Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Witam, mam pytanie.
Sprzedaje kowadło 30kg za 750zł.
Gdy klient zamówi w DPD smart moja opłata to 6,99zł brutto.
Po zmianach ma być 8,99zł.
Do paczek od 20kg do 31,5kg ma być doliczana opłata dodatkowa 3,99zł
To się sumuje 8,99zł + 3,99zł = 12,98zł
Czyli podwyżka za smart z 6,99zł na 12,98zł o około 85%
BRAWO ALLEGRO
@ALCkow Cześć. Rozumiem, że jesteś niezadowolony, jednak jest to konieczna decyzja biznesowa. Więcej informacji znajdziesz w Aktualnościach.
@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Ładnie napisane że allegro finansuje "do" 80% kosztów dostawy. Zwykły kurier DPD przez allegro kosztuje 12,99zł, czyli w powyższym przypadku opłaty za smarta 6,99zł allegro finansowało 6zł. Po zmianach opłata za smarta 12,98zł allegro będzie finansowało 1 grosz.
Czyżby allegro podawało nie prawdziwe i wprowadzające w błąd informacje? 🤔
@ko_alka Rozumiem że jest to decyzja biznesowa.Wytłumacz jednak mi i wszystkim, dlaczego kwota dopłaty do Smarta uzależniona jest od wartości przedmiotu, a nie od wagi i gabarytów, tak jak jest to u każdego przewoźnika.
Prosty przykład: ktoś nadaje przesyłkę do paczkomatu o wadze 30 kg i gabarycie C.Wartość przedmiotu 150 zł.Koszt Smarta w tym wypadku (po podwyżce) 3.49 zł.Ja nadaję przesyłkę o wadze 1kg w gabarycie A lub B, wartość przedmiotu powyżej 300 zł.Koszt Smarta po podwyżce 7.49 zł.Podstawowe ubezpieczenie przesyłek w InPost to 5000 zł, zatem nie rozumiem co wartość przedmiotu ma wspólnego z wartością Smarta.Analogicznie tyczy się to też DPD i innych przewoźników.
Moim skromnym zdaniem, jest to dodatkowa prowizja dla Allegro od sprzedanych przedmiotów ukryta w Smarcie, bo inaczej tego wytłumaczyć nie można.
Odpowiedź jest prosta. Zeszli się na właściciele allegro Mid Europa Partners, Permira, Cinven.
Stwierdzili, że chcą mieć więcej miliardów na kontach, lepsze luksusowe życie, więcej jachtów i przez to podnieśli prowizje i opłaty takim jak nam. Przecież nie pakują paczek, nie sprawdzają cen, nie zamawiają towaru, nie zajmują się księgowością. Mają na to wywal..one ja..jca. Allegro ma przynosić zyski dla miliarderów i koniec. My co odwalamy największą robote mamy się podporządkować.
Jeśli allegro przestanie przynosić zyski to po prostu je sprzedadzą