anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pocztex, 99 zł kary za nic, kuriozalne zachowanie obu stron.

EElektryka_com
#12 Orędownik#

Sprawa dotyczy paczek:
PX6911627969

PX6911627971

wysłane w powiązaniu

Wymiary (z systemu Poczty Polskiej):

PX6911627969: 560 x 550 x 530 mm, 6,4kg
PX6911627971: 530 x 450 x 420 mm, 4,8kg

wysłane przez e-nadawcę (nie przez WzA)

Poczta nie wiadomo czemu, zmieniła ich gabaryt na 2XL a Allegro naliczyło karę 2x99 zł.

Reklamacja na Allegro, oczywiście standardowy tekst o "reklamowaniu w naszym imieniu". Odrzucili twierdząc, ze Poczta odrzuciła reklamację (oczywiście nie dostaliśmy żadnego dokumentu zwrotnego od Poczty).

Sami zgłosiliśmy reklamację

Nazwa jednostki rozpatrującej reklamacje
Poczta Polska S.A. Biuro Wsparcia Klientów

Numer nadania:
PX6911627969

Guid przesyłki:
E0EF8DCB248C400FB71A33E3C311DF22

Przyczyna:
Inne

Przyczyna szczegółowa:
Nieprawidłowo opracowane potwierdzenie odbioru

Uwagi

Dotyczy także przesyłki  PX6911627971, która została wysłana jako paczka powiązana. Zmieniliście Państwo nam błędnie wielkośc paczki na 2XL, proszę o zmianę gabarytu 
wg realnych wartości wysłanych paczek:

PX6911627969: 560 x 550 x 530 mm,  6,4kg
PX6911627971: 530 x 450 x 420 mm,  4,8kg

Numer faktury

Zgoda na otrzymywanie odpowiedzi drogą elektroniczną: tak

Żądanie odszkodowania:Brak

Odpowiedź (kuriozalna nawet w obecnych czasach, tym bardziej ze ktoś się pod tym podpisał imieniem i nazwiskiem):

Sprawa: odpowiedź na zgłoszenie
Biuro CX i Wdrożeń uprzejmie informuje, iż sprawy przedstawione w zgłoszenie z dnia 9.06.2025 roku, dotyczące
przesyłki o numerze PX6911627969, zostało rozpatrzone w trybie skargowym.
Uprzejmie informujemy, iż wskazana przesyłki zostały nadane w ramach umowy zawartej pomiędzy Allegro Sp. z o.o. a Pocztą Polską S.A., gdzie płatnikiem za nadanie przesyłki jest Allegro Sp. z o.o.
Wyjaśniamy, iż zgodnie z Załącznikiem nr 16 art. 6 pkt. 3 Regulaminu Allegro udostępnionym na stronie Allegro - reklamacje dotyczące naliczenia opłat dotyczących Usług i Usług Dodatkowych, należy kierować do Allegro Sp. z
o.o. Wobec powyższego, złożone zgłoszenie bezpośrednio do przewoźnika pozostawiamy bez rozpoznania.
Liczymy, że powyższe wyjaśnienia spotkają się z Państwa zrozumieniem a dalsza współpraca będzie się rozwijać.
Przekazując powyższe pozostajemy w przekonaniu, że dalsze kontakty z naszą Spółką przebiegać będą zgodnie z
oczekiwaniami.

Rozumiecie coś z tego, przecież ja nic o Allegro nie wspominałem!? Jak ja mam do Allegro napisać, zeby w systemie Pocztexu zmienili gabaryt zgodnie z wymiarami z systemu Poczty Polskiej?

Odwołaliśmy się, tłumacząć, ze odpowiadają nie na temat i prosilismy, zeby potwierdzili chociaż wymiary z ich własnego systemu, zebyśmy mogli to zareklamować w Allegro. Odpowiedź:

Sprawa: odpowiedź na zgłoszenie 1516478
Biuro CX i Wdrożeń uprzejmie informuje, iż sprawy przedstawione w zgłoszenie z dnia 26.06.2025r, zostało rozpatrzone w trybie skargowym.
Informujemy, iż po ponownym przeanalizowaniu dokumentacji zgromadzonej w sprawie podtrzymujemy stanowisko przekazane w dotychczasowej korespondencji.
Przekazując powyższe pozostajemy w przekonaniu, że dalsze kontakty z naszą Spółką przebiegać będą zgodnie z oczekiwaniami.

Niech ktoś mi wyjaśni co z tym fantem zrobić? Pocztex twierdzi, ze Allegro powinno to rostrzygnąć, ale Allegro tylko przekierowuje to do Poczty, tej samej które nie czuje się stroną problemu i nie chce nawet stwierdzić, ze "nie pomyliśmy się, gabaryt przez nas został zmieniony prawidłowo", tylko po prostu nie odpowiada na żadne pytania, zachowując się, co tu dużo mówić zupełnie nieprofesjonalnie.

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

Client:44052296
#21 Demiurg#

@EElektryka_com a poczta ma swój przelicznik wagi gabarytowej? Niby chyba powinien mieścić się w XL

Składają reklamacje w PP pobrałeś pełnomocnictwo ?

oznacz moderatorów

EElektryka_com
#12 Orędownik#

dopiero po przekroczeniu 60x60x70 - to jest wtedy 2XL.

oznacz moderatorów

EElektryka_com
#12 Orędownik#

Złożyłem teraz reklamację na tę drugą paczkę, dokładając pełnomocnictwo. Jasno zaznaczyłem, ze chce ich ustosunkowania się do zmiany gabarytu. Zobaczymy co odpowiedzą. Założe się, ze to samo, juz sam fakt, ze nie odnoszą się w ogole to tezy, ze błędnie sami zmienili gabaryt świadczy o tym ze tak było, gdybym się mylił to by dobitnie o tym napisali w odpowiedzi.

oznacz moderatorów