anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Prawo nadawcy o decydowaniu przesyłką

jax1987
#10 Popularyzator#

Proszę odpowiedz . Kiedy prawo decydowania o przesyłce się kończy w chwili nadania czy po doręczeniu ?

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

mdrogeria
#21 Demiurg#

@jax1987 rozwiń może swoją myśl , domniemam o co Ci chodzi , ale nie mam pewności 

Bardzo istotne czy jesteś nadawcą jako przedsiębiorca czy sprzedaż prywatna .

oznacz moderatorów

jax1987
#10 Popularyzator#

Wysyłam gabaryt C po dotarciu paczki do Oddziału Doręczającego następuje kontakt z odbiorcą, bo paczka niby jest ponadgabarytowa i jedzie na adres domowy nie do paczkomatu. Jako nadawca nic nie wiem, a dostaję tylko kary. Pytanie, kto decyduje o paczkach podczas transportu Nadawca Odbiorca?

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@jax1987 Ty odpowiadasz za prawidłowe nadanie zgodne z regulaminem przewoźnika , jeśli Masz zastrzeżenia do jego decyzji masz prawo złożyć reklamację 

oznacz moderatorów

jax1987
#10 Popularyzator#

Ale reklamacja jest słowo przeciwko słowu . Dlatego doszedłem do wniosku zeby przesyłki ponadgabarytowe zawracać i mieć dowód w sprawie . Dlatego pytam czy nadawca decyduje w 1 kolejności o przesyłce 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@jax1987 nie , zanim zaczniesz korzystać warto zapoznać się z regulaminem przewoźnika , ten temat jest tam również poruszony

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@jax1987

Nadawca jest dysponentem przesyłki, aż do jej doręczenia, chyba że zrzeczenie się swoich praw do niej. Nie ma tu znaczenia czy nadawca to firma czy osoba prywatna.

A jeżeli chodzi o przepis KC, to owszem sprzedawca nie odpowiada za wysłaną przesyłkę, ale tylko w przypadku, kiedy nie miał on wpływu na wybór przewoźnika (czyli kupujący musiałby wybrać kuriera spoza listy udostępnionej przez sprzedawcę).

oznacz moderatorów