Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Mamy problem z klientem który twierdzi, że paczki nie odbierał i paczka została odebrana przez osobę nie dotyczącą tego zamówienia. Mamy dowód od kuriera DPD , że paczka została odebrana przez osobę wskazaną jako odbiorca . Tak że chciałbym dodać , że jesteśmy w kontakcie z klientem i chcemy to załatwić w koleżeński sposób tzn. My powtórnie wysyłamy taką samą część do klienta , a w zamian prosimy aby klient uzupełnił formularz reklamacyjny który jest nam niezbędny, aby wyjaśnić gdzie jest paczka. Klient się odmawia naszej propozycji i prosi dokonać zwrot pieniędzy. Z tego wnioskujemy, że klient próbuje nas oszukać. Prosimy o pomoc w rozwiązaniu tej kwestii. Wszystkie niezbędne dokumenty jesteśmy w stanie podesłać. Pozdrawiam,
@AutodalitaBMW jeśli mas dowody, to załącz je w dyskusji i nie oddawaj kasy, dodatkowo możesz pójść na policję i zgłosić próbę wyłudenia
Dziekuję za odpowiedź. Wszystko jest dołączone do dyskusji. Pozdrawiam,
@AutodalitaBMW powiedz czy osoba która jest właścicielem konta składając z niego zamówienie wybrała do odbioru wskazaną przez siebie osobę trzecią?
W zamówieniu figurują dwie osoby. Jedna kupująca , druga zaś odbiorca.
nic nie wysyłaj bo ryzyko przepadnięcia lub uszkodzenia rzeczy przeszło na niego z chwilą wyznaczenia osoby trzeciej jak odbiorcy w imieniu kupującego.
@AutodalitaBMW adres kupującego jest inny niż adres odbiorcy?
Art. 544. [Sprzedaż na odległość]
§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma być przesłana przez sprzedawcę do miejsca, które nie jest miejscem spełnienia świadczenia, poczytuje się w razie wątpliwości, że wydanie zostało dokonane z chwilą, gdy w celu dostarczenia rzeczy na miejsce przeznaczenia sprzedawca powierzył ją przewoźnikowi trudniącemu się przewozem rzeczy tego rodzaju.
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-cywilny-16785996/art-544
dobry zwyczaj nie kupuj dla znajomych w ich imieniu na swoje dane bo se kuku zrobisz
Sens w tym że mamy podtwierdzenie i podpis odbiorcy na doświadczeniu DPD, lecz klient twierdzi,że nie on odebrał paczkę, a osoba mu nieznana. W takim razie był proszony u uzupełnienie formularzu reklamacyjnego w zamian tego,że odeszlemy mu taką samą detal. Klient się nie zgodził i potrzebuje zwrotu chociaż z naszej strony idziemy na kompromis.
@AutodalitaBMW czyli próbę oszustwa zgłoś na policji art 286kk ile ta część kosztowała i co to było? Ma nr fabryczne a ty monitoring by stwierdzić czy twoja?
Część do podwozia samochodu , cena 130 eu. Pozdrawiam ,
Niestety ale jako klient powiem, że nic nie macie. DPD Allegro nigdy nie woła żadnych podpisów. Jak zadzwonią do drzwi to już jest dobry kurier. Od 10-ciu lat jedyna paczka z wymaganym kodem czy podpisem DPD to były telefony z oranga. Także podpis pewnie masz kuriera, nie klienta.
Ze 2 tygodnie temu to nawet przyszedł z cudzą paczką. Dobrze, że była pobraniówka, to kontrolka mi się zaświeciła i nie odebrałam. Wyjaśnienie było proste, ja jestem Ania, sąsiadka jest Aneta, nazwisko to samo, adres tylko numerem mieszkania się różni. Więc takie kwiatki bywają.
@AnnaG-Antyki to zależy od kuriera, u mnie stary kurier też rzucał paczkę i się sam podpisywał, a nowy za każdym razem każe podpisywać
Haha trza go zgłosić do odznaczenia na kuriera roku. Mnie tak w sumie żaden nie każe się podpisywać. A DPD swojego czasu to rzucał na progu i nawet dzwonka nie wcisnął, po mailu biegłam do drzwi..