anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odmówiłam przyjęcia zwrotu kosmetyku . Kupujący żąda paragonu sprzedaży . Nie wiem co z tym zrobić

Grusza53
#8 Zapaleniec#

Kupujący zgłosił chęć zwrotu zakupionego kosmetyku. Ponieważ to kosmetyk nie wyraziłam zgody . Kupujący otworzył dyskusję , mnoży zarzuty dotyczące opakowania np że nie oryginalne , co łatwo sprawdzić , że jest firmowe. Grozi sądem, izbą handlową, "odpowiednim" komentarzem. Aktualnie zażądał paragonu sprzedaży . Od 20-stu lat jestem na Allegro , nigdy jako osoba prywatna nie wystawiałam żadnego paragonu . Moje pytanie , prośba o podpowiedź : czy mam jakiś obowiązek wystawiać paragon sprzedaży ? I prośba o podpowiedź jak postępować z takimi kupującymi ? W moim odczuciu pan niezadowolony z odmowy szuka "kija" a wszystko dotyczy pudru w perełkach marki Oriflame za 45 zl . 

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

LEW433
#21 Demiurg#
oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Grusza53 Widzę, że Twoich ofertach kosmetyków masz dodane warunki zwrotu i jego możliwość w ciągu 14 dni - jeśli w ofercie o której tu mowa była dodana możliwość odstąpienia od umowy i zwrotu to nie masz prawa go odmówić zasłaniając się sprzedażą prywatną.

Chyba, że była to oferta z lokalnie gdzie takich warunków nie masz.

oznacz moderatorów

ja_Nitka
#12 Orędownik#

@Grusza53 Twoja sprzedaż na Allegro wygląda jak działalność gospodarcza. Sprzedajesz nowe wody toaletowe i perfumy, a to są towary objęte obowiązkiem ewidencjonowania na kasie fiskalnej. Powinnaś wystawiać na to paragony. To że sprzedajesz z konta prywatnego nie zwalnia Cię z przestrzegania obowiązujących przepisów.

Jeśli w ofercie masz ustawione zwroty i nie było informacji o ograniczonym zwrocie, to nie możesz odmówić przyjęcia zwrotu.

oznacz moderatorów

ja_Nitka
#12 Orędownik#

@Grusza53 jeśli klient żąda dowodu sprzedaży, to jako osoba fizyczna powinnaś wystawić rachunek, chyba że minęło już 3 miesiące od wydania towaru, to wtedy nie masz takiego obowiązku.

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@ja_Nitka @Grusza53 

Trzy miesiące licząc od ostatniego dnia miesiąca w którym dokonano sprzedaży i to pod warunkiem że to faktura na osobę prywatną.

A sprzedaż perfum podlega zarówno obowiązkowi fiskalizacji, jak i rejestracji do VAT jako podatnik czynny. 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

sprzedaż lewo plus wkurzony klient = DONOS

oznacz moderatorów

milka1234567890
#18 Luminarz#

To się posypało.

oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#12 Orędownik#

@Grusza53 Trzeba kompletnie nie mieć wyobraźni, żeby się tak podkładać 🐭

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

Grusza53
#8 Zapaleniec#

Zgodnie z pouczeniem Allegro mam obowiązek w ramach sprzedaży SMART do przyjęcia zwrotu . Zwróciłam zapłatę i serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc . 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@Grusza53 dokładnie, to ukryta pułapka na prywaciarzy oferujących smart

oczywiście, gdy sprzedający wybiera smarta nie jest o tym bardzo istotnym fakcie informowany

oznacz moderatorów