anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Obliczony przewidywany czas dostawy na podstawie moich wczesniejszych dostaw jest nieprawidłowy..

ania_979
#7 Wielbiciel#

Witam,
Na moich aukcjach, przy metodach dostawy allegro podaje przewidywany czas dostawy na podstawie moich wcześniejszych dostaw.. Niestety, w rzeczywistości, nie jest on obliczony na podstawie moich wcześniejszych dostaw, ponieważ allegro podaje np. 9 dni dla paczki priorytetowej, podczas gdy wszystkie moje paczki docierają do klientów w jeden dzień roboczy od nadania. Czas wysyłki mam ustawiony na 2 dni, więc łączenie to max trzy dni. Sprzedaję ozdoby świąteczne, więc teraz w sezonie takie wprowadzanie klientów w błąd zniechęca do zakupów u mnie w obawie, że kupione rzeczy nie dotrą przed świętami.. a dotrą..
Jeśli chodzi o sam czas wysyłki, u mnie to 2 dni, a allegro wylicza mi czas na wysyłkę za każdym razem jak chce i mimo mojej deklaracji dwóch dni w aukcji, czasem mam napisane, że muszę wysłać na drugi dzień od zakupu, a czasem że np. 3 dni - i nie chodzi o zakupy w weekend.. takie rozbieżności mam non stop, również w czasie tygodnia roboczego..
Co tu się dzieję?
Proszę o wyjaśnienie tego stanu rzeczy, jeśli ktoś wie..

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

Ziolko39
#21 Demiurg#

@ania_979 Wszystko jest zgodnie z "danymi historycznymi oraz algorytmem Allegro"  > taką dostaniesz odpowiedź > te same bzdury są powtarzane kolejny rok > niestety ale przed świętami są równi i równiejsi > większość jest w tej pierwszej grupie😭

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Po prostu "duży" może więcej a reszta musi liczyć na ochłap .

oznacz moderatorów

folkowy-slesin
#11 Animator#

Nikt Ci tu nic nie wyjaśni dostaniesz wymijającą odpowiedź 🙂 tak jest zawsze przed świętami przyzwyczaj się 🙂

oznacz moderatorów

ania_979
#7 Wielbiciel#

No właśnie, już trochę doświadczenia z allegro mam i czytałam historie z tego forum, więc tak podejrzewałam, że po prostu zakłamywanie czasu dostawy, żeby zniechęcić klientów do jednych sprzedawców a zachęcić do innych 😞 Nie ma to jak zasłanianie się algorytmem, który stworzyli tak, żeby szkodzić części sprzedawców, mają wyczucie..

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@ania_979 nam również zależy, aby czas dostawy był możliwie jak najbardziej precyzyjny, więc obliczamy go na podstawie różnych czynników, m.in. deklaracji sprzedającego i historycznych danych. 
Przyznam, że nie rozumiem zupełnie, dlaczego mielibyśmy "szkodzić części sprzedawców", a w Twoim przypadku "szkodzić części" ofert, ponieważ w tych, w których deklarujesz wysyłkę w ciągu 24h (np. 13943519503) przewidywany czas dostawy to poniedziałek 23 grudnia,  a tam, gdzie deklarujesz wysyłkę w ciągu 2 dni (np. 16515499244) to minimum 8 dni i jest to związane z nachodzącym weekendem, świętami oraz czasem przewozu. 

Monika
   Moderatorka

Jak dostawa na czas - to Allegro!
   Wybieraj spośród tysięcy produktów i zamawiaj z dostawą przed Świętami.
oznacz moderatorów

ania_979
#7 Wielbiciel#

Nie, w tych ofertach, w których deklaruję wysyłkę w 24h, przewidywany czas to poniedziałek, ale tylko dla paczkomatu. A wszystkie moje wysyłki paczkami priorytetowymi docierały do klientów w jeden dzień. Również te z ostatnich, bliskich świętom, dni. Więc nie jest tu nic obliczanie na podstawie danych historycznych. Umieszczanie napisu, że czas dostawy dla paczki priorytetowej to 11 dni z dopiskiem, że jest to wyliczone na podstawie moich wcześniejszych dostaw, sugeruje że tyle zazwyczaj idą moje przesyłki,  co może zniechęcać klientów do zakupów u mnie, bo kto chciałby tyle czekać. A w rzeczywistości te paczki docierają na drugi dzień roboczy. Nie jest to w mojej ocenie w porządku. Paczkomat, dla którego wyświetlany czas dostawy to akurat u mnie najdroższa opcja dostawy, bo taki cennik ma przewoźnik. Tymczasem, klient mógłby zapłacić mniej za wysyłkę, a paczkę dostać w tak samo szybkim terminie. Uważam, że to jest zniechęcające klienta do zakupów.
Święta są w przyszły tygodniu. Na podstawie moich wcześniejszych dostaw jasno widać, że paczki priorytetowe do dnia dzisiejszego powinny mieć przewidywany czas dostawy w aukcji 1 dzień dla ofert z deklaracją wysyłki w 24h.

Wczoraj miałam ustawiony czas wysyłki dla wszystkich ofert dwa dni. A dostawy przewidywane były rzekomo na 8-12 dni, również paczkomatem. Zmieniłam czas wysyłki na 24h i nagle to skróciło czas wysyłki paczkomatem o tydzień...? Jaka tu jest logika?
Dziś, przy wysyłce w 24h, paczkomatem wg obliczeń allegro, przesyłka ma być w poniedziałek. Wczoraj w tej ofercie, wysyłka była zadeklarowana na 2 dni i wtedy przewidywany czas dostawy wynosił 9 dni... Więc koniec końców wychodzi na to, że paczki nadane jutro wg allegro mogą dotrzeć albo w 2 dni albo w 9 w zależności tylko i wyłącznie od tego jaki czas wysyłki wskażę a aukcji, a nie od samego dnia nadania, od którego w rzeczywistości czas dostawy zależy.

Moim zdaniem, przewidywany czas dostawy powinien być maksymalnie zgodny z rzeczywistością, a nie jest.

oznacz moderatorów

ania_979
#7 Wielbiciel#

Dodatkowo czas, który wylicza mi allegro na wysyłkę też mi się nie zgadza. Miałam wielokrotnie sytuacje takiego typu, że jeden produkt sprzedał się w poniedziałek, drugi we wtorek, obie aukcje miały zadeklarowane 2 dni na wysyłkę, a mimo to dla obu miałam ten sam termin wysyłki. Nie było w międzyczasie żadnych świąt, ani dni wolnych.

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @ania_979. Predykcja czasu dostawy jest uzależniona zarówno od Twoich deklaracji wysyłkowych, jak i danych historycznych oraz średniego czasu dostawy dla danej metody dostawy i dlatego przewidywania dostawy są różne, w zależności od przewoźnika. 
Tak jak wspomniała Monika; maksymalny czas dostawy w Twoich ofertach to obecnie 8 dni - żadna z ofert nie ma dostawy za 11 dni czy 12 dni. 

oznacz moderatorów

foto-hurtownia
#10 Popularyzator#

Zawsze wysyłamy towar w ten sam dzień, jeżeli zamówienie jest złożone przed godziną 14 - teraz oczywiście Allegro podaje godzinę 13.

Nie wiem skąd to wzięli, ale cóż, jest jak jest.

oznacz moderatorów