anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Prowizja od wysyłki wyższa o 2 grosze na każdej transakcji?

Klocko-m-ania
#12 Orędownik#

Dlaczego prowizja od wysyłki łącznie z kwotą za zakupy jest za każdym razem wyższa o 2 grosze? Nie ważne jaką wezmę transakcję - jeśli Klient kupił 2 przedmioty i nie mając SMARTA płaci za dowolną przesyłkę, za każdym razem kwota prowizji jest wyższa o 2 grosze niż wynika to z kalkulacji matematycznej. Np. dla transakcji z kosztami wysyłki 19,07zł naliczyło mi prowizji 1,16zł przy stawce 6%, a przecież to jest 1,14zł...

Niby nic, ale dla kilkuset transakcji jest różnica.

O co chodzi?!?... 

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

Knowhere
#21 Demiurg#

Podejrzewam, że chodzi o to, iż % od ceny towaru jest liczony oddzielnie, a od kosztów dostawy oddzielnie i prawdopodobnie oba są zaokrąglane w górę do grosza i dopiero sumowane.

W powyższym przykładzie (19,07 zł) jaki był koszt towaru, a jaki wysyłki?

"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄

oznacz moderatorów

Klocko-m-ania
#12 Orędownik#

Najpierw liczyłam od całosci transakcji, potem osobno towar i przesyłka - 9,58zł za towar (2 przedmioty z 1 aukcji) + 9,49zł za przesyłkę. Wyszło 57gr + 57gr, czyli nadal 1,14zł. 

Przypomniałam też sobie, że przecież za każdy przedmiot liczymy osobno, czyli 6% od 4,79zł to 29gr. Dwa takie to 58gr plus wysyłka 6% z 9,49zł to 57gr. I teraz ciekawostka - to dało mi 1,15zł. Czyli nadal pobierają o 1 grosz więcej, niż naliczone. Hm...

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

No wiesz, 1 gr na - załóżmy - milionie takich transakcji tygodniowo daje 1 000 000 groszy, czyli 10 tysięcy zł do przodu;)

"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄

oznacz moderatorów

Klocko-m-ania
#12 Orędownik#

Za takie niezgodne z zasadami doliczanie lub odliczanie groszy byliśmy w banku podawani do sądu przez Klientów. I sprawy te bank przegrywał... 🙂

Nie ma jasnej zasady, która tłumaczyłaby sposób naliczania tej paskudnej nowej prowizji, która sprawdziłaby się we wszystkich naliczonych u mnie prowizjach od wysyłek. 

oznacz moderatorów