anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przewidywany czas dostawy

3telniaPoznan
#7 Wielbiciel

Dzień dobry, nie wiem co się dzisiaj na allegro wydarzyło ale nigdy wcześniej tak nie miałem. Wysyłam towar tego samego dnia do 15:00 i tak mam ustawione na aukcjach. Nigdy nie wysyłam po 15:00 zatem algorytm nie mógł wyłapać niczego takiego. Dzisiaj wszystkie aukcje pokazuje dostawę allegro one na jutro mimo że jest 15:27. Z kolei zamówienie o 15:37 już pokazuje jako dostawę na pojutrze i po 15:37 wszystkie aukcje są już na pojutrze. Zgłosiłem ten problem na czacie i wysyłają mi tylko jakieś informacje o różnicach w przewidywanym czasie, a tym co widzi klient, a tym kiedy mam wysłać. Jest to dzisiaj jakaś awaria czy allegro coś pozmieniało?

oznacz moderatorów
17 ODPOWIEDZI 17

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @3telniaPoznan. Zweryfikowałam to i nie potwierdzam błędu.
Sprawdziłam Twoje oferty i widzę, że pojawia się przy nich informacja ''dostawa pojutrze''. Jeśli przy którejkolwiek widzisz informację z przewidywaną dostawą na jutro, to proszę, podeślij zrzut całego ekranu z widoczną datą i godziną.  

Przy przykładowych zamówieniach 2bdc2640-6408-11f1-a45f-a5834cf7e096, acc13d50-6407-11f1-8b01-4f85039a9428 i cd542060-6406-11f1-bdd6-3bad1ca0651d czas na wysyłkę zgodnie z Twoją deklaracją to 10 czerwca. 

Marysia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

3telniaPoznan
#7 Wielbiciel

Tak? Nigdy nie wysyłam paczek po 15:00, mamy 15:50 a paczki klientom nadal są pokazywane jako dostawa na jutro allegro one...Jest to przewidywany czas na podstawie moich wcześniejszych wysyłek. To w jaki sposób jest to liczone skoro nigdy po 15:00 nie wysyłalem od 8 lat prowadzenia interesu? Screenshot_1.png

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć @3telniaPoznan, dziękujemy za zrzut ekranu. Przekazałem sprawę do konsultacji.

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@3telniaPoznan Nie masz uzupełnionej godziny granicznej dla grupy metod dostawy Allegro One (Box i Punkt). Choć w ustawieniach widzisz godziny graniczne dla innych przewoźników (np. InPost czy Orlen), dla Allegro One nie ma ustawionej godziny 15:00. W takiej sytuacji system Allegro sam określa przewidywaną godzinę nadania na podstawie Twoich wcześniejszych statystyk wysyłek. Ponieważ nadajesz przesyłki bardzo sprawnie, algorytm uznał, że dostawa na następny dzień jest prawdopodobna nawet po godzinie 15:00. Musisz ustawić godziny graniczne dla wszystkich metod dostawy dostępnych w Twoim cenniku lub wyłączyć te metody dostawy, z których faktycznie nie korzystasz. Dzięki temu system będzie wyliczał przewidywany termin dostawy na podstawie właściwych ustawień.

@AntykwariatNWS Sprawdź proszę ustawienia godzin granicznych dla wszystkich metod dostawy dostępnych w Twoim cenniku.

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

3telniaPoznan
#7 Wielbiciel

Nie do końca rozumiem, które mam ustawić. Allegro one mam ustawione 14:50, pozostaje już tylko allegro one ale to jest do konkretnych miast, proszę sprecyzować co mam ustawić bo czego takiego jak Allegro One (Box i Punkt) nie widzęScreenshot_7.pngScreenshot_8.png

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@3telniaPoznan Metody Allegro One (Box) - dostawa dzisiaj oraz Allegro One (Punkt, Box, Kurier) - dostawa jutro. Możliwość ustawienia godziny granicznej dla tych metod pojawi się dopiero po wskazaniu miasta, z którego nadajesz przesyłki. Po uzupełnieniu tej informacji opcja konfiguracji godzin wysyłki dla tych metod będzie dostępna.

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

3telniaPoznan
#7 Wielbiciel

Zrobione, nie odznaczyłem jedynie dostawy dzisiaj bo nie mamy takiej możliwości, jutro zobaczymy czy działa

oznacz moderatorów

AntykwariatNWS
#10 Popularyzator

Nie mamy ustawionych godzin granicznych dla żadnego przewoźnika i nigdy nie mieliśmy, a sprzedajemy tutaj już naprawdę od baaaardzo dawna.

Zawsze przeskakiwało w jakimś takim w miarę logicznym czasie, który dawał jeszcze możliwość spakowania i dostarczenia przed godziną graniczną przesyłki/przesyłek do paczkomatu/automatu. Taka sytuacja zdarzyła się po raz pierwszy i przyznaję bez bicia, że z niepokojem obserwuję, co będzie dzisiaj...

Zwłaszcza, że dzisiaj o 13:34 przyszło zamówienie na Allegro One obsługiwane przez DPD, gdzie DPD odbiera teoretycznie przesyłki z zielonego automatu do 14:00. Ale to tylko teoria - w praktyce najczęściej są między 10:00 a 12:00 i później się już nie pojawiają...

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@AntykwariatNWS Weryfikuję sprawę z zamówieniem o którym wspominasz.

W przypadku przewidywanego czasu dostawy, mechanizm ten opiera się na danych historycznych z ostatnich 90 dni. Jeśli więc w ofercie była widoczna predykcja dostawy po określonej godzinie, oznacza to, że na podstawie wcześniejszych realizacji system uznał taki scenariusz za prawdopodobny. Bierze on pod uwagę nie tylko zadeklarowaną godzinę graniczną, ale również rzeczywiste zachowanie sprzedającego.

Jeżeli chcesz zmienić sposób wyliczania predykcji, warto konsekwentnie trzymać się ustalonej przez siebie godziny granicznej. Jeśli będziesz nadawać tego samego dnia zamówienia złożone po tej godzinie, system będzie uwzględniał takie przypadki w swoich analizach i na tej podstawie aktualizował przyszłe przewidywania.

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

AntykwariatNWS
#10 Popularyzator

To już naprawdę przestaje być zabawne...

I nie piszcie mi, PROSZĘ, żebyśmy trzymali się godzin granicznych, bo się trzymamy - tych OFICJALNYCH, które podają konkretni przewoźnicy. NIE MAMY ustawionych własnych.

I przypominam, że InPost dla naszego kodu pocztowego ma OFICJALNĄ godzinę graniczną 16:00. Tymczasem w piątek, 12.06.26.

Zrzut ekranu 2026-06-12 154841.png

Przeskoczyło o 15:50.

I dzisiaj, czyli wtorek 16.06.26.

Zrzut ekranu 2026-06-16 160122.png

Jak pisze tego posta, jest 16:09 i CIĄGLE nie przeskoczyło.

W jaki sposób mamy dostarczyć przesyłkę do 16:00 do paczkomatu ???????
Z tego, co wiem, wehikuły czasu akurat się skończyły i nie wiadomo, kiedy będzie następna dostawa...

oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@AntykwariatNWS W zakładce  Ustawienia godzin składania zamówień samodzielnie określacie godziny wysyłki tego samego dnia w oparciu o godziny graniczne dla każdego z przewoźników. Możecie ustawić takie godziny, które zapewnią Wam wystarczająco dużo czasu na przygotowanie zamówień i przekazanie ich kurierowi.

Mateusz wyjaśnił już wyżej w tym wątku dlaczego sytuacje, jak te zgłoszone przez Ciebie dzisiaj, mają miejsce.

Natalia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

AntykwariatNWS
#10 Popularyzator

Ale my nie chcemy ustalać samodzielnie godziny i nigdy nie chcieliśmy.

Zawsze trzymaliśmy się tych, które oficjalnie mają przewoźnicy i przez lata nie było z tym żadnych problemów. Zaczęły się ze dwa tygodnie temu? Może ciut mniej? 

NIC nie zmieniliśmy w swoich zachowaniach, jeżeli chodzi o wysyłanie.
Za to algorytm, jak widać, jak najbardziej.

I nie przekazujemy przesyłek kurierowi, sami je zanosimy do paczkomatów/automatów/punktów/na pocztę...

oznacz moderatorów

Client:74250890
#13 Ambasador

Macie może informacje, czy Wasz paczkomat jest ostatni na drodze kuriera? 

oznacz moderatorów

AntykwariatNWS
#10 Popularyzator

Nie mamy, ale nie zmieniamy nic od lat pod tym względem - wysyłamy tak, jak zawsze i tam, gdzie zawsze. Nigdy nie było z tym problemów, a zaczęły się chyba 8 czy 9 czerwca. 
Ale oczywiście wygląda na to, że oficjalnie To Nasza Wina...
Jasne 🫤

Firma istnieje od 20 lat i od pierwszego dnia naszej działalności sprzedajemy przez allegro. Zęby na nim zjedliśmy, częściowo same się tarły od zaciskania z bezsilności na "nowości" i "zmiany" dla "dobra wszystkich". Ale to już naprawdę nie jest zabawne - niepotrzebne nerwy zarówno kupujących, jak i nasze. I w imię czego? Algorytmu, który wie najlepiej?

oznacz moderatorów

AntykwariatNWS
#10 Popularyzator

I kolejna sytuacja, która pokazuje, że NAPRAWDĘ coś jest nie tak, jak trzeba.

O 15:17 coś się sprzedało, oczywiście na InPost, zapewne do wysyłki do dzisiaj, do 16:00.
Wiemy, że się sprzedało, bo dostaliśmy maile o zakończeniu aukcji i sprzedaży, wpłata też dotarła.

Ale... nie ma sprzedaży w zamówieniach, a co za tym idzie, nie widzi też tego i InPost. 
A z tego wniosek jest prosty - nie mamy tego jak wysłać...

Screeny poniżej...

Zrzut ekranu 2026-06-11 152708.png

Zrzut ekranu 2026-06-11 153327.png

oznacz moderatorów

AntykwariatNWS
#10 Popularyzator

Podpinam się pod temat, bo chociaż już wczoraj o tym pisałam, to nie dostałam odpowiedzi...

Jesteśmy z Krakowa.
Oficjalna godzina graniczna dla InPost dla naszego kodu pocztowego to 16:00.
Tymczasem wczoraj:
Screen z 16:30 - oczywiście chodzi o InPost.

Zrzut ekranu 2026-06-10 163018.png

Wysyłka na POJUTRZE przeskoczyła o 16:31.

Coś chyba ten algorytm wyliczający dostawę dostał chyba wczoraj jakiejś poważnej zadyszki, bo jeszcze aż tak nigdy nie wprowadzał w błąd kupujących...

Bo naprawdę nie wiem, jak o 16:30 (gdyby o tej porze coś się sprzedało, a gdzie jeszcze pakowanie i dojście do paczkomatu) mielibyśmy dostarczyć przesyłkę do paczkomatu do gdz. 16:00, żeby jeszcze w ten sam dzień wyruszyła w drogę.

I najlepsze jest to, że wczoraj sprzedało się coś o 15:44. Na zawał pakowaliśmy i ktoś poleciał do paczkomatu, żeby to jeszcze wrzucić. Tym razem się udało. 

Ale chyba nie tak to powinno wyglądać 👀

oznacz moderatorów

Client:74250890
#13 Ambasador

Hej. To już nawet nie dotyczy o której było złożone zamówienie, a o której Ci to kurier zeskanował. Pobierz sobie raport z wysyłek , w kolumnie M zobaczysz czas odbioru przez kuriera. Zapewne jest tam parę takich zamówień dla tej metody dostawy po godzinie 15:00. Możesz sobie odfiltrować w Excelu również po konkretnym przekaźniku. 

oznacz moderatorów