Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dnia 23.10.2023 sprzedałem na aukcji przez allegro uzywany żyrandol za cenę 219zł za pobraniem. Paczkę wysłałem osobną firmą kurierską przez sellplex.pl. probowałem bezskutecznie dodzwonic sie do firmy wysylalem meile oraz wezwanie do zaplaty przez poczte i mam potwierdzenie odebrania tego wezwania. Do tej pory nie otrzymałem pobrania, paczkę wysyłaną jakieś 2 miesiące temu a wezwanie do zapłaty 3tygodnie temu. Problem dotyczy sprzedaży prywatnej na allegro lokalnie. Czy w obecnej sytuacji gdy nie otrzymałem pieniędzy od kupującego bo firma kurierska którą wysłałem paczkę nie przysłała kwoty pobrania a więc klient odebrał paczkę na podstawie umowy kupna sprzedaży a ja jako sprzedający nie otrzymałem pieniędzy od firmy kurierskiej czy program ochrony sprzedających mnie obejmuje i co w takiej sytuacji najlepiej zrobić żeby odzyskać pieniądze?. De facto prowizja za sprzedaż też została pobrana a jestem na tym sporo stratny. Wiem że klient towar odebrał ponieważ przysłał mi zdjęcie.
Ochrona działa AP dla kupujących.
Ładnie to zatytułowałeś : Progr sam czyli program sam sobie ochroń sprzedaż.
Na przyszłość nigdy nie udostepniaj na Allegro wysyłki za pobraniem lub odbioru osobistego.
Sprawę zapłaty za pobraniem powinieneś wyjaśnić z firmą kurierską, pewnie czegoś nie zapisałeś w dokumentach przewozowych.
Dla Pana wiadomości wszystkie dane w pobraniu są ok tylko firma nie wypłaca pobrań. Wiem to też z opinii wyszukanych w Google na temat tej firmy. Ale to nie moja wina że okradla mnie firma kurierska. Proszę trzymać się tematu czy w obecnej sytuacji program ochrony sprzedających dla mnie zadziała i co zrobić najlepiej w takiej sytuacji?
@Artmade_pl A niby jaki ma być program na Allegro, nawet nie wsypałeś za ich pośrednictwem tylko sam wybrałeś przewoźnika, zostaje Ci tylko walka z przewoźnikiem.
Co ma allegro do jakiejś zewnętrznej firmy z której usług skorzystałeś?
Niestety ale musisz z nimi walczyć na własną rękę.
W końcu sprzedałem towar wyslalemb a nie otrzymałem zapłaty.
1. nie ma takiego programu dla sprzedających.. (?)
2. pytałes kupującego, czy kurier przy dostawie w ogóle pobrał pobranie?
Tak kurier paczkę dostarczył
wiem, że dostarwczył, ale czy pobrał pieniadze?
ja kiedys pobraniową dostałam bez poniesienia wpłaty bo nie zauważył że ma wziąć.....
Nawet nie odpowiadam na takie odpowiedzi które nie odnoszą się do zadanego przeze mnie pytania w poście. A jakie to ma znaczenie czy kupujący zapłacił kurierowi czy nie skoro nadałem przesyłkę pobraniową a kupujący ją odebrał.
@Artmade_pl to jest sprawa między Tobą a firmą sellplex. Na allegro nie ma żadnego programu ochrony sprzedających, chronieni są tylko kupujacy, bo tylko ich allegro chce przyciągnąć. Sprzedających przyciągać nie trzeba, bo pojawia się tam, gdzie są klienci.
Najlepiej unikać takich nieznanych pośredników kurierskich, bo można się naciać.
Dokładnie Allegro nie wiele pomoże. Musisz załatwić to z tą firmą jeśli się nie da to tylko sądownie. Jeśli jak pisałeś czytałeś w necie opinie innych że nie wypłacają problem, więc pewno mają problem z płynnością finansową i jak nie załatwisz tego sądownie to możesz nie odzyskać pieniędzy jak upadną.
Sellplex nie zwraca pobrań, to wie już każdy - od kilku lat (wystarczy poczytać internet). Nie wiem jakim cudem ta firma jeszcze istnieje, powinni już dawno ogłosić upadłość. Obecnie poszli o krok dalej z łupieniem swoich klientów - ja nie mogę nawet wykorzystać zgromadzonych na ich koncie środków aby wysłać paczkę (zwykłą - niepobraniową oczywiście). Tłumaczą się, że mają awarię - ale ile można mieć "awarię"? Myślę, że firmy kurierskie rezygnują ze współpracy - DPD już dla nich nie jeździ.