anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

punktacja jakosci sprzedaży

decor_zone
#9 Pomysłodawca

dzisiaj odjeto mi 100 pkt z jakosci sprzedaży! w poz.średni czas odpowiedzi!

od grudnia 2025 nie mialem,zadnej dyskusji!

od zeszłego roku żadnej reklamacji

czas odpowiedzi na wiadomosci - natychmiast

nierozwiazane dyskusje - brak

tlumaczenie doradców - w ciagu ostatnich 30 dni nie odpowiedziales w dyskusjach!nie mam dyskusji to nie odpowiadam!czy tak?

czy moderator allegro może mi jakoś wystłumaczyć sytuację?

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

decor_zone
#9 Pomysłodawca

dołączam screen:

screen1.png

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @decor_zone! Nie są to minusowe punkty i nie zostały Ci one odjęte w tej mierze.

Informacja -100 pkt odnosi się do porównania, jak wyglądało to w ciągu ostatnich 30 dni. Czyli przestały do tej miary zaliczać się wiadomości starsze, niż 30 dni (ze względu, że nie masz nowych wiadomości i dyskusji, to aktualnie w tej mierze masz 0/100 pkt). W takiej sytuacji przyznajemy 40 punktów w mierze Terminowe odpowiedzi (i są one dodane w Twoich statystykach). Bardziej szczegółowo opisaliśmy punktację dla tej miary, w tym artykule

Sandra
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

decor_zone
#9 Pomysłodawca

dlaczego skoro od miesiecy w tym obszarze nic sie nie zmienilo nastapilo to 4 lipca?

oznacz moderatorów

decor_zone
#9 Pomysłodawca

czyli jesli nie mam zadnych wiadomosci od kupujacych w ciagu miesiaca bo nie maja do mnie zadnych pytan to z poziomu super spadam na dobry?tak mam to rozumiec?

oznacz moderatorów

decor_zone
#9 Pomysłodawca

to jesli wysle sms do kupujacego by zadal mi jakiekolwiek pytanie na allegro dot.zakupu  i na nie odpowiem to odzyskam 100 pkt?

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@decor_zone sprawdziłam Twoje statystyki i w czerwcu miałeś 1 pytanie od klienta. Więc na tym przykładzie:

klient zadał pytanie 2 czerwca i odpowiedziałeś na nie w mniej niż 24 godziny. Otrzymałeś za to punkty dla miary Średni czas odpowiedzi. Dla tej miary bierzemy pod uwagę wiadomości i dyskusje z ostatnich 30 dni - czyli w przypadku tej wiadomości, przestaliśmy ją wliczać do Twojego wyniku z dniem 3 lipca. Dlatego widzisz różnicę w punktacji (nie przyznajemy dla tej miary ujemnych punktów).

Aktualnie nie masz żadnych nowych wiadomości oraz dyskusji, które moglibyśmy wliczać do statystyk - dlatego nie otrzymujesz w niej punktów. Zamiast tego, otrzymałeś punkty dla miary Terminowe odpowiedzi. Jeśli otrzymasz nowe wiadomości lub dyskusje - to otrzymasz punkty dla miary Średni czas odpowiedzi

W zakładce Jakość mojej sprzedaży możesz pobrać raport, w którym sprawdzisz jak zmieniały się Twoje wyniki w poszczególnych miarach w ostatnich 30 dniach. Wystarczy, że klikniesz w [pobierz raport]. 

Sandra
oznacz moderatorów

decor_zone
#9 Pomysłodawca

czyli idąc tym tropem to jesli mam dobry produkt,dobre opisy,dobry serwis i kupujacy nie ma zadnych watpliwiosci a co za tym idzie nie ma potrzeby zadawac mi jakichkolwiek pytan to jestem DOBRY a inny sprzedajacy ma niepelny opis i kupujacy zadaja mu pytania na ktore sprawnie odpowiada,czasem zdarzy sie wadliwy produkt i jakas reklamacja,na którą reaguje natychmiast to jest SUPER?czy tak to działa

oznacz moderatorów

decor_zone
#9 Pomysłodawca

to jeszcze jak mogę Cię Sandra prosić o odpowiedź na moje ostatnie pytanie 🙂

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@decor_zone niestety, ale nie mam jednej jasnej odpowiedzi na Twoje pytanie. Na cały wynik w jakości sprzedaży (w tym osiąganie progów jak Dobry czy Super Sprzedawca) - mają wpływ wyniki we wszystkich miarach jakości sprzedaży i składa się na to łączny wynik ze wszystkich miar. Więc nie mam tutaj jednoznaczej odpowiedzi. Akurat w Twoim przypadku miara Średni czas odpowiedzi, w taki sposób wpłynęła na Twój poziom jakości sprzedaży. 

Mogę jedynie zaproponować, zapoznanie się z naszym artykułem, gdzie podpowiadamy jak osiągać wyniki w każdej z miar jakości sprzedaży. Być może okaże się to dla Ciebie pomoce. 

Sandra
oznacz moderatorów

decor_zone
#9 Pomysłodawca

to wszystko wiem🙂dziekuje i miłego dnia😉

oznacz moderatorów

CzarnyOleander1
#10 Popularyzator

@decor_zone zainteresował mnie jeden przedmiot. Możesz odpowiedzieć? 😜

oznacz moderatorów

decor_zone
#9 Pomysłodawca

Dzien dobry:)dziekuje za pytanie dot dywanu!odzyskałem 100 pkt!:))

Pozdrawiam serdecznie😘

oznacz moderatorów

ELMIX-AGD
#9 Pomysłodawca

Tak działa Allegro. Zadzwoń do jakiegoś dobrego klienta, niech Ci zada pytanie lub otworzy dyskusje i tam najszybciej odpowiedz - i statystyki pójdą w górę. Wykup sobie "autorespondera" - to koszt, lecz jest uwzględniany przez Allegro. 

Zauważ, że teraz na Allegro liczy się CZAS - czas wysyłki, czas odpowiedzi, czas zwrotu kasy po odstąpieniu od umowy. Wszelkie inne kwestie przechodzą na drugi plan.

Towar masz spakować byle jak i wysłać jak najszybciej, żeby tylko otrzymać jak najwięcej punktów od Allegro.

oznacz moderatorów

KRZAGA_Outlet
#12 Orędownik

Dokładnie tak. Jeśli widzisz, że zbyd długo dobrze ci idzie, a twoi klienci są zadowoleni i nie mają pytań / uwag do twoich produktów czy serwisu, to warto od czasu do czasu poprosić znajomego lub członka rodziny żeby ci zadał jakiekolwiek pytanie - może być wysłanie do Ciebie chociażby jednego słowa, aby nakarmić ułomny algorytm.

oznacz moderatorów