Dzień dobry,
Allegro notorycznie obciąża mnie opłatami za przekierowanie paczki, zwrot paczki do nadawcy, błędny adres czy numer telefonu od klienta są to opłaty od 1,5zł do nawet 13 zł . Nie wspominając już o opłatach za paczki niestandardowe które bardzo często są jednak standardowe.
Niestety oni nie zamierzają za to wziąć odpowiedzialności i na czacie poinformowano mnie że jest to zgodne z ich zapisem w regulaminie.
Ponadto według pracownika allegro mogę obciążyć tymi kosztami klienta - odpowiednio umieszczając informację że w przypadku przekierowania/ czy błędnego adresu mogę obciążyć ich adekwatną opłatą.
Jak wiadomo z pewnością klienci raz że nie przeczytają tej informacji w zakładce o dostawie, bo mają nawet często problem z przeczytaniem i zrozumieniem opisu produktu, to i tak z pewnością nie będą chętni tych opłat uregulować. Wysyłanie wezwań do zapłaty w przypadku paczek nieodebranych nie daje rezultatu bo połowa klientów i tak olewa temat, a kto z nas sprzedawców ma tak naprawdę czas walczyć o 20/30 zł w sadzie?
Dodatkowo stosując takie praktyki narażamy się na negatywne komentarze od klientów od których chcielibyśmy te środki uzyskać. A jak wiadomo allegro nie będzie miało podstaw do ich usunięcia.
Dlatego w związku z faktem że tych opłat jest coraz więcej i w przeciągu miesiąca zbiera się spora suma, uważam że powinniśmy coś z tym faktem zrobić. Może gdyby nazbierało się nas więcej i głosilibyśmy sprawę do UOKIK to coś zdziałamy ? Czy ktoś chętny podjąć jakieś działania w tym kierunku ?
@REHFIT udostępniając DPD zgodziłeś się na regulamin w którym jest że za przekierowanie doliczają Ci do rachunku 😞
Mimo to nie uważam że nie powinnam być obciążona kosztami które powstają z winy klienta.
Gdy zamawiam DPD z pominięciem Allegro np przez apaczkę/ furgonetkę nigdy nie doliczono mi takich opłat.
Ponadto nie mam przecież możliwości weryfikacji czy dane są poprawne, dlatego jak dla mnie opłatami powinni być obciążeni klienci nie my jako sprzedawcy
@REHFIT zmień przewoźnika lub walcz z DPD 😉
Super, ale nie pytałam o poradę 😉
Po prostu szukam chętnych którzy chcieliby coś z tym zrobić, może kilka takich zgłoszeń do UOKiK coś zdziała, jeśli tobie odpowiada bycie dojonym przez allegro na każdym kroku to luzik 😉
Z ciekawości: chodzi o przesyłki Allegro DPD Smart?