Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Proszę odpowiedz . Kiedy prawo decydowania o przesyłce się kończy w chwili nadania czy po doręczeniu ?
@jax1987 rozwiń może swoją myśl , domniemam o co Ci chodzi , ale nie mam pewności
Bardzo istotne czy jesteś nadawcą jako przedsiębiorca czy sprzedaż prywatna .
Wysyłam gabaryt C po dotarciu paczki do Oddziału Doręczającego następuje kontakt z odbiorcą, bo paczka niby jest ponadgabarytowa i jedzie na adres domowy nie do paczkomatu. Jako nadawca nic nie wiem, a dostaję tylko kary. Pytanie, kto decyduje o paczkach podczas transportu Nadawca Odbiorca?
@jax1987 Ty odpowiadasz za prawidłowe nadanie zgodne z regulaminem przewoźnika , jeśli Masz zastrzeżenia do jego decyzji masz prawo złożyć reklamację
Ale reklamacja jest słowo przeciwko słowu . Dlatego doszedłem do wniosku zeby przesyłki ponadgabarytowe zawracać i mieć dowód w sprawie . Dlatego pytam czy nadawca decyduje w 1 kolejności o przesyłce
@jax1987 nie , zanim zaczniesz korzystać warto zapoznać się z regulaminem przewoźnika , ten temat jest tam również poruszony
Nadawca jest dysponentem przesyłki, aż do jej doręczenia, chyba że zrzeczenie się swoich praw do niej. Nie ma tu znaczenia czy nadawca to firma czy osoba prywatna.
A jeżeli chodzi o przepis KC, to owszem sprzedawca nie odpowiada za wysłaną przesyłkę, ale tylko w przypadku, kiedy nie miał on wpływu na wybór przewoźnika (czyli kupujący musiałby wybrać kuriera spoza listy udostępnionej przez sprzedawcę).