Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Nowa opcja na allegro - podkabluj cudzy komentarz
swojego nie można
wystarczy sprawdzić komentarze dowolnego sprzedawcy
ciekawe czy to opcja na pokaz czy działa faktycznie?
jeżeli macie znajomych prawników - oni też mogą zgłosić, bez logowania do allegro nadużycie prawa
Co ciekawe, zgłosić można tylko komentarz z treścią. To dlatego słabo oceniani sprzedawcy tak usilnie domagają się obowiązkowego dodawania treści, ale tylko do komentarzy negatywnych. Pusty pozytyw im nie przeszkadza. 😉
@RED Nowe udogodnienie dla wszelkiej maści wyłudzaczy, kombinatorów, trolli i innych chabrów > "zapłać 100 zł inaczej podkabluję komentarz" > zaraz pojawią się posty o takich zachowaniach
przetestowałem opcję na jakimś biednym randomowym sprzedawcy
wykładnia prawa wg allegro
to nic że ktoś został opisany tutaj w allegro
po takich tekstach pisanych z całkowitą pewnością można spokojnie pozywać allegro
|
Faktycznie. Trochę się pobawiłem.
Właściwie, nie wiem w jakim celu mam zgłaszać komentarz innemu sprzedającemu. Tym bardziej konkurencji czy koledze z innego miasta ...ale, wygląda to na jeden wielki pic na wodę.
Przecież oni będą to odrzucać podobnie jak Facezbok, Instantkilogram czy Xmuskowiec.
Chyba tu chodzi jedynie o - być - ale nie korzystać.
Treść regulaminu allegro odnosząca się do systemu jest napisana w sposób pokrętny, z fikołkami umysłowymi
Komentarz odnośnie sprzedawcy:
11.5. Oceny i odpowiedzi powinny być zgodne z rzeczywistym przebiegiem Transakcji
Komentarz odnośnie towaru:
Opinia o Towarze nie może naruszać obowiązujących przepisów prawa w tym praw podmiotów trzecich – w szczególności nie może mieć charakteru zniesławiającego, naruszać dóbr osobistych lub stanowić czynu nieuczciwej konkurencji.
jakoś nie widać tutaj równowagi, opinia o jakości np: worków na psie odchody czy sztuczna kupa jest lepiej chroniona nie dobre imię sprzedawcy art 212 i 213 k.k. nie istnieje w regulaminie allegro jeżeli jego dotyczy
i taka tam ciekawostka serwis ma wg regulaminu:
licencję na utrwalanie i zwielokrotnianie dowolną techniką, , wykonywanie i wyświetlanie publiczne, rozpowszechnianie tych opinii, a także publiczne udostępnianie ich w taki sposób, aby każdy mógł mieć do nich dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
złe opinie
@RED no i bardzo dobrze, że nie usuwają, jeszcze tego brakuje, żeby nie można było ocenić jakiegoś sprzedawcy albo firmy jako nieuczciwej albo problemowej.. dostanę ch**owy towar, sprzedawca nie uzna reklamacji i mam być zadowolony, bo inaczej zniesławienie..
A ten art. 212 może w końcu usuną, co postuluje wiele środowisk opowiadających się za wolnością słowa.
@vonNogay towar i transakcja mają być zgodne z umową - tak mówi ustawa konsumencka
możesz opisywać rzeczywisty przebieg transakcji i produkt pod tym kątem, a nie swój stan umysłowy i czy swoje wyobrażenia i urojenia
i to grzecznie i kulturalnie z zasadami przyjętymi w naszym kraju.
pokażę ci różnicę:
wpis, który reklamowałem
wpis, który ktoś uczynił sklepowi osa:
tragiczna obsługa, za każdym razem odpisuje ktoś inny. przez wiele tygodni nie udało się rozwiązać prostej sprawy. O pieniądze upomnę się przez pozew, jeżeli nie zwrócą do 7 dni. PS rekord celebrowania załaaaaatwiania bez załatwienia prostej sprawy. odpisało mi ponad 30 różnych osób z allegro, a i tak zakładam, że bez pozwu o zapłatę się nie obędzie."
@vonNogay jeżeli nie widzisz różnicy, to Ci współczuję lub jest mi bardzo przykro