Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Allegro polecam wystawiło mi Pit 11 na firmę która mam zawieszoną. Żadnych danych firmy w koncie nie mam, jest oni prywatne. Nie wiem jak do tego doszło. Teraz co z tym zrobić? Ktoś podpowie ?
Dziwne ponieważ jest to program tylko dla kont zwykłych.
Też jestem zdziwiona właśnie siadłam aby rozliczyc pit i zobaczyłam że mam na gov pit 11 z allegro polecam bez numeru PESEL tylko nip 😞
@Client:54333911 to że masz Nip zamiast pesel nie ma znaczenia 🙂 czy na dane firmy Ci wystawili ? Przecież do rozliczenia używa się nip i pesel na drukach możesz obydwa wpisać 🙂
@Client:54333911 jak byś polecał jako firma to byś wystawił im fakturę 🙂 więc pewnie się machnęli 😄 @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@Client:54333911 wyjaśniam to, dam znać, gdy otrzymam odpowiedź.
@Client:54333911 otrzymałam odpowiedź, że PITy jakie wysyłamy w ramach Allegro Polecam są zawsze na numer PESEL, ponieważ są to dokumenty wystawiane na osobę prywatną, nie na firmę. Czy na pewno sprawdziłaś odpowiedni druk?
Mam go teraz przed sobą, jest podany numer NIP mojej firmy która jest od 3 lat zawieszona.
Mam go teraz przed sobą, jest podany numer NIP mojej firmy która jest od 3 lat zawieszona.
@Client:54333911 otrzymałam informację, że sprawdziliśmy PIT jaki został do Ciebie wysłany i sprawdź proszę, czy nie patrzysz na pole 1 gdzie znajduje się NIP składającego, czyli Allegro. W danych podatnika podany jest numer PESEL.
@Client:54333911 przekazałam to do odpowiedniego działu, wrócę z informacjami, gdy tylko otrzymam odpowiedź!
@Client:54333911 wracam z odpowiedzią. To jest zrzut z podatki.gov.pl, tam są generowane pity na podstawie dokumentów źródłowych, więc ten screen może pochodzić z innego pitu niż pit 37. Czy możesz sprawdzić jakie dane są w dokumentach źródłowych i w e-mailu z PITem od nas?
Ponownie to sprawdziliśmy i został przesłany dokument z numerem PESEL.
Wszystko jest poprawnie. Jak masz nadany swój NIP, to będzie on zamiast PESEL-u na stronie e-PIT-a. NIP nadaje się osobie, a nie prowadzonej przez nią JDG, więc zawiesznie firmy czy nawet jej likwidacja nie wpływa na posiadany NIP (jest on nadawany na całe życie).
Aby zmienić NIP na PESEL zaloguj się na stronę https://urzadskarbowy.gov.pl/ kliknij w "Moje dane" -> "Mikrorachunek podatkowy", a następnie kliknij "Zmień identyfikator podatkowy" i wybierz "PESEL".
ps. Widzę, że NIP ze Szczytna (745 w NIP to US w Szczytnie).