Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Rozumiem, że zgodnie z waszym cudownym pomysłem - ja jako sprzedawca jestem zobligowana podnieść koszty dostawy. Skoro przesyłka kurierska kosztuje mnie 14,40 i tyle też obciążam za nią klienta, to biorąc pod uwagę, że prowizja w mojej kategorii wynosi 10% to koszt dostawy kurierem będzie musiał obecnie wynosić 16 zł. CUDOWNIE - klienci na pewno będą zachwyceni 😕
Dużo kategorii oberwało.
A co Mamami które chcą sprzedać ciuszki bo dziecko wyrosło? Książki używany bardzo poszły w górę. A co z antykwariatami? Dużo ludzi się tam zaopatruje.
A często książki są droższe niż na stronach wydawnictw i księgarni internetowych.
Nie tylko mali sprzedawcy mają produkty wystawione za 1,99 zł czy 9,90 zł. Jest mnóstwo dużych graczy, którzy sprzedają ogromne ilości produktów w niskich cenach i robią przy tym milionowe obroty. Te zmiany uderzą we wszystkich, dużych i małych którzy sprzedają produkty niskiej wartości.
@GaleriaFlash Dla Allegro chyba to nie jest bardzo istotne, w kogo to uderzy. Skoro podjęli taką decyzję, zapewne mają to całkiem dobrze przemyślane. Firmy robią rózne ruchy zwykle po to, by zwiększyć dochód. I widocznie uznali, że to im go zwiększy. Nasze żale nie mają żadnego znaczenia, tak samo, jak nie ma znaczenia to, że sto, czy tysiąc małych firm pójdzie z torbami. To nie jest problem Allegro.
Dokładnie.
Przecież diody, gniazda zasilania, jakieś układy tyle kosztują.
Ostatnio za parę złotych kupowałem jakieś kondensatory.
W kategorii Telefony i Akcesoria/Akcesoria GSM jest wystawionych 7 343 015 ofert. Z tego w cenie do 10 zł wystawionych jest 635 477 ofert. Takich ofert na Allegro są miliony.
Ja o tym doskonale wiem.
W gniazdach zasilania 27 595 ofert gdzie cena nie przekracza 40 zł (od 10 - 35)
Wygląda jak "metoda" na serię zmian, jakie chce wprowadzić allegro: zmuszenie do obniżenia cen wysyłek, ograniczenia zawyżania ich cen, wymuszenie na sprzedających rezygnację z usług kurierów niesmartowych. teraz to przede wszystkim sprzedawca będzie musiał zachęcać kupujących do odwiedzenia swoich innych aukcji, dozbierania rzeczy do min. 40 zł i wybrania smart, do którego opłacania też będzie zachęcał sprzedawca, nie allegro. A poza tym potrzeba oferowania pakietów rzeczy, 3 sztuki taniej, gratisów... Załatwili po całości.
@ooomarcinooo @pogotowie-it @GaleriaFlash Dodajcie do tego przyjęcie "na klatę" kosztów pakowania ( koperty, pudełka, taśma, folia strech ) przecież w Smarcie nie ma na to miejsca. I jak ukryć np kopertę sztywną za 2 PLN w cenie produktu za 3 czy 4 PLN?
I te miliony zajmuja sporo miejsca na serwerach, pozbywając sie ich lub zmuszając do komasacji pojedynczych egzemplarzy i sprzedazy w pakietach, zyskuja sporo miejsca na serwerach.
@pogotowie-ita próbowałeś orientować się na eMag?, u nich też można sprzedawać swój towar
A to dla dużych sprzedawców nie ma podwyżek ?
Niekoniecznie.
Można oferować kilka sztuk ( zestaw,komplet ) i dotknąć Smartowe 40zł celem darmowej dostawy.
Tego typu rozwiązanie może ale NIE MUSI oznaczać spadek sprzedaży danego produktu.
@butyledy-plJestem zwykłym szarym kupującym. Upatrzyłem sobie na prezent dla kogoś wazonik za 19,99. Po co mi 3szt ( bo Sprzedawca tylko tak oferuje aby spełnic kryteria Smarta)?
Zależy od klienta.
Jeśli w sklepie stacjonarnym przykładowo wazonik kosztuje 37zł a na Allegro dostanie 2 sztuki za 40zł to różnie to może być.
Nie zaszkodzi spróbować sprzedać zestawów.
Można również skorzystać z wielowariantowości.Może do wazonika za 19,99 będzie jeszcze wypadało "coś" dokupić za 20,01zł?
Tak , a wtedy te dwa zwrócisz po prostu.
Mam nadzieję że ktoś na allegro to przeanalizuje, wystarczy aby nie pobierać prowizji od maksymalnych cen ustalonych przez allegro ( czyli przesyłki allegro) proponuję aby tę listę poszerzyć o listy zwykłe . Poczta Polska dociera wszędzie Inpost również a pozostałe firmy kurierskie niech się dogadują z Allegro. Wtedy nikt nie będzie zarabiał na przesyłkach. Jeśli allegro się nie dostosuje to wszyscy którzy sprzedają przedmioty o niskiej wartości odpadną i prowizja w kwocie 12% (w tej kategorii sprzedaję) również przepadnie.
Jeżeli kupisz 3szt danej oferty, to ok. Ale jeżeli kupisz 1 komplet skłądający się z 3 sztuk, to Sory Gregory - zwrócić musisz komplet albo nic. Inaczej nie odzyskasz kasy... Takie prawo...
Allegro idzie w kierunku hurtowni. Czasy dla zwykłych szarych klientów kończą się - dla takich szarych nas jest teraz Allegro Lokalnie - tam nas kierują po pojedyncze wazoniki. Czyż nie?
co z tego ze cos bedzie warte 40 zl
i bedzie maialo smart jak klient nie wybierzez smarta to i tak zaplacisz prowizje od sprzedazy
Zmiana zasad naliczania prowizji to kolejny dowód na pazerność monopolisty. Jako sprzedawca dużego sprzętu AGD nie mam szans na przystąpienie do programu SMART gwarantującego uniknięcie kolejnych opłat dla operatora platformy. W tym świetle tłumaczenie zmiany interesem konsumentów jest z gruntu fałszywe i podszyte nieuczciwymi intencjami. Uważam, że taka polityka Allegro powinna się spotkać ze zdecydowanym sprzeciwem sprzedawców. Allegro istnieje i zarabia dzięki żmudnej pracy tysięcy pracowników małych firm ,jednocześnie ignorując potrzeby tych podmiotów. Co więcej nie bacząc na jakiekolwiek konsekwencje Allegro jest zainteresowane głównie maksymalizacją swoich zysków. Proszę o udostępnienie opcji programu SMART dla przesyłek paletowych lub żądam rezygnacji z dodatkowej ukrytej opłaty dla sprzedawców którzy nie mają możliwości uczestnictwa w programie z winy Allegro. W innym wypadku trudno postrzegać nowe regulacje inaczej niż jako formę kary lub chęć łatwego zarobku .