anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z klientem

AutodalitaBMW
#8 Zapaleniec

Witam,
Mamy problem z klientem który twierdzi, że paczki nie odbierał i paczka została odebrana przez osobę nie dotyczącą tego zamówienia. Mamy dowód od kuriera DPD , że paczka została odebrana przez osobę wskazaną jako odbiorca . Tak że chciałbym dodać , że jesteśmy w kontakcie z klientem i chcemy to załatwić w koleżeński sposób tzn. My powtórnie wysyłamy taką samą część do klienta , a w zamian prosimy aby klient uzupełnił formularz reklamacyjny który jest nam niezbędny, aby wyjaśnić gdzie jest paczka. Klient się odmawia naszej propozycji i prosi dokonać zwrot pieniędzy. Z tego wnioskujemy, że klient próbuje nas oszukać. Prosimy o pomoc w rozwiązaniu tej kwestii. Wszystkie niezbędne dokumenty jesteśmy w stanie podesłać. Pozdrawiam,

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

KOGIEL_T
#20 Guru ⭐⭐

@AutodalitaBMW  jeśli mas dowody, to załącz je w dyskusji i nie oddawaj kasy, dodatkowo możesz pójść na policję i zgłosić próbę wyłudenia

oznacz moderatorów

AutodalitaBMW
#8 Zapaleniec

Dziekuję za odpowiedź. Wszystko jest dołączone do dyskusji. Pozdrawiam,

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AutodalitaBMW powiedz czy osoba która jest właścicielem konta składając z niego zamówienie wybrała do odbioru wskazaną przez siebie osobę trzecią?

oznacz moderatorów

AutodalitaBMW
#8 Zapaleniec

W zamówieniu figurują dwie osoby. Jedna kupująca , druga zaś odbiorca.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Zrzut ekranu (186).png

nic nie wysyłaj bo ryzyko przepadnięcia lub uszkodzenia rzeczy przeszło na niego z chwilą wyznaczenia osoby trzeciej jak odbiorcy w imieniu kupującego.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AutodalitaBMW adres kupującego jest inny niż adres odbiorcy?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Art.  544. [Sprzedaż na odległość]
§  1.  Jeżeli rzecz sprzedana ma być przesłana przez sprzedawcę do miejsca, które nie jest miejscem spełnienia świadczenia, poczytuje się w razie wątpliwości, że wydanie zostało dokonane z chwilą, gdy w celu dostarczenia rzeczy na miejsce przeznaczenia sprzedawca powierzył ją przewoźnikowi trudniącemu się przewozem rzeczy tego rodzaju.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-cywilny-16785996/art-544

dobry zwyczaj nie kupuj dla znajomych w ich imieniu na swoje dane bo se kuku zrobisz

oznacz moderatorów

AutodalitaBMW
#8 Zapaleniec

Sens w tym że mamy podtwierdzenie i podpis odbiorcy na doświadczeniu DPD, lecz klient twierdzi,że nie on odebrał paczkę, a osoba mu nieznana. W takim razie był proszony u uzupełnienie formularzu reklamacyjnego w zamian tego,że odeszlemy mu taką samą detal. Klient się nie zgodził i potrzebuje zwrotu chociaż z naszej strony idziemy na kompromis. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AutodalitaBMW czyli próbę oszustwa zgłoś na policji art 286kk ile ta część kosztowała i co to było? Ma nr fabryczne a ty monitoring by stwierdzić czy twoja?

oznacz moderatorów

AutodalitaBMW
#8 Zapaleniec

Część do podwozia samochodu , cena 130 eu. Pozdrawiam , 

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Niestety ale jako klient powiem, że nic nie macie. DPD Allegro nigdy nie woła żadnych podpisów. Jak zadzwonią do drzwi to już jest dobry kurier. Od 10-ciu lat jedyna paczka z wymaganym kodem czy podpisem DPD to były telefony z oranga. Także podpis pewnie masz kuriera, nie klienta. 

Ze 2 tygodnie temu to nawet przyszedł z cudzą paczką. Dobrze, że była pobraniówka, to kontrolka mi się zaświeciła i nie odebrałam. Wyjaśnienie było proste, ja jestem Ania, sąsiadka jest Aneta, nazwisko to samo, adres tylko numerem mieszkania się różni. Więc takie kwiatki bywają. 

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
(Dzień bez awarii to dzień stracony).
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#20 Guru ⭐⭐

@AnnaG-Antyki  to zależy od kuriera, u mnie stary kurier też rzucał paczkę i się sam  podpisywał, a nowy za każdym razem każe podpisywać 

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Haha trza go zgłosić do odznaczenia na kuriera roku. Mnie tak w sumie żaden nie każe się podpisywać. A DPD swojego czasu to rzucał na progu i nawet dzwonka nie wcisnął, po mailu biegłam do drzwi..

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
(Dzień bez awarii to dzień stracony).
oznacz moderatorów