził to, czy owo. Niby podczas środowego webinaru nie padło stwierdzenia o zawieszaniu kont, ale również tego nie wykluczono. Wszystko zależy od interpretacji przepisów, a allegro często wychodzi przed szereg. Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę, przepisy BDO są w dużym stopniu martwe i słabo egzekwowane. Od tego roku ma być znaczne ich uszczelnienie, a jak to najłatwiej zrobić ? Wyegzekwować, żeby portal dla przykładu taki jak allegro wymagał takiego numeru od sprzedawcy, w przypadku braku pojawią się sankcje. Ot i tego bym się bardziej bał niż kontroli z urzędu.

profitools
#10 Popularyzator

@cztery_bez_atu , niestety, ale @drekenzes ma rację. Nie wiem, jak z samymi używanymi kartonami, ale czymś je musisz zakleić; nie sądzę, żebyś tu używała taśmy klejącej z odzysku 🙂 

Mylenie opakowań transportowych wprowadzanych na rynek a opakowań będących odpadami w przedsiębiorstwie to bardzo częsta rzecz. Nadmienię, że za brak wpisu do BDO i sprawozdań grożą wysokie kary i odpowiada za nie przedsiębiorca. Jeśli to co piszesz o zaleceniach z WOŚ, masz na papierze, to będzie można się z ew. kary może i jakoś wykręcić. Chociaż podejrzewam, że kontrola była przeprowadzona w zakresie odpadowym - ale to tylko mój domysł.  Dla własnego dobra zalecałbym ponowne zagłębienie się w temat. Nam robi to wszystko firma, więc mamy w tym zakresie spokój. 
Pozdrawiam! 

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@profitools wszystkie materiały używane zostały już rozliczone przy wprowadzeniu na rynek jako nowe przez kogoś wcześniej, więc nie stanowią nowych opakowań i o to się martwić nie trzeba, ale to co nowe niestety powinno być uwzględnione w sprawozdaniu. 

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@cztery_bez_atu Sprzedajesz jako osoba prywatna, nawet gdybyś chciała to niby jak byś się w BDO zarejestrowała? Poza tym limity, które ci podali dotyczą odpadów opakowaniowych, a nie nowych opakowań używanych do wysyłek (taśma, kartony, wypełniacze). A kontrola WOŚ to raczej z innego powodu, zapewne handel częściami elektronicznymi trzeba było zweryfikować czy nie ma za tym czegoś nielegalnego.

cztery_bez_atu
#15 Entuzjasta

Póki co na wszelki wypadek wyciągnę sobie protokół z tamtej kontroli na wierzch, aby przypadkiem nie zniszczyć go kiedy przyjdzie czas na utylizację dokumentacji i będę czekała co będzie dalej. Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

oznacz moderatorów

Sly__
#1 Nowicjusz

Tutaj (w linku poniżej) chyba wszystko jest jasno opisane. Też jest dla mnie dziwne ponoszenie opłat za wprowadzenie opakowania, które zostało zakupione u polskiego producenta. Każdy z nas, w tym producent płaci wystarczająco dużo podatków, a tu kolejny wymysł od cioci UE.
A allegro pierwsze do rozliczania... To już jakimś US teraz jest allegro też? To może też napiszę teraz donos na Allegro do UOKiK o bezprawnym stosowaniu 8 dni zamiast 14 na zwroty. Mimo, że jestem konsumentem to uważam za społecznie szkodliwe wiele z działań allegro.
https://mikolajmaslinski.pl/odpady-komunalne-w-firmie-a-bdo-czyli-kiedy-firma-nie-podlega-wpisowi-do...

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Sly__ a wiesz dlaczego allegro rwie się do rozliczania. Bo tak sprytnie skonstruowano przepisy, żeby ich do tego zmusić. Od początku było wiadomo, że część sprzedawców nigdzie nie będzie się rejestrowała i nikt ich nigdy nie sprawdzi, ale UE postarała się, żeby w myśl tych nowych przepisów portale aukcyjne były traktowane tak samo jak sprzedawcy wprowadzający nowe opakowania/produkty na rynek. Jeśli nie będą kontrolować swoich użytkowników, to sami zapłacą za nich, w pewnym sensie przejma ich zobowiązania. Stąd taka nagonka na nas, żebyśmy się wszędzie samodzielnie rejestrowali, bo w innym wypadku allegro beknie za to.

KRZAGA_Outlet
#12 Orędownik

Czy wysyłasz klocki w opakowaniach producenta czy dodatkowo zabezpieczasz je swoimi kartonami?

oznacz moderatorów

EkoHome
#8 Zapaleniec

A rejestrował się ktoś teraz w BDO i po otrzymaniu numeru składał zaległe sprawozdania? Jak to jest, kiedy dokonasz rejestracji z datą bieżącą i sprawozdaniami zaległymi za 5 lat wstecz? Ktoś to przechodził? Pozdrawiam.

oznacz moderatorów

darog3
#9 Pomysłodawca

Podłączam się pod zapytanie:)

oznacz moderatorów

wyrobywelniane
#7 Wielbiciel

Jak się rejestrowałem 3 lata temu to z Urzędu Marszałkowskiego po złożeniu pierwszego sprawozdania dostałem informację żeby złożyć oświadczenie, że nie prowadziłem wcześniej sprzedaży lub złożyć zaległe oświadczenia 5 lat wstecz. Złożyłem, wyliczyłem kwoty do zapłaty wraz z odsetkami, zapłaciłem. 

oznacz moderatorów