Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry.
Kilkanaście dni temu Allegro zablokowało mi dostęp do konta PolandEurope. Z konta korzystałem nieprzerwanie od ponad 16 lat. W tym czasie nigdy nie złamałem regulaminu ani zasad korzystania z serwisu Allegro. W odpowiedzi na przesłane zapytanie dotyczące powodów takiej decyzji dowiedziałem się, że konto zostało zablokowane z powodu ujemnego salda na innym koncie z którego nie korzystam od prawie 18 lat (saldo na zablokowanym koncie jest dadatnie z nadpłatą 23,72 PLN). Zostałem poinformowany, że dopiero spłata zadłużenia sprzed 18 lat w wysokości 189 PLN powstałego na starym koncie spowoduje odblokowanie tego używanego obecnie. Powołałem się na przedawnienie roszczeń. Prosiłem o wskazanie punktu w regulaminie serwisu Allegro na podsatwie którego dostęp do konta został zablokowany. Poinformowałem o fakcie korzystania z zablokowanego konta przez okres ponad 16 lat zgodnie z regulaminem i zasadami serwisu Allegro. Nie przyniosło to jednak żadnego rezultatu. W międzyczasie zgodnie z wytycznymi otrzymanymi mail-em przesłałem zdjęcia dowodu osobistego oraz podałem numer telefonu. Kilkunastodniowa korespondencja z Działem Bezpieczeństwa serwisu Allegro również nie przyniosła żadnych rezultatów. Proszę o pomoc i ewentualne sugestie mogące pomóc w rozwiązaniu zaistniałej sytuacji. Z góry dziękuję.
Sugestie pozew roszczenie dawno przedawnione
@az1rael przedawnione i prawnie go nie ściągną, ale jak nie zapłaci to nie odblokują konta i co pan nam zrobi?
@firmakrzak zgłoszenie czynu nieuczciwej konkurencji do uokiku ograniczenie sprzedaży podmiotowi gospodarczemu
@az1rael przecież oni nie jedno konto zbanowali "bo tak" (nie za żadne naruszenie regulaminu, tylko bo wydaje im się, że sprzedawca może mieć problemy z realizacjami transakcji) i włos im z głowy nie spadł.
Na tym forum i ogólnie w internecie wiele osób pisze o takich sytuacjach, gdy ktoś zaklada działalność na potrzeby allegro i go banują bez podania konkretnego powodu.
P.S. ale tu jednak allegro ma powód - brak zapłaty prowizji. Może i przedawnione, ale z teo, co wiem domagać się spłaty przedawnionego długu też można, inaczej wszyscy windykatorzy, którzy skupują przedawnione długi działaliby nielegalnie.
To prawda. Wierzyciel ma prawo dochodzić długu, jednak dłużnik ma prawo powołać się na przedawnienie roszczeń. I morze to zrobić przed sądem. Jednocześnie rodzi się pytanie dlaczego przez ponad 16 lat nie stanowiło to dla Allegro problemu.
Cholera MOŻE. Z nerwów już piszę jak analfabeta.
@PolandEurope a dlaczego firmy windykacyjne po przejęciach długów udają że go nie ma dopiero jak sobie naprodukują kosztów to zaczyna się stalking i 50 telefonów dziennie o spłatę długu naturalnego? @firmakrzak to że bo tak to ja wiem, a że nie wiemy czy ktoś z tym poszedł do sądu to co innego. Może kiedyś ktoś pójdzie / wygra i zażyczy sobie na allegro popup-a pt allegro przeprasza Pana X za niezgodne z prawem praktyki Y plus sowite odszkodowanie
W przypadku należności przedawnionych firmy windykacyjne wykorzystują nieznajomość przepisów prawa przez ich potencalnych wierzycieli. Koszty którę te firmy sobie sztucznie tworzą są niezgodne z prawem i nie do obrony przed sądem.
Może dlatego że granica tzw; roszczenia była kiedyś wyższa a ostatnio zmniejszała się do 1zł.
@PolandEurope no sam sobie odpowiedziałeś za windykację allegro odpowiada intrum, a oni te kilka lat temu właśnie byli taką firmą windykacyjną hieną potem się ucywilizowali bo im allegro płaci za obsługę zadłużeń i nie dorabiają już na sępa ewentualnie ten pseudo twór allegro wykupiło i skonfigurowało pod siebie stąd przestali robić takie praktyki.
Nie. Zewnętrzna firma windykacyjna nie ma z tą sprawą nic wspólnego. Jest tylko Allegro.
@PolandEurope dla allegro długi windykuje intrum więc pewnie wysłali ci korespondencję na tamto 2 konto
Należność jest przedawiona.
@PolandEurope nie wiem jak w przypadku firmy ale dla zwykłego kowalskiego na pewno
Jednocześnie zauważyłem, że na moje mail-e w tym samym wątku odpowiadają różne osoby. Opisuję i tłumaczę sprawę przez kilka dni jednej osobie, potem nagle otrzymuję odpowiedź od innej, która ogranicza się do jednego zdania np. "Należności nie uległy przedawnieniu". I tyle. Czuję się jak Josef K. Tej sprawy nie da się załatwić.
Skoro nie uległy przedawnieniu to spróbuj spłacić należność i zobacz czy to w ogóle coś da
Uległy przedawnieniu. Minęło ponad 18 lat. Oni tylko napisali, że nie uległy.
No tak ale jak ci zależy to spróbuj spłacić
Istnieje jednak ryzyko, że w przypadku tak nieprzewidywalnych działań ze strony Allegro, po spłacie należności głównej w wysokości 189 PLN, otrzymam informację, że pozostały jeszcze do spłaty odsetki za okres 18 lat. Uważam, że to możliwe.