anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem ze zwrotem wypożyczonego sprzętu

chiczek
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry,

Zwracam się do Państwa o pomoc.

Oferuję wypożyczenie sprzętu (pompa do wykonywania próżni w układach klimatyzacyjnych).

Oferta polega na wypożyczeniu na 3 dni pompy. Jeden z klientów nie zamierza zwrócić sprzętu lub, jak to określił - może wysłać do mnie za pobraniem.

Czy jako sprzedający mam jakieś narzędzia z Allegro, aby skutecznie wyegzekwować zwrot sprzętu? Minęło już prawie 30 dni a ja jestem wstrzymany z wysyłką do kolejnych klientów.

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

kostas11
#21 Demiurg#

A pobierasz kaucję ? allegro w to nie ingeruje musisz sądownie to załatwić o ile sporządziłeś umowę wynajmu, wypożyczenia 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@chiczek Zacznę od tego, że celem ofert wystawianych w Allegro jest sprzedaż. Piszemy o tym w Regulaminie. Twoja oferta została usunięta, ponieważ naruszała nasze zasady. 

Jeśli chodzi o zwrot sprzętu, musisz samodzielnie ustalić warunki z kupującym. 

Natalia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

chiczek
#7 Wielbiciel#

Dziękuję za odpowiedź.

Nie mniej, jest mi bardzo przykro, że usunęliście Państwo po półtora roku ofertę, która miała wiele pozytywnych opinii. Cóż za ironia losu, że w momencie, kiedy zgłosiłem problem odpowiedzieli Państwo nie pomocą, ale drugim problemem w postaci usunięcia oferty. A wystarczyło zmienić kategorię. Oczywiście, ze celem ofert wystawionych w Allegro jest sprzedaż. Pani komentarz sugeruje, że w ofercie nie chodziło o sprzedaż. A czym jest sprzedaż usługi?

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@chiczek sprzedaż a ogłoszenie to co innego inne zasady i ceny wystawienia, trafiłeś na kupca co kupił towar i nie chce oddać, przy ogłoszeniu musiał byś się dogadywać bo tam nie działają płatności itp. 

________
Κώστας
oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@chiczek W Allegro.pl celem ofert wystawionych w kategorii "Usługi' nie jest zawarcie umowy między użytkownikami. Oferty te mają charakter wyłącznie ogłoszeniowy. Inaczej jest w przypadku ofert z kategorii "Klimetyzatory przenośne i klimatory", w której wystawiałeś. Tutaj chodzi o sprzedaż przedmiotów, a nie ich wypożyczanie.

Zgadzam się, że oferta powinna zostać usunięta zaraz po wystawieniu. Niestety nasz system tutaj zawiódł.

Ponownie odsyłam do naszego Regulaminu.

Natalia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@chiczek Nie dziw się. Gdybyś wystawił nagle 100 nowych telefonów, Twoja oferta nie przetrwałaby jednej doby - specjaliści z Allegro by ją wytopili w trosce o kasę z POK, a tutaj sam się podłożyłeś z drobnym naruszeniem, dlatego dopiero po półtora roku Ci usunęli aukcję 🙂

Poza tym, w niektórych przypadkach sprzedawcy tu piszący ujawniają swe naruszenia zasad na dużą skalę i gdy zwracam no to uwagę, nikt z Allegro nie usuwa im wszystkich aukcji, a naruszenia są we wszystkich ofertach - to też jest zastanawiające. Nawet jedna oferta nie zostaje usunięta u dużego sprzedawcy 🙂

oznacz moderatorów