Mam pytanie o reklamację zakładane w dyskusjach przez kupujących. Dlaczego, według allegro nie można odrzucić żądań reklamacyjnych Klienta w formie "zwrotu wpłaty", jeśli jest to pierwsza reklamacja i np. naprawić urządzenia? Z jakiego artykułu są zgłaszane reklamację poprzez dyskusję?
@luk510 sprzedający może w pierwszej kolejności zaproponować wymianę lub naprawę reklamowanego przedmiotu. Domyślam się, że odnosisz się do dyskusji dotyczącej zamówienia nr b76c27c0-2c27-11ef-bf28-8de68e63b3b7, w tym przypadku wiadomość Doradcy w dyskusji wynika z braku wydania decyzji reklamacyjnej po odesłaniu przez kupującego przedmiotu.
Chodzi o zamówienie a0326e00-cabb-11f0-ad29-91d35cc1fa50 Reklamację odrzuciłem. Jednak konsultant Allegro twierdzi, ze nie mogłem tego zrobić.
@luk510 dziękuję! Konsultuję tę sprawę z zespołem, który rozpatrzył wniosek kupującej, wrócę z informacjami, gdy otrzymam odpowiedź.
@luk510 dziękuję Ci za cierpliwość. W korespondencji dotyczącej wniosku przesłaliśmy szczegółowe wyjaśnienia w tej sprawie. Doradca nie twierdził, że nie możesz odrzucić reklamacji ale że nie zrobiłeś tego poprawnie. W dyskusji reklamację odrzuciłeś bez merytorycznego uzasadnienia przy jednoczesnym zastrzeżeniu, że usterka zostanie usunięta przez naprawę dopiero wtedy, gdy serwis potwierdzi jej występowanie. Czyli w teorii reklamację odrzucasz, ale jeżeli serwis stwierdzi wady to uznajesz i produkt naprawisz. Takie działanie ma na celu wydłużenie procesu reklamacyjnego i jest niezgodne z przepisam.
No właśnie problem w tym, że nie otrzymałem szczegółowego wyjaśnienia, konsultant odpowiedział "Tak jak już wcześniej napisaliśmy - napisał Pan o odrzuceniu roszczeń, nie reklamacji - Państwa wypowiedź nie jest tożsama z decyzją reklamacyjną.", gdy odpisałem, że odrzuciłem reklamację, a nie roszczenia oraz zamieściłem screena z dyskusji, gdzie wyraźnie napisałem o odrzuceniu reklamacji, a nie roszczeń konsultant odpisał " Wydana przez Państwa decyzja reklamacyjna powinna odnosić się bezpośrednio do wady wskazanej przez klienta w zgłoszeniu, tymczasem Państwa odpowiedź nie zawiera odniesienia do tych zastrzeżeń"
@luk510 roszczenie reklamacyjne / reklamacja to to samo konsultant ma zerową wiedze prawną czyli jak zwykle, oprócz stwierdzenia odrzucam reklamację / roszczenie reklamacyjne musisz podać dlaczego np powód nie udostępnienie przedmiotu reklamacji do ekspertyzy reklamacyjnej albo przedmiot uszkodzony mechanicznie w wyniku nieprawidłowego użytkowania przez konsumenta
Napisałem "żądania reklamacyjne w formie "zwrot wpłaty" został odrzucone w związku z tym, że jest to pierwsza reklamacja. Słuchawki zostaną przekazane do serwisu celem ekspertyzy zgłoszonej usterki, jeśli zgłoszona usterka się potwierdzi i nie powstała z winy użytkownika zostanie ona usunięta poprzez naprawę."

Czyli jeśli rozumiem, to jeśli Kinet prześle przedmiot do reklamacji w 14 dniu od zgłoszenia usterki, to muszę podjąć decyzję reklamacyjną w tym samym dniu i nie mogę odrzucić reklamacji np. z powodu przekazania urządzenia do ekspertyzy?
@Syrena_zT @la_nika @
Proszę o odpowiedź "Czyli jeśli dobrze rozumiem, to jeśli Klient prześle przedmiot do reklamacji w 14 dniu od zgłoszenia usterki, to muszę podjąć decyzję reklamacyjną w tym samym dniu i nie mogę odrzucić reklamacji np. z powodu przekazania urządzenia do ekspertyzy?
Otrzymałem odpowiedź, ze powinienem np. wykonać ekspertyzę rzeczoznawcy, jak miałem ją wykonać w 1 dzień skoro Klient odesłał urządzenie w 14 dniu?łał urządzenie w
@luk510 należało odrzucić reklamację cyt. powód niedostarczenie towaru podlegającego reklamacji w terminie ustawowym wystarczającym do wykonania rzeczowej ekspertyzy reklamacyjnej zaistniałej wady. Słuchawki na wniosek kupującego mogą zostac przekazane do producenta celem sprawdzenia istnienia usterki i jeśli nie wynika ona z nieprawidłowego uzytkowania zostaną przez niego naprawione na zasadzie przepisów wynikających z gwarancji.
@az1rael Tylko, że kupujący nie korzystał z gwarancji tylko reklamacji ustawowej z tytułu niezgodności towaru z umową
@luk510 dlatego po odrzuceniu reklamacji proponujesz gwarancję u producenta bo ten i tak najczęściej sprawdza towar pod kątem usterki więc u niego ten przedmiot i tak już jest
@luk510 reklamacje w dyskusji są z automatu składane z UK jako reklamacje z tytułu niezgodności z umową. Przy 1 reklamacji sprzedawca wybiera naprawa lub wymiana jeśli ją uzna, jesli odrzuci to rzecznik i sąd konsumencki zostaje kupującemu. Ale UK tez mówi że jeśli koszt naprawy . wymiany przekracza wartość przedmiotu sporu to może oddać kasę
Teoretyczne możnaby odrzucić taką reklamację, bo w ustawie wyraźnie jest napisane, że kupujący może żądać wymiany lub naprawy. Żądanie zwrot pieniędzy nie mieści w ustawowym katalogu żądań, więc teoretycznie jest to powód do odrzucenia reklamacji.
@luk510 z allegrowego na polski jak ci braklo czasu na ocenę reklamacji przez serwis wykwalifikowany bo paczka późno doszła ergo kipujący zwlekał z udostępnieniem to powodem odrzucenia ma być zbyt późne udostępnienie towaru do wykonania prawidlowej ekspertyzy reklamacyjnej przez serwis zewnetrzny producenta nadmieniając że przedmiot reklamacji został poddany ekspertyzie i że od odrzucenia reklamacji przysługuje kupujacemu odwołanie które rozpatrzysz w terminie 14dni potem masz odpowiedź producenta i działasz wg tego co stwierdził uzna przychylasz się do odwolania nie uzna podajesz merytoryczne odrzucenie z powodu x z ekspertyzy producenta
Klient zgłosił reklamację zegarka 15.12 (29.12 odesłał zegarek) z zadaniami "zwrotu wpłaty", 29.12 wydajemy.dezyzje reklamacyjną "w związku z tym , ze jest to pierwsza reklamacja Pana zadania reklamacyjne w fiormie "zwrotu wpłaty" zostały odrzuconez w związku z tym, że nie jestem eksoetrm w dziedzinie elektroniki, zegarek zostanie przekazany do serwisu Huawei celem przeprowadzenie ekspertyzy i weryfikacji zgłoszonej usterki, jeśli serwis potwierdzi występowanie usterki zostanie ona usunięta poprzez naprawę. Na co otrzymałem informację od konsultanta allegro "napisał Pan o odrzuceniu roszczeń, nie reklamacji - Państwa wypowiedź nie jest tożsama z decyzją reklamacyjną.", gdy odpisałem konsultantowi oraz zamieściłem screeny, gdzie czarno na białym była informacja o odrzuceniu reklamacji, a nie ruszxzsn konsultant odpisuje, "wszystko jest prawidłowo, nie mogl Pan odrzucić reklamacji", konsultant w ogóle nie odnosi się do tego, że przed chwilą napisal, że odrzuciłem roszczenia, a nie reklamację, gdy wysłałem.screeny z informacją "reklamacja została odrzucona."
Ustawa o prawach konsumenta stanowi, że to ty jako sprzedawca jesteś ekspertem i to ty masz wydać decyzję czy zgadzasz się z roszczeniem klienta czy nie. Także kwestia wymiany czy naprawy, to zadanie sprzedawcy (to ty decydujesz czy naprawisz samemu, czy skorzystasz z usług innej firmy, przy czym nie masz obowiązku korzystać z autoryzowanego serwisu).
A najprostsze odrzucenie reklamacji to "wskazana wada postała po sprzedaży produktu i nie jest wadą istniejącą w chwili sprzedaży". Oczywiście powinieneś to jeszcze udowodnić, ale są dwa wyjątki: charakter przedmiotu wyklucza istnienie tego typu wady ukrytej, drugi to rodzaj wady wyklucza aby mogła ona istnieć w chwili sprzedaży i pozostać niezauważoną w chwili doręczenia.