anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ostrzeżenie dla sprzedawców na Allegro – możliwe manipulacje wskaźnikami jakości?

virtualnet
#1 Nowicjusz#

Chciałbym podzielić się swoim doświadczeniem jako sprzedawca z  14 letnim doświadczeniem na Allegro, które może zainteresować innych użytkowników. Niedawno otrzymałem obniżenie rankingu sprzedaży za rzekome opóźnienie w wysyłce zamówienia. Oflagowany jako "Natychmiastowy" zakup został dokonany w dniu 27 listopada 2024 r. o godz. 20:36, a zgodnie z deklaracją "Natychmiast" czas na wysyłkę upływał 28 listopada 2024 r. o godz. 23:59. Przesyłka została nadana 28.11.2024 o 19:02, czyli przed upływem tego terminu, co potwierdza status „wysłane” w systemie. Mimo, że przesyłka została nadana w terminie określonym przez Allegro dla przesyłek "Natychmiastowych".

Po zgłoszeniu sprawy do obsługi klienta uzyskałem potwierdzenie, że wysyłka rzeczywiście odbyła się na czas, a moja prośba o wykluczenie tej transakcji z oceny jakości została skierowana do odpowiedniego działu. To pokazuje, że system może działać nieprecyzyjnie, a decyzje mogą wpływać na widoczność ofert i reputację sprzedawców.

Apeluję do innych sprzedawców, aby monitorowali swoje wskaźniki jakości i zgłaszali wszelkie nieprawidłowości. Takie sytuacje są powodem niesprawiedliwego obniżenia wyników.

Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Warto wspólnie dbać o rzetelność ocen i transparentność na platformie.

Pozdrawiam,

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

mix-mce
#14 Krzewiciel#

@virtualnet 

Dawno dawno temu ktoś w allegro napisał mi że wysyłka "natychmiast" dedykowana jest dla wysyłek elektronicznych email itp, takich które się wysyła w kilka minut z automatu (np kody licencyjne). Cała reszta, nawet jak wysyłasz tego samego dnia powinna być oznaczona "wysyłka 24h".

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

ja dokładnie to samo usłyszałam od konsultanta Allegro.

Towar ma chodzić na dostawach 24h w górę. Nie na natychmiastowych

oznacz moderatorów