Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
W dniu dzisiejszym otrzymałam maila o odłączeniu ofert od produktu i te oferty zostały zakończone przez allegro
Nie wiem dlaczego - produkty mają właściwe kody EAN, właściwe dane
W zakładce w ciągu 1 dnia połączenie ofert z produktem spadło mi o ponad 20% - pomimo tego że jak sprawdzam wszystko jest prawidłowo
Jak próbuję zmienić w ofercie wyszukując po kodzie EAN to mam komunikat : "Nie mamy jeszcze tego produktu w kategorii"
Po uzupełnieniu wszystkich danych (PRAWIDŁOWYCH) jest komunikat "Nie udało się połączyć oferty z Katalogiem produktów Allegro Parametr EAN w Twojej ofercie jest przypisany do innego produktu w Katalogu.
jak sobie sprawdzam to co chwilę liczba niepołączonych ciągle rośnie
@meduza czy możesz podać przykładowe numery ofert, które zostały odłączone? Skonsultuję to z odpowiednim działem i wrócę do Ciebie z informacją.
1. Tworzę nową aukcję, mam kod EAN producenta do sprzedawanego produktu.
2. Wybierz produkt z katalogu
3. Wyszukuję po EAN. "Nie mamy jeszcze tego produktu". Po nazwie produktu też go nie ma. Co ciekawe, jest kilka aukcji z tym produktem....
4. Ok, wracam do aukcji, wprowadzam kod EAN, wszystkie dane produktu..
5. Wystawiam aukcję.
5. "Nie udało się połączyć oferty z Katalogiem produktów Allegro
Parametr EAN w Twojej ofercie jest przypisany do innego produktu w Katalogu."
6. Hmm.... wchodzę na listę aukcji, znajduję aukcję, chcę ją połączyć z produktem.
7. Podaję markę i kod producenta... o nic więcej allegro nie woła.
8. "Nie udało się połączyć z produktem 1 oferty. Oferta XXXXXXXXXXX - Parametr EAN w Twojej ofercie jest przypisany do innego produktu w Katalogu."
Pytanie do allegro, jak Wy chcecie zrobić obowiązkowe wystawianie aukcji z kodem EAN???
Dla ciekawych, kod EAN: 7640159742852
mam to samo
jeśli ktoś przed tobą umieścił produkt (nawet zupełnie inny) z danym kodem w błędnej kategorii to nawet jak podasz prawidłowe dane i EAN we właściwej kategorii to system uzna ze jest błędny i otrzymasz komunikat "Parametr EAN w Twojej ofercie jest przypisany do innego produktu w Katalogu."
Tak działa "produktyzacja"
16,02 otrzymałam od Was powiadomienie "Od dziś wystawisz skatalogowany przedmiot w kilku kategoriach" - I TO NIE DZIAŁA !!!
@meduza rozpoczęliśmy proces w ramach produktyzacji, w którym odpinamy od produktu oferty wystawione w innej kategorii, niż przypisana do produktu. Takie działanie jest niezbędne, aby wdrożyć zmianę, w ramach której Sprzedający będą mogli katalogować swoje oferty do produktu z innej kategorii. Czyli jeśli oferta jest wysatwiona w kategorii A, natomiast produkt jest w kategorii B i identyfikujemy go np. po kodzie EAN, wówczas oferty są rozłączane. W Twoim przypadku rozwiązaniem jest podpięcie oferty do właściwego produktu korzystając z zakładki "Moje oferty" -> "powiąż oferty z produktami".
Na przykładzie podesłanych przez Ciebie ofert wygląda to tak:
10455028289 - jest wystawiona w kategorii Uroda --> Pielęgnacja --> Włosy --> Szampony suche natomiast kategoria produktu to: Uroda -> Pielęgnacja -> Włosy -> Szampony
10163251738 - jest wystawiona w kategorii Uroda --> Pielęgnacja --> Dłonie i stopy --> Na odciski, zrogowacenia, modzele, kurzajki, brodawki natomiast kategoria produktu to: Zdrowie -> Dermokosmetyki -> Dermokosmetyki do ciała -> Balsamy, masła, kremy do ciała
7433033154 - wystawiona w Uroda --> Pielęgnacja --> Ciało --> Kąpiel i prysznic --> Płyny, emulsje, olejki, pianki - a produkt to: Zdrowie -> Dermokosmetyki -> Dermokosmetyki do ciała -> Balsamy, masła, kremy do ciała itd
czyli mam wprowadzać klienta w błąd umieszczając w kategorii dermokosmetyki pomimo tego że nie jest to dermokosmetyk?
a co z komunikatem z 16.02 "Od dziś wystawisz skatalogowany przedmiot w kilku kategoriach" - NIE DZIAŁA TO !!!!
@meduza napisz proszę przykłady przedmiotów, których nie możesz wystawić w kilku kategoriach.
wszystkie które przykładowo wysłałam
@meduza przepraszam, że musiałeś czekać, wracam z odpowiedzią. Gdy wystawiasz ofertę w jednej kategorii i próbujesz utworzyć produkt to otrzymasz komunikat: "Nie udało się połączyć oferty z Katalogiem produktów Allegro. Parametr EAN w Twojej ofercie jest przypisany do innego produktu w Katalogu", dzieje się tak, ponieważ ktoś już utworzył taki produkt, z tym samym kodem EAN, a każdy EAN jest unikalny dla danego produktu i nie może występować w różnych kategoriach, dopuszczamy taką możliwość tylko, gdy kategorie są do siebie podobne. Możemy zgłosić prośbę o umożliwienie połączenia oferty z katalogiem produktów, który już istnieje, wówczas, jeżeli prośba będzie rozpatrzona pozytywnie, będziesz mógł powiązać swoje oferty z produktem, który już powstał. Możesz też zgłosić taką potrzebę sam, korzystając z tego formularza jest to wygodniejsze, ponieważ wówczas otrzymujesz numer sprawy i możemy poinformować Cię czy masz możliwość powiązania, dlatego zachęcam Cię do skorzystania z formularza.
To i tak jest nic, ja jestem producentem, sam generuje swoje kody ean... a jakiś [edycja] patrząc tylko na tytuł aukcji decyduje w jakiej kategorii może być wystawiony, masakra...
Ta produktyzacja to jakiś gwóźdź do trumny tak samo dla sprzedawców ,kupujących jak i ....allegro ,nic gorszego chyba jeszcze nie wymyślili ale aż strach pomyśleć na co ich jeszcze stać.
Przykładowe
https://allegro.pl/oferta/l-biotica-suchy-szampon-aktywny-wegiel-acai-biovax-10455028289 SZAMPON SUCHY został odłączony bo jest w kategorii SZAMPONY SUCHE !!!